發新話題

[others] 我的 GBB Pistol Carbine 集會

引用:
原帖由 clay82 於 1-1-2018 01:51 發表
即係套caa有
1. RS版
2. Airsoft 授權版
3. 老番

共3個版?
完全正確:
1. Real steel 版當然真槍數,airsoft 不合,即使迷版都不合(只有迷 19 得),具體說明:
http://www.wargamehk.com/cgf/viewthread.php?tid=169552
2. CAA 自家 airsoft division 出品,全以色列零件,但仍未上市,印象中官網說接受預訂中
3. 老番似乎有分無 marking 版(已見過實物)及不完全 marking 版(但我未見過實物)

引用:
原帖由 sealsman 於 1-1-2018 02:03 發表

真嘢支電筒似olight oem 俾佢 食水深到
師兄何以知之?

引用:
原帖由 olw0978 於 1-1-2018 02:22 發表

師兄何以知之?
除非唔係

引用:
原帖由 sealsman 於 1-1-2018 02:27 發表

除非唔係
https://www.caagearup.com/conten ... for-micro-roni.jpeg

Ha...ha...Get it!

Thank you for your info.

See See some details

附件

2-1-2018 17:18

2-1-2018 17:18

對中

138mm inner barrel

附件

2-1-2018 21:59

引用:
原帖由 stevenyu2000 於 2-1-2018 21:59 發表
對中

138mm inner barrel
噢,賣桔!

回覆 65# 的帖子

師兄呢支係Airsoft 授權版?

早前我有一次機會在 W二發打釘的時候,把玩過一套番鹹朗尼,套件身上是全無 marking 的,但明顯看出在原來帶商標或刻字的地方有一個四方印,可以看出模具是用鑲件(insert)來做,希望做到刻字可有可無。

最近有隊友二手收來番鹹朗尼,昨天交到我手,我趁機可以對比一下原裝正版與番鹹之間的區別。

上: 仿品 (可無痛直上馬記數 G17)
下: 真品 (真槍數,馬記數 G17 不能上)

套件刻印
正貨是原身直雕

仿品用鑲件,周圍有方印

正貨身近尾部帶有專利編號的原身刻印

仿品身近尾部完全無字

槍燈
我買的是最基本版,不帶槍燈,只有一個 dummy

仿品倒是帶有真槍燈,可以照明的呢~~

尾托
正貨線條清析

仿品線條很蕪糊

底蓋刻印
正貨帶有 CAA 公司刻字

仿品完全無字

另外,底蓋鎖上後是有紅色點作為提示,而仿品則沒有紅點

套件右側刻字,同樣是原身對比鑲件方印與及清析興蕪糊之別
正貨

仿品

Muzzle 上的 印字
正貨(沒有提及 G18)

仿品(適用於 17,18,22,31)

其實我並不介意用仿品,用來改多一枝 Hicap carbine 何樂而不為?就算不大改裝 Hicap,直上馬記數 Glock 都可以省不少功夫,可是現在即使仿品也可遇不可求呢,唉~~!

1 個讚好! TOP

回70#
謝謝樓主無私的分享,精美的圖片,和詳盡的解說.

引用:
原帖由 olw0978 於 2018-4-21 03:30 發表
早前我有一次機會在 W二發打釘的時候,把玩過一套番鹹朗尼,套件身上是全無 marking 的,但明顯看出在原來帶商標或刻字的地方有一個四方印,可以看出模具是用鑲件(insert)來做,希望做到刻字可有可無。

最近有隊友 ...
仿品要留意漆面

黑色版我見過D係甩皮甩骨的

沙色就好D

引用:
原帖由 Ben_9413 於 21-4-2018 15:11 發表

仿品要留意漆面

黑色版我見過D係甩皮甩骨的

沙色就好D
漆面? 我見隊友呢套是光身無漆的呀

PS: 套真野都係光身無漆的

引用:
原帖由 olw0978 於 2018-4-21 15:21 發表

漆面? 我見隊友呢套是光身無漆的呀

PS: 套真野都係光身無漆的
純講仿版

係, 我開頭以為黑色膠o卑出o黎無理由o甘, 但一check之下見到有薄薄的漆面剝落, 尤其尾柄上端長方型絮囗位, 十分古怪

我果款係黑色紙盒版, 內附拇指靠板兩大塊

當然, 仿製版有幾多水或幾多廠出有冇o吾同, 我就木宰羊o勒

回覆 74# 的帖子

還可以買得到嗎? 我見市面好像絶蹟了?

發新話題