發新話題

一帶一路上的超超長列車

搭唔切火車都可以跑步追番(雖然唔裝人

DIY : 紙上得來終覺淺, 絕知此事要躬身 !

《河湟有感》司空圖
一自蕭關起戰塵,河湟隔斷異鄉春。漢兒盡作胡兒語,卻向城頭罵漢人。

同一條片泥喎師兄

係囉,搞到我compare我睇左3次.....
到底係美佬定大陸?

尼班火車有個比較麻煩既地方,就係入前蘇聯加盟國既地區之前要換軌……由標準軌換成俄國闊軌,跟住出佐去又要換返標準軌

1 個讚好! TOP

引用:
原帖由 gtoray 於 19-2-2017 23:01 發表
到底係美佬定大陸?

《河湟有感》司空圖
一自蕭關起戰塵,河湟隔斷異鄉春。漢兒盡作胡兒語,卻向城頭罵漢人。

引用:
原帖由 oliver1997 於 2017-2-19 03:01 發表
呢類列車屬於 動力集中式列車,
正如#6樓講每個拖架都有brake,通常車最尾都會有機車負責推,
而且一早會計好晒列車需要停止既總距離,
唔會突然停,到站前10幾公里開始減速。
可以講係起程慢,停車更慢。
高質回覆

引用:
原帖由 gtoray 於 19-2-2017 23:01 發表
到底係美佬定大陸?
夠境係強國定係老美... 我好亂呀
你的日子如何,你的力量也必如何

我都好亂

《河湟有感》司空圖

片中位置是美國加洲中央谷地南部的 Tehachapi Loop,
1876年建造, 現屬聯合太平洋鐵路/ Union Pacific物業,
片中BNSF鐵路列車有行駛權.

1 個讚好! TOP

Tehachapi Loop 的故事,
又是一個中國人的故事.
" 這條世界上最繁忙的鐵路,3000多名中國人辛苦兩年修建" :
http://www.coco01.net/post/260555

其實文中是翻譯錯了.
事實上這段鐵路, 高峰期有超過1萬名中國勞工,
他們被編為10-12人一組, 每組有一個呀頭, 一個廚子.
這班中國人每星期工作6天, 每天12小時, 扣除稅後理論上每月有20-30美元收入.
根據記載, 那個年代的中國人, 雖是勞工, 但個人衛生要求及維繫比白人更文明.

小火車

附件

2-3-2017 13:08

2-3-2017 13:09

11-4-2017 11:13

一帶一路中歐列車深圳首發! 橫越歐亞1萬公里直達白俄

大陸中心卅綜合報導

深圳開往中歐白俄羅斯的首輛列車正式啟航,22日上午從深圳鹽田港出發,車上載有電商、輕工業及高科技電子等產品,預計經過13天的時間,橫跨歐亞大陸9900公里,終點站到達白俄首都明斯克(Minsk)。

據《新華社》報導,這輛編號X8428次列車從國際貨運中轉港鹽田港出發,由新疆出境後,途徑哈薩克、俄羅斯等國,最終到達中歐的白俄羅斯,初期此班列實行單線出口運輸,頻次為一周一班,而13天的運輸時間比海運快一半,且運費也只有空運的1/5。

http://www.ettoday.net/news/20170523/929947.htm

阿囝好鐘意火車頭,見到越長火車卡會驚喜。

附件

23-5-2017 14:52

我覺得會有重新的鐵路年代,一個打破地域文化隔閡的鐵路年代,世界會走向美好及和平。

發新話題