發新話題

Night vistion gen 2+

DEAR CHING

TKS ADVISE  

STILL THINKING ABOUT IT ^^

gen2 見到IR補光燈都有影呀陰公

Chung,
又或者试下俄佬的PN-14K呀 軍用夜視 是Gen2+.  效果很好  我有用
vincentlee

引用:
原帖由 derp 於 5-5-2017 22:16 發表

真心, 一個GEN2+ 家下都要萬零尾, 相比起D GEN3 OMNI V / VI 個 D 其實差唔太多. 而GEN 2+, 就算話個技術去到點接近GEN 3, 其實都有三樣野要留意:

1. GEN 3 講緊一萬至兩萬個鐘一條管. 如果你有門路, GEN 3 管 ...
師兄,搭單一問,如果枝鏡"夠鐘"有乜先兆,如污水影、黑/光點? 因為一般返黎都唔知用左幾個鐘
另外,想問問有無類似相機偏光鏡/太陽鏡可以裝係NV前面可以擋住突如其來的強光?謝謝

回樓主,G&G係最新shot show展示左"仿Lucie" GEN 2+ NVG,估價大約$8800-$10000 HKD,可以等等是否真的會出。

回覆 20# 的帖子

就我所知無任何方法可以話到你聽條管已經玩左幾耐. 而GEN 3 管死會死得好快. 即係你睇落去, 佢一路都重可以郁到, 然後突然開始會暗D, 跟住就好快死左, 黑晒, 無野睇. 其他管我未試過死唔知.

因此, 一般玩家買之前都會睇清楚個CAGE CODE 就會睇到個出廠年份, 大約就會有個概念支管有幾新或者幾舊. (個CAGE CODE 會係條管前面, 睇到將個CAGE CODE GOOGLE 下, 就會話到你聽).

關於個"大陽鏡", 亦都係就我所知無. 你可以試下搵你支鏡有無出一種叫 SACRIFICIAL WINDOW 既東西, 不過呢舊野只係用黎係日光下試鏡, 而做唔到即刻令光度減弱或增強既效果. 不過我諗如果你支鏡係同美國製式相容, 可能呢舊野會岩你用既:

https://www.ultimatenightvision. ... r-PVS-14-p/hl-1.htm

雖然件野寫係寫俾PVS 14, 但係 PVS 7, 14, 18 個FOCAL LENS 都係同一直徑, 所以應該都可以用到. 而佢會將入個鏡既光減少D, 而且亦會令你唔使成日煩較個FOCUS.

另外, GEN 3 亦都因為有AUTOGATING 所以技術上(而非戰術上)唔需要驚光度變化.

不過不論你個鏡係GEN 幾, 你都有機會會用到或者遇到人用IR LASER. 不論有無AUTOGATING, 咁強既能量一下照落去條管都分分鐘會死. 你可能都要諗諗加返個IR FILTER. (呢個名搶有賣, 不過好貴... 前一個月行過好似見到要成8 舊水.):

https://www.modarmory.com/product/itt-nvg-light-interface-filter/

回19#
多謝C Hing分享夜game影片,

引用:
原帖由 derp 於 15-5-2017 02:00 發表
就我所知無任何方法可以話到你聽條管已經玩左幾耐. 而GEN 3 管死會死得好快. 即係你睇落去, 佢一路都重可以郁到, 然後突然開始會暗D, 跟住就好快死左, 黑晒, 無野睇. 其他管我未試過死唔知.

因此, 一般玩家買之前 ...
TKS CHING
SUCH A GOOD ADVISE

請問係唔係得gen 3 同gen 3+ 有強光下自動cut 畫面功能(AUTOGATING?)?
Gen 3 可以無IR 補光下依然睇到?
另外,有黑點係唔係正常?有無得整?thanks!

回覆 24# 的帖子

Gen 2 由美制mx9916/mx9644,俄制epm28g開始已經會遇強光自己cut, 但當然無近年既gen3 反應咁快

Gen2, gen3 有些小光情況下基本上都無需要開ir補光,但gen2要睇支管型號,部分可供出口型號光放能力的確低下(mx9916以今日標準亦屬gen2最低性能之列,而且美國自90年代已經停產gen2 image intensifier )

黑点,屬生產瑕疵無得維修,但只要不影響使用其實問題不大

某兔仔鋪的?夜視?optic可以嗎?

回覆 26# 的帖子

Gen1野黎

其實都有興趣玩下NVG, 請問邊度有堅野賣?

引用:
原帖由 ?老虎仔? 於 20-5-2017 18:05 發表
請問係唔係得gen 3 同gen 3+ 有強光下自動cut 畫面功能(AUTOGATING?)?
Gen 3 可以無IR 補光下依然睇到?
另外,有黑點係唔係正常?有無得整?thanks!
另外一點,如果係全黑室內,唔開 ir 都係咩都睇唔到
因為所謂 nv 其實係 image intensifier 影像增強,即係利用環境微弱的光度,增強到人眼可以清晰睇到

如果要全黑又唔想開 ir,就要考慮 MWIR or LWIR 類,MWIR/LWIR 就係用黑體輻射去成像,完全唔會利用/考慮環境光

純粹up下,有錯請更正

PS
至於近年新興的 SWIR or DNVG 原理同性能都較接近 NV。 SWIR 就同時具備不受輕度煙霧/沙塵影響(可以睇得穿),而又可以用到 ir 補光同 laser (MWIR/LWIR 睇唔到 ir laser)

603 技術實驗中隊

發新話題