發新話題

[VFC] VFC HK416 A5 Review

引用:
原帖由 MG-42 於 24-3-2018 03:52 發表

其實所有M16真槍都係咁...
雖然在下沒機會打M16 真鐵,但記得看過資料,H&K416 初期設計已經是可以UNCOCK 狀態都扭到去SAFTY 位,並不是A5 新設計。

FYI ( H&K 官網 )

原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

引用:
原帖由 MG-42 於 24-3-2018 03:52 發表

其實所有M16真槍都係咁...
M16真槍都係點??
「Reality is a prison, Your mind can set you free.」

引用:
原帖由 2slow 於 27-3-2018 08:57 發表

M16真槍都係點??
沒cock 槍不能將安全掣扭去safty 位

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

引用:
原帖由 Dave 於 24-3-2018 08:14 發表

雖然在下沒機會打M16 真鐵,但記得看過資料,H&K416 初期設計已經是可以UNCOCK 狀態都扭到去SAFTY 位,並不是A5 新設計。

FYI ( H&K 官網 )

這確實是A5的新feature

HK416 Operator manual
引用:
1. ON SAFE – Rotate the safety/selector lever to the “SAFE” position (the weapon must be cocked
for the safety to engage).
Page 6, 3.1.1
Scanned HK 416 Manual
「Reality is a prison, Your mind can set you free.」

引用:
原帖由 Dave 於 27-3-2018 09:03 發表

沒cock 槍不能將安全掣扭去safty 位
無錯, HK416都係咁, 但HK416A5已經改了任何情況下都可將selector轉去safe

VFC呢把A5無做到呢個feature, 反而VFC的HK417可以

引用:
原帖由 2slow 於 27-3-2018 09:04 發表

這確實是A5的新feature

HK416 Operator manual

Page 6, 3.1.1
Scanned HK 416 Manual
之前看過一些美佬槍FORUM 是有寫416 是可UNCOCK SAFEY,
這裡也找到一柄( 應該不是A5 ,斜口匣井很好認 ) 是可以SAFTY when uncock,
不肯定是自家換零件還是原裝槍了。

product code有 "A5"
如不是這A5, 那估計應該係改了aftermarket件了, 見佢的features都係A5有的...

anyway, VFC呢把A5無做到呢樣feature就是了,
奇怪就係既然417做了, 416A5點解唔照做呢

引用:
原帖由 2slow 於 27-3-2018 10:26 發表
product code有 "A5"
如不是這A5, 那估計應該係改了aftermarket件了, 見佢的features都係A5有的...

anyway, VFC呢把A5無做到呢樣feature就是了,
奇怪就係既然417做了, 416A5點解唔照做呢
其實有好有唔好既,好既係你推一推去SAFTY 就知有冇COCK 槍,
唔好既係就咁目測剔緊去SEMI,你唔知係COCK 左冇上SAFTY 定係無上膛,必須要用手去試。

VFC 417有呢個功能?

引用:
原帖由 RCman 於 28-3-2018 15:44 發表
VFC 417有呢個功能?
我G28都無喱個功能

我把416c有呢個功能

引用:
原帖由 520df10 於 28-3-2018 18:14 發表
我把416c有呢個功能
my VFC HK416C can also be put on safe without cocking.

係咪有d槍用耐左 果個位蝕左就無cock都safety到啊
我枝we m4以前都係係cock 去唔到safety 依家可以了

引用:
原帖由 jn_jona 於 28-3-2018 22:36 發表
係咪有d槍用耐左 果個位蝕左就無cock都safety到啊
我枝we m4以前都係係cock 去唔到safety 依家可以了
槍技 LV10 有技能解鎖,有 D 手槍去到 LV20 會解到全自動射擊技能

vfc 初出416時,都有好多師兄,話可以無cock都safety
但VFC出文話無依個功能,不可強行無cock轉去safety
估計一係蝕左零件或零件公差,所以可以轉去safty。

當時我都試過支初版416,用力D係可以轉去safty,
但只係試過一次無cock轉safety,怕整鬆左。自已羅黎衰

依家就唔知有無新加功能

發新話題