44 123
發新話題

一帶一路上的超超長列車

一帶一路上的超超長列車

細嗰時知道歐亞鐵路係互通時已幻想坐火車遊世界。
---
火車暫時未通,先坐飛機去睇。

附件

18-2-2017 23:54

太誇張了

呢班車咁咁多卡咁長,自然就好重,係條片睇唔到盡頭,但只睇到第一卡到第四卡係柴油動力
得四卡做動力,班車又咁長,咁咪要行好耐同會佔用段軌好長時間
馬路塞車就成日有姐,鐵路塞車好麻煩喎

點樣停呢
「Reality is a prison, Your mind can set you free.」

引用:
原帖由 2slow 於 19-2-2017 00:27 發表
點樣停呢
拖架每個轆都有迫力啦,帽事ge

回覆 5# 的帖子

呢類列車屬於 動力集中式列車,
正如#6樓講每個拖架都有brake,通常車最尾都會有機車負責推,
而且一早會計好晒列車需要停止既總距離,
唔會突然停,到站前10幾公里開始減速。
可以講係起程慢,停車更慢。
IPSC AA Shooter
WA Magna R-Type lover

1 個讚好! TOP

以前都聽閒過由中國去歐洲的貸櫃卡車過百卡! 原來係真! 個兩部柴油火車頭扭力超級經!

美國D重載機車都拖好長
DIY : 紙上得來終覺淺, 絕知此事要躬身 !

《河湟有感》司空圖
一自蕭關起戰塵,河湟隔斷異鄉春。漢兒盡作胡兒語,卻向城頭罵漢人。

引用:
原帖由 051039 於 19-2-2017 01:16 發表

拖架每個轆都有迫力啦,帽事ge
再加上頭4卡柴油火車! 本身行慢速有揓(brake)作用!

引用:
原帖由 JBL 於 19-2-2017 10:44 發表

係4部柴油火車頭呀
我以為三同四係Fuel tank

WOW 長到可以列入..健力士..世界紀錄 Thx for sharing

等過平交道遇著佢咪大 鑊?!

引用:
原帖由 gtoray 於 19-2-2017 16:42 發表
等過平交道遇著佢咪大 鑊?!
食個杯麵再大戰番36回都未行得

44 123
發新話題