發新話題

[WA] Prime 身問題

引用:
原帖由 bennytsang16 於 14-6-2017 17:24 發表
想請教各位師兄, Bomber (Prime身 + G&P件) 的 M16/M4 可否用「井勝」鋼 bolt? 打起來順唔順?

用就冇問題,通常換膠飛機拆重鎚打上黎先有爽快感,
但要打得真正爽就實要磨順+低阻力,個人經驗豬P煲set系WA系統入面改上黎行得最順(最夾係用返W0k身)不過煲遲早打爆,井記煲為耐用各有優點

引用:
原帖由 gainax 於 14-6-2017 19:22 發表

用就冇問題,通常換膠飛機拆重鎚打上黎先有爽快感,
但要打得真正爽就實要磨順+低阻力,個人經驗豬P煲set系WA系統入面改上黎行得最順(最夾係用返W0k身)不過煲遲早打爆,井記煲為耐用各有優點
如果要講邊枝bolt最順我會話係好幾年前係QRF度買既鋁bolt

signature oversize

回覆 47# 的帖子

鈻煲太輕無feel , 豬P支亞鉛煲set好似210g咁加20g buffer=230g
執順左已經太快要cut 回膛彈弓

引用:
原帖由 gainax 於 14-6-2017 20:09 發表
鈻煲太輕無feel , 豬P支亞鉛煲set好似210g咁加20g buffer=230g
執順左已經太快要cut 回膛彈弓
當年QRF枝鋁bolt乜都唔洗搞直接裝GP白飛機就超順到依家我都後悔緊點解當時唔買多枝
signature oversize

剛試槍發現個BOLT磨到隻匣上彈咀邊, 連發有小小咥咥地,這是正常嗎? 和隻GP MP匣未清空就BOLT LOCK...
整完一樣又有第二三樣..
Thanks

引用:
原帖由 navy_seal 於 21-6-2017 15:45 發表
剛試槍發現個BOLT磨到隻匣上彈咀邊, 連發有小小咥咥地,這是正常嗎? 和隻GP MP匣未清空就BOLT LOCK...
整完一樣又有第二三樣..
Thanks
豬p隻pmag彈夾扣固定位本身做得唔好對唔正,所以我一直只用gi款fit好多直上#記亦拍拍聲,連發唔順多數係槍機反彈,我通常會用加重buffer+軟身彈弓壓抑呢種bolt太用力向前衝反彈狀況,實際可能要較一較連發司牙角度先夠穩定,
換轉成支係豬PWok就算用輕buffer都冇問題爽快無比,問題我覺得係在於槍身內部尺吋未配合運作零件所致,不過既然要重新搞入面set好,而家直接改用方仗夾實際d,連同氣化&穩定一次性提升
將來買多支大蛇/方仗都可以慳返買夾錢

回覆 51# 的帖子

唔好意思, 方仗匣即係?

同埋目測近距離打紙箱好似有D左飛右飛,好似彈道唔係咁好,有冇D咩方法解決呢? Thanks

引用:
原帖由 siman2003 於 14-6-2017 20:23 發表

當年QRF枝鋁bolt乜都唔洗搞直接裝GP白飛機就超順到依家我都後悔緊點解當時唔買多枝
QRF枝鋁bolt, 點樣架? 有無相睇下
「Reality is a prison, Your mind can set you free.」

回覆 52# 的帖子

回覆 55# 的帖子

但係GXK都好似冇哂貨? 好小出廣華街, 多數只係去EHOB

回覆 56# 的帖子

E記近呢兩個月85折上個月我先入多隻仲有貨, 而家未知仲有冇等佢返貨要一段唔短時間,有折日子有貨買夾有買襯手了

提一提方仗夾用係WA系統要diy內部外,另需要減短行程rof先爽快
因為佢夾冇WA切氣鎖延長出氣,變唔夠氣推支bolt全行程到最盡RoF就好似AK, 有錢可以改大蛇延長出氣撞針組後坐力同rof都有增長, 但搞咁多=燒錢再要修位我就冇整落去淨改夾已好玩

其實買返豬P Gi夾配WA系統係好過pmag有水準表現又fit位, 但漏氣維修麻煩同肉酸無可避免先甜後苦, 改方仗夾diy一輪先苦後甜比較happy,
至於pmag好處除左外型就是維修比gi夾易,但要改彈夾扣位先fit槍,氣化冇前兩者好我就無買多隻玩,WA系統主流夾都係得呢三隻,
各有優點睇你偏好邊樣了,識改→方仗夾氣化最好, 先甜後苦一買即玩→豬Pgi夾,  玩款平穩之選→pmag。。

咁彈道極不穩係咩問題呢? 幾米打紙箱都見到D彈左飛右飛, 條管包左水喉膠布, 都係咁

引用:
原帖由 gainax 於 21-6-2017 16:45 發表

豬p隻pmag彈夾扣固定位本身做得唔好對唔正,所以我一直只用gi款fit好多直上#記亦拍拍聲,連發唔順多數係槍機反彈,我通常會用加重buffer+軟身彈弓壓抑呢種bolt太用力向前衝反彈狀況,實際可能要較一較連發司牙角度先夠 ...
之前冇bolt lock,照師兄既方法執個bolt catch,已經有返bolt lock, 衣加有一支變左仲有彈都會bolt lock, 師兄有冇試過? Thanks

回覆 59# 的帖子

係用豬p pmag? 因佢彈夾扣口高低有d問題, 有d槍身diy加原左頂桿會頂得太高,
#1如是有加厚bolt lock頂杆太高可以適量減返薄個加厚位慢慢試到fit位,
#2如是佢唔穩定一時時自然bolt lock可能係頂住網球拍條彈弓太弱震二下就chock高左網球拍而後定, 呢個情况通常需要增加彈弓力度,
我做法只係拉長原本條彈弓就算免得換左太硬彈弓個網球拍又升唔起,

自動bolt lock多數係#1問題, 但2支槍個槍身&bolt lock組件順暢度唔同,咁bolt lock高低位好可能唔一樣, 用同一隻夾就未必fit 到兩支槍都順利安穩bolt lock了, 想一樣保持通用性就要執槍fit隻夾。。

發新話題