19 12
發新話題

馬記 hi capa 5.1 改裝

馬記 hi capa 5.1 改裝

各位師兄,小弟剛剛開始玩ipsc 想請教改裝問題。
小弟使用馬記5.1 已換偷輕鋁飛機座,鋁滑架,飛機入面換左節能飛鏢。
1) 想問下換左以上配件槍的威力下降了大約0.2 j 左右。友人也是,是不是有甚麼特別的方法更換?
2) 想問下點樣可以減低後座力呢?
3) 除了改彈閘。有咩方法可以令到支槍有大約1.1J to 1.4J
4) 密氣應該點做呢?
謝謝各方高手指點!!!

- 話明節能飛鏢, 即係會降火啦
- 減低後座力可試加Shock buffer
- 做密氣, 換精密管, 加硬擊鎚彈弓等等可升J, 但又同你用節能飛鏢好似有d矛盾
- 仲有最好加擊鎚保護

話時話你用咩彈試J的??

以上只係小弟個人見解, 煩請高手們補充...
「Reality is a prison, Your mind can set you free.」

打IPSC宜家主流改都係死光槍,
即係唔會跳既,冇咩低後座力。
換節能飛鏢把鬼咩,冇力點打10m外既遠target?
了解左枝槍既運作原理至改啦,力唔係你要擔心既事,
基本原裝槍咁既力夠你用。
IPSC AA Shooter
WA Magna R-Type lover

已拆走節能飛鏢了....開頭誤會左會加強威力,師兄可以教教甚改死光槍嗎? 還有密氣應甚做吧?
謝謝師兄

回覆 4# 的帖子

密氣就包水喉膠落Hop-up座同內管之間啦,
但唔係枝枝槍都要,有D唔做任何野都好密氣。
死光槍就問槍會師兄啦,我Online教你都冇用,
因為要好多野配合,何況死光槍唔係人人啱打。
你換左鋁飛機座同鋁滑架夠晒打架啦,但我建議最好係膠滑架+鋁飛機座

同意樓上師兄所講的
剛剛開始玩ipsc 即係有上堂啦, 直接問導師或槍會其它師兄弟最好不過
家下大多數玩IPSC都著重偷輕活動的部件/上身以減少recoil及加快回鏜等等

簡單d講就係要支槍穩定、快、準....
「Reality is a prison, Your mind can set you free.」

引用:
原帖由 gek 於 25-5-2017 01:26 發表
已拆走節能飛鏢了....開頭誤會左會加強威力,師兄可以教教甚改死光槍嗎? 還有密氣應甚做吧?
謝謝師兄
換7吋內管, 好很強
群居終日,言不及義,
好行小慧,難矣哉!

請教各位玩開IPSC的師兄, Prowin鋁匣好用嗎?

回覆 8# 的帖子

要撞手神,同一枝槍,
用朋友既Prowin 短鋁匣會唔掂,
但用自己隻Prowin 長鋁匣會好好打。

引用:
原帖由 oliver1997 於 26-5-2017 06:02 發表
要撞手神,同一枝槍,
其實佢會好過原裝馬記匣?

又見有唔同版本, 真係唔知邊隻好

引用:
原帖由 2slow 於 25-5-2017 14:51 發表
請教各位玩開IPSC的師兄, Prowin鋁匣好用嗎?
valve是 marui glock款, 可以換其他牌子.
新版mag lip自家數(有零件散賣)
出力較原裝高, 輕身.
如不想大改就不要買封閉式的(只能頂入彈, NG)
自行評估利弊, 我都係覺得原裝marui銀匣最好用

利申:有半打prowin
群居終日,言不及義,
好行小慧,難矣哉!

引用:
原帖由 oliver1997 於 26-5-2017 06:02 發表
要撞手神,同一枝槍,
因valve比原裝marui長DD,
修整下fire pin 下面的方角可解決.
群居終日,言不及義,
好行小慧,難矣哉!

回覆 12# 的帖子

Prowin 出氣 valve 好多時都未徹底收緊,用娃佬匙再扭緊(低)啲也會好一點

引用:
原帖由 horenhim 於 26-5-2017 11:09 發表

valve是 marui glock款, 可以換其他牌子.
新版mag lip自家數(有零件散賣)
出力較原裝高, 輕身.
如不想大改就不要買封閉式的(只能頂入彈, NG)
自行評估利弊, 我都係覺得原裝marui銀匣最好用

利申:有半 ...
I see..
咁輕身對IPSC有無實際用途?

引用:
原帖由 2slow 於 26-5-2017 11:46 發表

I see..
咁輕身對IPSC有無實際用途?
我覺搬槍得快D, 不過第二槍冇咁定
同maintenance cost 比較高
群居終日,言不及義,
好行小慧,難矣哉!

19 12
發新話題