44 123
發新話題

一帶一路上的超超長列車

引用:
原帖由 reniless 於 23-5-2017 14:50 發表
一帶一路中歐列車深圳首發! 橫越歐亞1萬公里直達白俄

大陸中心卅綜合報導

深圳開往中歐白俄羅斯的首輛列車正式啟航,22日上午從深圳鹽田港出發,車上載有電商、輕工業及高科技電子等產品,預計經過13天的時間 ...
而家尼條路線最大麻煩仲係前蘇聯地區境內既闊軌鐵路⋯⋯入去出去都要換

引用:
原帖由 Hamlet 於 23-5-2017 15:11 發表

而家尼條路線最大麻煩仲係前蘇聯地區境內既闊軌鐵路⋯⋯入去出去都要換
就當入巴拿馬運河,調降水位係要時間功夫。

引用:
原帖由 JBL 於 23-5-2017 15:03 發表
台仔話一帶一路一定失敗,話有海唔行要行陸路係蠢人諗出黎喎,所以佢地就唔玩咁話喇。
海運平,但時效輸,如果唔係因為俄佬鐵路個規格唔兼容標準軌,尼類運輸列車個時效仲有得提升。

而家佢地個計劃更傾向於東歐建立物流中心,落火車即刻轉公路,咁架火車去到臨近中西歐唔使話又換一次碌。加上東歐人力成本相對低,上次睇個電視節目,東歐D地方既市長為物流中心選址幾乎係白送土地,仲有好大稅務優惠。

做莊至可以說服更多人跳過美元直接用本幣結算....

偉大的祖國萬歲萬歲萬萬歲

除佐西北段俄國佬個路軌問題之外,尼個貿易路線中間段沿途其中一段可以話係超級是非之地,而家仲未話完全穩定,又係敘利亞 伊拉克 嗰邊廂似乎班攪屎棍又想拉埋伊朗落水越煲越大⋯⋯

而為佐拉攏班中東佬,放任中東佬喺大陸擴張回族回教影響力,同時個相當有問題既民族政策兩者結合之下,導致既社會矛盾,都為尼個大計劃添加唔確定因素
(北段,由滿洲里入俄國出去到波蘭、德國。中段,出哈薩克穿過中亞,到中東延伸到土耳其到巴爾幹。)

是否一帶一路的建設?

究竟世界上還有神嗎?

引用:
原帖由 48191 於 30-6-2017 07:23 發表
輸出豆腐渣?
http://hk.on.cc/cn/bkn/cnt/news/ ... 0629_05011_001.html
平成本結構設計! 結果因小失大! 望相九成似設計錯誤! 應該用拉力鋼索設計扯起橋身!

冇理由一間做開基建㗎公司會有啲咁離譜嘅錯誤.....
究竟世界上還有神嗎?

引用:
原帖由 48191 於 30-6-2017 21:14 發表
冇理由一間做開基建㗎公司會有啲咁離譜嘅錯誤.....
有! 大把理由! 公司政治! 貪污! 管理不當! 冇資金! 政府問題.......

1 個讚好! TOP

究竟世界上還有神嗎?

嘩~隔成個月無人回啦喎

有最新報導咪拎出嚟講吓囉。橫掂剩係睇巴基斯坦同錫蘭都焦頭爛額就知一帶一路應該好快玩完。等睇爆㷛好過喇!
引用:
原帖由 Lolanto 於 2-8-2017 21:39 發表
嘩~隔成個月無人回啦喎
究竟世界上還有神嗎?

44 123
發新話題