發新話題

[VFC] HK45CT台灣開賣

感謝師兄解答。
引用:
原帖由 Kwind 於 30-8-2017 15:57 發表

個牌有兩面...應該反轉做就可以

VFC MP7 就已經係個牌兩面唔同刻字可以轉
究竟世界上還有神嗎?

引用:
原帖由 48191 於 30-8-2017 14:08 發表
堅兄,有兩個問題想請教:
1)有冇邊度做Laser最好?
2)個牌本身有字,點樣去除?
Laser 就好多地方有得做,你唔做深既去旺角D做首飾舖仔有架laser 機仔已經做到
仲有D師兄以前是話過既”跑入”,新蒲崗,上環都有得做

引用:
原帖由 Kwind 於 29-8-2017 21:10 發表

我都有諗過呢個問題...所以我已經兩組飛機座都裝過落去...情況一樣

另外飛機座3口螺絲我自己換左不秀鋼螺絲...我都換返原廠螺絲試過...情況一樣

其實都發現到有個狀況...但不太肯定關唔關事

所以我見只 ...
其實拉多幾拉落D油就應該就順

師兄,會唔會係你個飛機座變左形?
我見你飛機底撞到又凹又凸
另外又會唔會個幾粒鑼絲條數唔同,扭緊過之後改變左飛機座個安裝位置?

所以我咪問「三粒螺絲?」呢個問題囉⋯⋯
個個就咁裝都冇事,唯獨係阿師兄換過螺絲就打得唔順,我就問關唔關事囉。
引用:
原帖由 阿堅 於 30-8-2017 19:46 發表

另外又會唔會個幾粒鑼絲條數唔同,扭緊過之後改變左飛機座個安裝位置?
究竟世界上還有神嗎?

引用:
原帖由 阿堅 於 30-8-2017 19:46 發表

師兄可以睇返我呢個POST就知我隻飛機點解又凹又凸 http://www.wargamehk.com/cgf/vie ... &extra=page%3D3

其實裝鋼SLIDE呢支我當日拍完片出POST就冇郁過...因為拆左下身去做色

而我個POST都有提到...當時支槍係全新狀態一槍未開過出POST的

所以唔排除係VFC D件有公差...因我有兩支45C...我兩組飛機組都上過條SLIDE

一樣都係夾住隻飛機...而螺絲方面我亦試過用返原廠螺絲...問題依舊

引用:
原帖由 48191 於 30-8-2017 19:57 發表
所以我咪問「三粒螺絲?」呢個問題囉⋯⋯
個個就咁裝都冇事,唯獨係阿師兄換過螺絲就打得唔順,我就問關唔關事囉。
我有換過原裝螺絲...問題一樣

引用:
原帖由 Kwind 於 30-8-2017 20:46 發表

師兄可以睇返我呢個POST就知我隻飛機點解又凹又凸 http://www.wargamehk.com/cgf/vie ... &extra=page%3D3

其實裝鋼SLIDE呢支我當日拍完片出POST就冇郁過...因為拆左下身去做色

而我個 ...
我唔知師兄你第一次裝會唔會太大力扭粒鑼絲
因為slide 又鋼,你鑼絲又鋼既話,件合金飛機座就唔夠佢地硬
咁就有機會夾到隻座變左形,如果真係變左形就用返原裝鑼絲都無用

另外你話slide唔順個個間題,因為本來vfc個條架就無咩跌管
佢地廠就改返有,所以e個一定要比佢磨合左先順
其實磨合完上返油就好順

引用:
原帖由 阿堅 於 30-8-2017 21:02 發表

我唔知師兄你第一次裝會唔會太大力扭粒鑼絲
因為slide 又鋼,你鑼絲又鋼既話,件合金飛機座就唔夠佢地硬
咁就有機會夾到隻座變左形,如果真係變左形就用返原裝鑼絲都無用

另外你話slide唔順個個間題,因為本來 ...
呢粒螺絲仔而家都極小心扭...唔會話太大力扭...因為由以前玩馬記1911已經斷過好多次

我而家0個支其實都已經順晒...只係當我呢支呢個位唔可以扭實既時候

原來其他師兄係可以扭實...所以師兄們先陪我討論下個問題

咁0個口螺絲其實扭唔扭得實又未至於有好大影響...0個粒螺絲主要係穿住個飛殼勾而已

另外外管0個度我有睇過...係同原裝0個條好大分別

基本上係用盡晒入面D位...所以拉到最後時個角度會有機會JAM

解決方法同師兄講一樣...一係拉多D等佢磨合...一係就老方法磨滑架內部

JAM得唔勁既當然拉順佢比較化算...但JAM得勁就直接執滑架好D...又可以避免CHAMBER刮到花晒

收到條本地kit好幾日了, 影了少許相同RA的鋼slide對比一下,
本地kit唔錯, 睇得出係有心機做的, 但最好改善下packing, 例如加返d海綿及用厚身d既膠袋等等

質感黎講, 小弟認為RA的比較像真...本地制造加油

「Reality is a prison, Your mind can set you free.」

引用:
原帖由 2slow 於 1-9-2017 10:43 發表
收到條本地kit好幾日了, 影了少許相同RA的鋼slide對比一下,
本地kit唔錯, 睇得出係有心機做的, 但最好改善下packing, 例如加返d海綿及用厚身d既膠袋等等

質感黎講, 小弟認為RA的比較像真...本地制造加油
...
其實如果想條slide 灰d似detonator/trigger happy既質感
可以寄去台灣做磷酸錳
我諗包埋運應該400內

引用:
原帖由 jn_jona 於 1-9-2017 10:59 發表

其實如果想條slide 灰d似detonator/trigger happy既質感
可以寄去台灣做磷酸錳
我諗包埋運應該400內
唔啦, 髮絲紋有另一番味道. 或等下可能另有廠出
「Reality is a prison, Your mind can set you free.」

引用:
原帖由 2slow 於 1-9-2017 11:12 發表

唔啦, 髮絲紋有另一番味道. 或等下可能另有廠出
我短期內都唔打算搞 可能舊左先再諗

想問45CT隻Slide係唔係暫時得本地有出?

發新話題