發新話題

[VFC] VFC HK416 A5 Review

各位師兄我想問下依加既416d係咪同a5一樣?
連個hopup座同bolt都一樣?

唔該各位

引用:
原帖由 gagtwo 於 4-7-2018 20:15 發表
各位師兄我想問下依加既416d係咪同a5一樣?
連個hopup座同bolt都一樣?

唔該各位
416D VER 2 ( 2017 版 ) = A5 = 新款由GAS BLOCK 位調節屬新款HOP UP 設計

之前的版本416D 在上彈坡位置調節
原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

唔該哂師兄!!因為416D個樣我鍾意多D又平D
如果性能一樣咁我都係買416D

THANKS!!

雖然之前有提過下tnt個hop up
但都無咩實質測試 有無師兄分享下
我之前買落未裝又聽有d game場師兄講炒到飛起

而小弟無研究過支416就買左粒紫膠
要cut先入到hop up set
結果誤打誤撞配埋條pdi 6.01 370mm
三軍 彈道過一個魚塘(60m?) grouping大約半個身size
又打得唔錯

利申:合法力

引用:
原帖由 Polar 於 10-7-2018 02:23 發表

三 ...
如果橋仔鐵皮打到去對面雙層水馬,大概是58 米( google map 度尺 )。
在下支m40a5 打 1.9 j 打 70 米大概10 中 3  半身人,如果v 記做到 58 米打半身人 算很不錯。

不過注意天熱時gbb 的火力可以好迷,試過有支支老原v 記416d ,在家中測大概 1.4j ,
之後去曬太陽 ( 33 度 ) ...一測... 哇蟹...即刻扭下隻飛標先...
所以測速最好要場地實戰環境測。
原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

引用:
原帖由 Polar 於 10-7-2018 02:23 發表

三 ...
小弟入左支 A5.... 室內開著冷氣 24 度左右,乜都冇改可以直上 1.999J
喺 Marui MWS 裝過 TNT 粒膠,唔覺有咩分別,但成套 kit 就唔知了

至於所謂 “射程",其實夠大力,粒膠夠硬 (馬記膠太林,因 for 1J 以下),1.999J 飛過 60m 其實一 D 都唔難
如果確認到 60m 槍槍中半身的確係非常不錯既成積黎!
請問師兄用幾重彈?

引用:
原帖由 gagtwo 於 4-7-2018 23:31 發表
唔該哂師兄!!因為416D個樣我鍾意多D又平D
如果性能一樣咁我都係買416D

THANKS!!
師兄,
416D同A5好以差400,
但A5外觀野更新左好多,好多一步到位
可以考慮下A5

講開又講,支 A5 都幾多小問題
bolt lock 完全 fing fing 下,冇彈弓,反轉支槍一定 lock,有時開槍會彈起都會 lock
一匣有最少有5粒以上都係就咁跌粒彈出黎,有時係上彈果下推過龍,有時double feed,未摸到個pattern,但試過較重同輕hop都係咁,力都冇變,我懷疑個hop已經收左皮

唔通真係 this is vfc

引用:
原帖由 no-name 於 10-7-2018 11:11 發表
bolt lock 完全 fing fing 下,冇彈弓,反轉支槍一定 lock,有時開槍會彈起都會 lock
一匣有最少有5粒以上都係就咁跌粒彈出黎,有時係上彈果下推過龍,有時double feed,未摸到個pat ...
BOLT LOCK 係有彈弓的...我0個支同朋友0個支都有

師兄0個支可能又係V記QC出錯所以冇左條彈弓...自己搵返相應尺寸裝返入去應該就唔會開開下槍LOCK BOLT了

引用:
原帖由 no-name 於 10-7-2018 11:11 發表
一匣有最少有5粒以上都係就咁跌粒彈出黎,有時係上彈果下推過龍,有時double feed,未摸到個pat ...
另外跌彈問題可以CHECK CHECK外管&菊花座

支416A5 原裝有部分(自己+朋友)外管係鬆的...可以上下搖

可以上下搖即係BARRAL NUT未扭實之類既問題

所以有機會HOPUP座會有郁動...導致HOPUP位時前時後等等HOLD唔住粒彈

引用:
原帖由 Kwind 於 10-7-2018 16:54 發表

BOLT LOCK 係有彈弓的...我0個支同朋友0個支都有

師兄0個支可能又係V記QC出錯所以冇左條彈弓...自己搵返相應尺寸裝返入去應該就唔會開開下槍LOCK BOLT了
真係吹乜脹...

引用:
原帖由 Kwind 於 10-7-2018 17:01 發表

另外跌彈問題可以CHECK CHECK外管&菊花座

支416A5 原裝有部分(自己+朋友)外管係鬆的...可以上下搖

可以上下搖即係BARRAL NUT未扭實之類既問題

所以有機會HOPUP座會有郁動...導致HOPUP位時前時後等等HOL ...
收到∼ 會再 check 下的,謝師兄指教

回覆 201# 的帖子

3珠
無風成績

回覆 203# 的帖子

以原裝出 我睇過好幾支
416d v2 好似係少問題過a5

引用:
原帖由 Polar 於 11-7-2018 03:25 發表
3珠
無風成績
真係唔錯

發新話題