發新話題

CTRU 2017 新槍+圖集

引用:
原帖由 sealsman 於 26-4-2017 16:04 發表

你諗下隻盾拎到遮唔到眼 拎glock上唐樓 入房
同fullsize比 你就明
渣古盾, 護側身?

引用:
原帖由 sealsman 於 26-4-2017 16:04 發表

你諗下隻盾拎到遮唔到眼 拎glock上唐樓 入房
同fullsize比 你就明
有一個解決法,好似日本o既「特機隊」咁,全部人員上下半身都穿鎧甲般o既裝甲,仲有一個小盾係左手前臂。

其實點解516買沙色
416又點解賣咁貴仲有市場

呢幕拍o左幾日.
現實冇take 2....
https://youtu.be/BYwoeW2DIgQ

引用:
原帖由 gainax 於 26-4-2017 22:48 發表
其實點解516買沙色
襯衫

引用:
原帖由 gainax 於 26-4-2017 22:48 發表
其實點解516買沙色
我都唔知香港邊度有沙漠?定係沙灘有比堅尼TANGO?

引用:
原帖由 loveless 於 26-4-2017 22:58 發表
呢幕拍o左幾日.
現實冇take 2....
https://youtu.be/BYwoeW2DIgQ

如果呢個scene用渣古盾, 應該頭同手臂都中左幾槍

引用:
其實點解516買沙色
一句話..反恐..正苦就要乖乖咁比錢.

引用:
原帖由 kornhill401 於 28-4-2017 14:24 發表

一句話..反恐..正苦就要乖乖咁比錢.
買返啲裝備都要既,
但唔該留多啲錢做好情報工作啦.

成日吹噓乜嘢國際城市, 其實翻譯,語言,文化人材嚴重不足, 但又唔投放資源
警隊英文唔掂已經一路俾人笑, 講反恐但成個警隊都唔知有無人識阿拉伯語, 烏爾都語
見到啲中東人印巴人連佢地講乜都未知, 唔知佢點收集情報...

引用:
原帖由 pbay 於 8-5-2017 11:24 發表

買返啲裝備都要既,

成日吹噓乜嘢國際城市, 其實翻譯,語言,文化人材嚴重不足, 但又唔投放資源
警隊英文唔掂已經一路俾人笑, 講反恐但成個警隊都唔知有無人識 ...
大6,美佬通水掛
DIY : 紙上得來終覺淺, 絕知此事要躬身 !

《河湟有感》司空圖
一自蕭關起戰塵,河湟隔斷異鄉春。漢兒盡作胡兒語,卻向城頭罵漢人。

引用:
原帖由 pbay 於 2017-5-8 11:24 發表

買返啲裝備都要既,

警隊英文唔掂已經一路俾人笑, 講反恐但成個警隊都唔知有無人識 ...
唔知佢地點運作啦,如果淨講CTRU,平日情報搜集應該唔關佢地事(不過係街度有事個陣就真係雞同鴨講......)
但係其它部門英文唔掂就真係笑死人,如果係比較後生個批inspectores英文唔掂就真係有問題......

引用:
原帖由 屈濕 於 8-5-2017 12:38 發表

唔知佢地點運作啦,如果淨講CTRU,平日情報搜集應該唔關佢地事(不過係街度有事個陣就真係雞同鴨講......)
但係其它部門英文唔掂就真係笑死人,如果係比較後生個批inspectores英文唔掂就真係有問題......
平心而論,
點解英文唔掂就要笑死人?

又舉個例...
加拿大3600萬總人口中,
有400萬公民只諳法文,
2200萬公民只懂英語,
能同時使用英語及法文的, 約有570萬人.
餘下者不用英語亦不用法文.

引用:
原帖由 loveless 於 8-5-2017 13:39 發表

平心而論,

又舉個例...
英文假假地都叫國際語言, 而且係香港法定語言
作為執法者而唔識講法定語言, 係有啲講唔通.

而且英文只係第一步咋, 反恐仲要面對跨國恐怖份子,
識多幾種語言, 對佢地日常工作多少有幫助.

引用:
原帖由 loveless 於 8-5-2017 13:39 發表

平心而論,

又舉個例...
中英文 係香港有同等法定語文地位
加上督察作為領導階層
入職要求同遴選程序都要求語文水平有一定程度
英文差真係可以接受?

引用:
原帖由 sealsman 於 2017-5-8 15:34 發表

中英文 係香港有同等法定語文地位
加上督察作為領導階層
入職要求同遴選程序都要求語文水平有一定程度
英文差真係可以接受?
督察最少要大學畢業,如果大學畢業英文都唔掂......

發新話題