25 12
發新話題

〔開箱〕Safariland 6360 Light Version Level 3槍套

〔開箱〕Safariland 6360 Light Version Level 3槍套

Safariland 6360 Level 3 Light Version 開箱

購買這個槍套有好幾個原因。第一,小弟一向使用BH出品的Serpa Duty Level 3槍套,普通版及帶燈版,但其帶燈版只可使用Xipho燈,而我愛用X300U,所以購買專為G17搭配X300而設的槍套。

而BH最近推出了專為槍燈而設的萬能槍套,價錢也很便宜,但小弟的Wargame收藏以軍警導向為主,所以選用此款風格與現實部隊相近的Safariland槍套。另一方面,Safariland槍套比BH的槍套有功能更全面的地方。以下會介紹。

打開包裝後內容

告示。Safariland 6004大家熟識,其前方的活動護罩hood稱為SLS,Safariland期後再於SLS之下發展出另一自動拇指鎖ALS。本文介紹的6360就同時具備SLS及ALS。而藍色告示意思係,傳統槍套的外面螺絲用於調教Tension鬆緊(槍套的鬆緊即Level 1 retention),而ALS系列的鬆緊螺絲則不設於該處。

包裝附有的六角匙

6360槍套本體
6004是腿掛SLS套,而其腰掛版是6280,而6280的ALS版就是6360。

前方照

背面照

後方照
可見SLS護罩鎖,SLS下另設ALS自動鎖,兩者均由拇指啟動,上方還設有固定Pivot Guard防搶槍,加上鬆緊螺絲,袋槍後的保安嚴密到極點。

底部
普通版6360的鬆緊螺絲原設於底部,但帶燈版6360的底部沒有螺絲。

帶燈版6360鬆緊螺絲設於背下

用於Guarder Marui Glock 17手槍

Glock 17無燈袋槍
這個就是BH槍套所不具備的功能,帶燈槍套無燈袋槍,6360袋入無燈Glock 17後,手槍十分穩固不搖晃。

裝上X300UA作測試

Glock 17上X300UA袋槍當然穩固

結語
6360槍套係一款保安極度嚴密的槍套,是優勢亦有缺點。不論帶燈不帶燈,袋槍後都完全穩固無搖晃,但由於拔槍時拇指要先後啟動SLS及ALS兩個鎖,拔槍反應有所影響,暫時測評約1.5秒時間拔槍,用力亦較多,期望多練習磨合促使發揮更佳。
(後記:觀看了廠方示範片段,拔槍時拇指"輕揑ALS"解鎖,再練習後,筆者現時拔槍需時少於1秒。)
價格是同級Serpa Duty槍套約2倍,但Safariland槍套設計較精密,造工及用料更紮實。

1 個讚好! TOP

十分讚同樓主對Safariland槍套設計較精密,造工及用料更紮實的評語. Thx for sharing

實花嘅579我就非常中意用,方便,萬用,除咗輪,其他乜“輪”都插到。
你呢隻新嘢嚟喎,唔平喎。

回覆 2# 的帖子

多謝師兄。經過一輪練習磨合及肌肉記憶,個套都幾好用。

回覆 3# 的帖子

係。所以呢隻Holster的價格係BH Serpa Duty的2倍。
呢個6360之前,我都有一個6379 ALS袋M&P的,也是很優秀的Holster,日後我都考慮納入579。

https://m.youtube.com/watch?v=vv_Iizu8T-g
剛在U管看到6360仲可再改多個制,拔槍解3個鎖,變成Level 4,非常厲害。

水準之作

引用:
原帖由 vgrdragon1 於 1-4-2017 14:38 發表
係。所以呢隻Holster的價格係BH Serpa Duty的2倍。
呢個6360之前,我都有一個6379 ALS袋M&P的,也是很優秀的Holster,日後我都考慮納入579。

https://m.youtube.com/watch?v=vv_Iizu8T-g
剛在U管看到6360仲可再改多個制,拔槍解3個鎖,變成Level 4,非常厲害 。
果粒野好似叫Sentry
我好耐之前上18/F問過, 好似都要成$200一粒, 而且長期冇貨.....

其實我個人認為ALS解鎖已經相當易上手, 反而係SLS比較多學問, 我係睇Travis Haley學到野, 不過冇咁既心機同時間去練習
(大約1:15開始)
https://www.youtube.com/watch?v=FXwwa6jQ9CY

1 個讚好! TOP

回覆 7# 的帖子

師兄非常好的分享,小弟學到嘢。
手到槍袋前已準備好同一時間Grip同解鎖,同時多練習。

引用:
原帖由 vgrdragon1 於 2-4-2017 12:38 發表
師兄非常好的分享,小弟學到嘢。
手到槍袋前已準備好同一時間Grip同解鎖,同時多練習。
我自己都試過, 成功既話解鎖真係快好多, 甚至可以比Serpa更快
只係對於缺乏練習既我嚟講, 失敗率偏高

我覺得呢款槍套,只可用在執法人員,不宜用在比賽中. Thx for sharing

引用:
原帖由 kornhill401 於 2-4-2017 14:04 發表
我覺得呢款槍套,只可用在執法人員,不宜用在比賽中. Thx for sharing
呢個根本就唔係FOR比賽用。

引用:
原帖由 kornhill401 於 2-4-2017 14:04 發表
比賽一定唔會用呢d啦, 我諗一般軍用或者特警隊都唔會用
應該係專為一般巡邏既軍裝警員而設

回覆 12# 的帖子

本身我都喜歡特警款,但試過dropleg感覺麻麻,把槍同身驅距離遠,行路亦無咁舒服,同埋除咗出嚟之後都幾大抽。最後根據小弟個人最舒適自然的設置,選擇咗中腰的Holster。

SLS + ALS, 真係大大舊又保安嚴密  
之前用過單獨SLS既套, 佢預埋你個hammer 位如果decock 左入槍套就會上下搖 之後轉左ALS

回覆 14# 的帖子

無錯。初時都擔心咁多保險,會影響拔槍反應,但多練習、適應及結合動作,亦可半秒間拔槍。

25 12
發新話題