61 12345
發新話題

開箱 - Blackhawk Omnivore Holster

開箱 - Blackhawk Omnivore Holster

昨天收到BHI的Omnivore槍套
此槍套與safariland的579一樣可以對應過百種手槍型號
但Omnivore可對應Streamlight TLR-1/2或Surefire X300
579是鎖trigger guard的, 而Omnivore是鎖槍燈的
即是大部份有軌道的手槍都可以用到

先看包裝, 很精美, 厚厚的吸塑盒套上粉咭套
本槍套是左手款底, 對應TLR1, TLR-2(有LASER的型號)

盒內所有配件

槍套本身是注塑成形, 材質應與BHI的CQC一樣, 估計是尼龍+玻纖
上面有防滑紋的部分有是overmold的軟膠

背板有3個螺絲孔, 對應BHI CQC的掛具

OMNIVORE是用拇指解鎖的, 附有2個加長按鈕,用螺絲裝上

BELT LOOP

PADDLE

包裝內有一片SPACER, 是用TLR-1時填補空間的, TLR-2有LASER部分則不用裝上

看看OMNIVORE是如何鎖住槍燈的
圖中心的小東西就是扣住槍燈的零件
按下解鎖鈕時小東西會收到背皮板內

背板的小螺絲是用來調節夾住槍燈的鬆緊

個人選用長按鈕+PADDLE板

小弟有兩款TLR-1, 普通版&HL版
HD版本的燈頭直徑略大一點

兩個版本的TLR1都可直入OMNIVORE
但3D打印的保護罩直徑太大, 不能插入, 最後改用熱縮膠屯住PC防彈片
不用SPACER的話剛剛好可插入, 不鬆不緊

測試一下對應槍款
GLOCK系列

選用17L作代表

剛剛好槍咀到盡頭
量度了一下長度, 槍頭若不長過燈頭23mm就可以插入OMNIVORE.

HICAPA & SP2022, 無問題!

PPQ & M&P9C, 無難度!

最後有FNX45, 一樣可以!

OMNIVORE初步用後感覺很好, TLR版本要兼容TLR2, 體積會比較大一點, X300版本會好些
鎖槍燈的設計很聰明簡潔, 一個槍套對應多支手槍, 下場玩家可省一大筆!
雖燈頭會有一道輕微刮痕, 但大部分手槍款都不會磨到槍身/滑套
解鎖鈕建議用最長的, 可確保每款手槍都容易解鎖

謝謝收看!
本帖最近評分記錄
  • gtoray 威望 +30 非常詳盡! 14-3-2017 16:31
  • gtoray 金錢 +30 非常詳盡! 14-3-2017 16:31

11 個讚好! TOP

正 ! 聰明的設計
現在很少容納到槍燈又靚仔的holster
感謝分享

又幾正wor
幾錢呢?入面又會唔會好似safariland咁有防刮布呢?

Btw 我到依家都未明paddle 同belt loop有咩分別

燈版比冇燈版好多了
群居終日,言不及義,
好行小慧,難矣哉!

引用:
原帖由 jn_jona 於 14-3-2017 16:24 發表
又幾正wor
幾錢呢?入面又會唔會好似safariland咁有防刮布呢?

Btw 我到依家都未明paddle 同belt loop有咩分別
我在?光學星球?訂的, 折左USD50
無防刮布的, 但支槍唔會貼住內部的, 係插入時會碰一下
PADDLE唔洗拆條BELT出黎穿, 係褲頭夾落去就OK, 佢內有倒勾仔扣住皮帶同褲頭

直接寄黎hk?

回覆 6# 的帖子

Yes

有曬paddle 同belt loop 又幾抵,同價位又有埋槍燈抵玩過579
我諗18樓都會有得賣,不過就肯定唔止USD50
分分鐘450以上

留名等TMC

如果lee類型槍套早幾年出的話,我就可以洗少好多錢。

回覆 8# 的帖子

呢個套其實一D都唔平, 因為一定要有支燈先用到
除非COPY燈同真品一樣數, 咁就可以再慳D

引用:
原帖由 ethanwch 於 14-3-2017 19:46 發表
so much pain in one picture

真品放番出黎都應該有價有市 慳番啲位都好既

引用:
原帖由 ayaka 於 14-3-2017 19:52 發表
又係喎
不過燈未毒到我住

引用:
原帖由 ethanwch 於 14-3-2017 19:46 發表
我都洗多好多錢去買, 又洗左好多心機自已整...

引用:
原帖由 ayaka 於 14-3-2017 19:52 發表
Copy燈個數同真燈應該唔會太大出入既

引用:
原帖由 jn_jona 於 14-3-2017 20:27 發表

Copy燈個數同真燈應該唔會太大出入既
都係, 佢有TENSION SCREW, 只要個形唔太大分別就應該無問題

61 12345
發新話題