發新話題

Hong Kong Police Sig P250

希望SIG將來會生產到世界第一既膠身手槍!

但暫時SIG226(德國版)都係全球排第一手槍!

引用:
原帖由 rho837 於 26-2-2017 20:46 發表

x50
所以就連某蘇聯迷都要帶P226落場打驚

引用:
原帖由 rho837 於 2017-2-26 20:46 發表

暫時第一膠槍係馬老二

引用:
原帖由 rho837 於 26-2-2017 18:50 發表

我射過P250! 個射控系統係美國SIG設計! 平成本! 好唔掂! SIG槍,此終都係P225, P226, P228, P229, P230叫做SIG Pistol!
唔掂係因為成本平??

引用:
原帖由 stevechau 於 27-2-2017 10:47 發表

唔掂係因為成本平??
P250 個 DAO trigger system 有 hammer 但冇 sear ! 開槍時好sluggish!

P226 有 DAO pistol ! 但價錢昂貴! 其實香港政府大把錢, 買批P226換哂全警隊都一啲問題都冇! 但遍遍對班警察個人保命装備咁姑鳩寒!

引用:
原帖由 rho837 於 27-2-2017 12:49 發表

P250 個 DAO trigger system 有 hammer 但冇 sear ! 開槍時好sluggish!

P226 有 DAO pistol ! 但價錢昂貴! 其實香港政府大把錢, 買批P226換哂全警隊都一啲問題都冇! 但遍遍對班警察個人保命装備 ...
已經唔記得....果陣招標係政府出標比人投黎TEST, 定係本身政府/警隊本身就揀左幾個型號再測試??
不過SIG本身都未必再以226投標啦~

引用:
原帖由 vgrdragon1 於 2017-2-26 17:38 發表

P250/P320,以板機組作序號單位,其他上下槍身及口徑都可以簡易更換,單就Compact型,就有大中小共3款Grip,但前題要買更換套件。

http://www.osagecountyguns.com/w ... uploads/p320-grip-s ...

S&W M&P 2.0 又係行連序號"底盤"火控, 普遍評價十分高, 美國都好好賣...

我o麻, 覺得好好"Jar",好靚仔, 坐等GBB

引用:
原帖由 stevechau 於 27-2-2017 15:30 發表

已經唔記得....果陣招標係政府出標比人投黎TEST, 定係本身政府/警隊本身就揀左幾個型號再測試??
不過SIG本身都未必再以226投標啦~
我聽個故事有小小不同! 呀鄧SIR當年又係對住上頭! 原本係華凸或HK! 但整整下出左P250! ...... SIG廠出術用P226做reference.....跟著......P250贏合約! .......HK告SIG廠....最終SIG要賠錢比HK!

引用:
原帖由 rho837 於 27-2-2017 16:07 發表

我聽個故事有小小不同! 呀鄧SIR當年又係對住上頭! 原本係華凸或HK! 但整整下出左P250! ...... SIG廠出術用P226做reference.....跟著......P250贏合約! .......HK告SIG廠....最終SIG要賠錢比HK!
但P226好似幾bulky... 應該唔太適合CID 做Conceal carrying ?
如果唔係 SIG 出術, 可能已經用緊 PPQc/ P99c or USP compact/P10 ? ....

記得當年話 警隊要求要 user reversible mag.  catch, Glock因此退出, 另外P99係因為durability/reliability測試方面failed....
P250的trigger pull力度, trigger travel, trigger reset都同左輪差不多, 所以...
「Reality is a prison, Your mind can set you free.」

引用:
原帖由 2slow 於 27-2-2017 17:35 發表
記得當年話 警隊要求要 user reversible mag.  catch, Glock因此退出, 另外P99係因為durability/reliability測試方面failed....
P250的trigger pull力度, trigger travel, trigger reset都同左輪差不多, 所以...
btw,港警1 mag入6飛ja
grip 有給compact and sub-compact的
群居終日,言不及義,
好行小慧,難矣哉!

引用:
原帖由 horenhim 於 27-2-2017 17:44 發表

btw,港警1 mag入6飛ja
grip 有給compact and sub-compact的
香港的治安良好嘛,基本上都唔需要咁多子彈

話時話遲下軍裝換槍會唔會用國產野呢, norinco等等...
「Reality is a prison, Your mind can set you free.」

引用:
原帖由 2slow 於 27-2-2017 17:52 發表

話時話遲下軍裝換槍會唔會用國產野呢, norinco等等...
睇tier1就知唔會啦 加上中標要符合條件 可靠耐用已經唔合格啦

引用:
原帖由 2slow 於 27-2-2017 17:52 發表

要用大6槍! 到2048就可以! 現時香港只可以用英䏈邦及歐美NATO spec. 產品!

引用:
原帖由 rho837 於 27-2-2017 19:56 發表

要用大6槍! 到2048就可以! 現時香港只可以用英䏈邦及歐美NATO spec. 產品!
英聯邦
印度算唔算呀

PS:南非枝CR21好靚

發新話題