發新話題

CTRU 2017 新槍+圖集

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 25-2-2017 23:42 發表
207美金 ;mo ...
唉瘋柒比人拆骨斬件,計一計零件成本都係2千頭港紙,但賣就賣7千幾 (好似),零件廠本身都要賺,工人都要食飯,仲要計埋零件運去組裝場既運費,計到最絕可能一千鬆D咁大把......

所以美軍比207美金買一支新玩具,而外人可能要比600+,唔奇丫~

引用:
原帖由 RCOOH 於 25-2-2017 23:25 發表
H&K將來會停止出口武器同零件比非NATO (北大西洋公約組織) 國家,又係但求政治正確既動作。

http://www.thefirearmblog.com/bl ... on-nato-memberspart ...
HK不嬲都串嘴,但出唔出口真係任佢話,轉頭賣比你,又點先…吹佢唔脹。起碼枝MP5佢都重賣比香港。
枝416不論在軍警/民用市都係貴一大截,而依枝gas piston 516基本上係416改良廉價版,SIG廠因為要搶返唔少市場,對大客或政府單嘅服務好HK廿倍,以招標形式買槍,HK真係無乜優勢,歐洲好多軍警都開始買516係有佢原因。

引用:
原帖由 kimberCDP 於 25-2-2017 23:50 發表

HK不嬲都串嘴,但出唔出口真係任佢話,轉頭賣比你,又點先…吹佢唔脹。起碼枝MP5佢都重賣比香港。
枝416不論在軍警/民用市都係貴一大截,而依枝gas piston 516基本上係416改良廉價版,SIG廠因為要搶返唔少市場, ...
識 (SIG) 哨牙 (SAUER) 唔憂撈 (516)

查下英文資料,416街價3000美金,而516黑色只係1900......

引用:
原帖由 RCOOH 於 25-2-2017 23:25 發表
H&K將來會停止出口武器同零件比非NATO (北大西洋公約組織) 國家,又係但求政治正確既動作。

http://www.thefirearmblog.com/bl ... on-nato-memberspart ...
謝謝資料及知識。大批採購仲平過好多玩具。

美國民間一把AR以1000美刀作中價位,約950剛好一把Colt 6920(單發16寸版M4),較好的如KAC就賣2000,416呢類就更貴。

引用:
原帖由 進擊的Chun 於 2017-2-25 17:42 發表
左邊係 SIG 516 入面咩型號
似cqb款

引用:
原帖由 kimberCDP 於 25-2-2017 23:50 發表

枝416不論在軍警/民用市都係貴一大截,而依枝gas piston 516基本上係416改良廉價版,SIG廠因為要搶返唔少市場, ...
無MP5用,咪轉用蠍式衝鋒槍 CZ Scorpion Evo (捷克)。

引用:
原帖由 進擊的Chun 於 2017-2-26 21:01 發表

無MP5用,咪轉用蠍式衝鋒槍 CZ Scorpion Evo (捷克)。
訓練, 包括行動同後勤都要再投資o尼

Sig近排都極有競爭力,mp5不如換mpx拉,模組化概念可定制性極強

如果唔係MPX 爆出全自動走火問題冇貨岀廠及回收, MPX 應該比516更早見街

回覆 31# 的帖子

老老實實,貨品冇得咁比較成本同售價,工程師設計費就已經係一個睇唔到的成本。

引用:
原帖由 Paul 於 27-2-2017 00:39 發表
如果唔係MPX 爆出全自動走火問題冇貨岀廠及回收, MPX 應該比516更早見街
咁鬼嚴重?!
DIY : 紙上得來終覺淺, 絕知此事要躬身 !

《河湟有感》司空圖
一自蕭關起戰塵,河湟隔斷異鄉春。漢兒盡作胡兒語,卻向城頭罵漢人。

更多有關報導:

【CTRU出擊・有片・多圖】模擬恐襲發生 反恐特勤隊新槍截擊槍手
https://www.hk01.com/sns/article/74900

短片: https://youtu.be/F6OUo59Yia8

高位狙擊專用 每分鐘可發射950發子彈

而於今次行動中,特勤隊展示新配置的半自動步槍SIG 516 CQB,SIG 516步槍,由槍械生產商SIG Sauer於2010年開始出產,現於美國生產,每分鐘可連續發射750至950發子彈,亦可配合軍用及警用步槍子彈5.56mmX45 NATO,或民用子彈.223 Remington(雷明登)使用,其射程發圍遠超特勤隊過去使用的MP5衝鋒槍,及加裝不同組件如瞄準鏡及槍托等作不同用途。警方於去年購入SIG 516 CQB步槍,今次行動中該步槍主要由負責看守高位或遠距離的隊員使用作狙擊用途。

右邊條褲咩牌子 幾正

好懷疑佢地會有玩氣槍
DIY : 紙上得來終覺淺, 絕知此事要躬身 !

《河湟有感》司空圖
一自蕭關起戰塵,河湟隔斷異鄉春。漢兒盡作胡兒語,卻向城頭罵漢人。

有冇人知支516上面係裝咩鏡
好有興趣知警方會用咩牌子

發新話題