發新話題

M4槍系推薦?

過左依幾日搵時間上一上wgz睇下實際情況如何
抱恙在身 未有參觀的餘力

引用:
原帖由 ms902 於 5-7-2017 23:10 發表

當然是撚槍為主 打GAME只是成為槍主之後的閒暇活動
正如上面所說當買模型買figure都唔錯
假如真的落場 生死輸贏絕對是其次
落場殺敵同撚槍可同時共存,只是遊戲難度設定

假設舉例係戶外場

執好既電槍  大力快頻遠程場頭屈場尾, 落場殺敵容易度=屈 技術需求=無 撚槍趣味=低

電槍派彈射程中等(~約40m)  容易度=易 技術=低 撚槍=低

次世袋打法 射程中等 容易度=中等 技術=中等 撚槍=普通

執好既GBBR 像真打法  射程中等 容易度=中下  技術=中上 撚槍=過癮

手拉狙 像真打法 射程遠 容易度=困難  技術=很高 撚槍=過癮

GBB手槍 像真打法 射程短  容易度=困難 技術=很高 撚槍=過癮

手拉SHOTGUN(非跳殻 像真打法 射程中下  容易度=很困難 技術=很高 撚槍=過癮

手拉SHOTGUN (跳殻 像真打法 射程短  容易度=修羅 技術=十分高 撚槍=十分過癮

睇偏向鐘意撚槍定殺敵選擇用乜兵器嗱

引用:
原帖由 ms902 於 5-7-2017 23:10 發表

當然是撚槍為主 打GAME只是成為槍主之後的閒暇活動
正如上面所說當買模型買figure都唔錯
假如真的落場 生死輸贏絕對是其次
如果打game 只是次次選考慮,
買槍的條件一句到尾:看得爽就好。
原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

引用:
原帖由 gainax 於 5-7-2017 22:46 發表
以前大場pTVv/大力快頻又話屈普通aegd人都味一樣照打
而家我個人都睇化,以前軍備兢賽年代乜都玩夠,而家難得假日約到班志同度合友一齊自hi歡樂一番己滿足唔求戰績
Ptvv打快頻
頭像超出 30 kb 上限
簽名超出 100 kb 上限

引用:
原帖由 gainax 於 6-7-2017 08:47 發表

假設舉例係戶外場

執好既電槍  大力快頻遠程場頭屈場尾, 落場殺敵容易度=屈 技術需求=無 撚槍趣味=低

電槍派彈射程中等(~約40m)  容易度=易 技術=低 撚槍 ...
工具性能既野高低係客觀的,勁就係勁,弱就係弱,同主觀情感冇咩關係。
玩具槍全部性能都可以量化,火力,射程,精準度,射頻,彈量,輕重,size,可靠性等。
至於甚麼像真乜乜乜,唔算係性能既一種,只係玩樂性而已,
叫做有得震,但唔識跳殼,實際上係前助力唔係後助力,回堂亦唔係靠回氣管而係靠bolt 自由式槍機,而力度亦遠弱於真鐵,覺得像真就像真吧,我只當玩具而已。
同次世袋假狗bolt 片前後郁,負重鐵前後震一樣,爭在次世袋唔識噴煙。

火力係香港地通常都有限力包括部份非收費場,唔明咩叫屈大力射程,即係鬼火?咁請問gbbr 鬼唔鬼火得?還是gbbr 一定鬼唔到?點設定都一定1.2j ?
敢問gbbr 加硬飛標彈弓會唔會大力左?加長管會唔會大力左?加大valve 出氣量會唔會大力左?如果會,咁就唔好成日說「某某」槍款會「大力快頻屈到尾」,
出術既從來都係人,唔係工具。

不過整體而言,樓主都話優先考慮玩樂性,撚下上手開心就得,隨便一支gbbr 外觀肆肆正正已經夠做。是啤匣都唔洗買,貴極有限。

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

引用:
原帖由 gainax 於 6-7-2017 08:47 發表

假設舉例係戶外場

電槍派彈射程中等(~約40m)  容易度=易 技術=低 撚槍 ...
殺唔殺到人真係唔介意
中彈我都覺得好開心
初時租野玩果陣無手套 中食指骨腫左個幾星期都覺得好爽好好玩
雖則事後即時去買隻手套返來

落場都係想試下射人同俾人射既姐

引用:
原帖由 Dave 於 6-7-2017 11:29 發表

如果打game 只是次次選考慮,
買槍的條件一句到尾:看得爽就好。
雖然是撚槍為主 不過都希望有基本功能同耐久度 拆槍都拆得爽d
有諗過agm果堆 不過最尾都係收左手

回覆 49# 的帖子

我特登加"/"都仲有人誤會
大力快頻咁緊係指aeg啦師兄

引用:
原帖由 ms902 於 6-7-2017 13:57 發表

雖然是撚槍為主 不過都希望有基本功能同耐久度 拆槍都拆得爽d
有諗過agm果堆 不過最尾都係收左手
AGM... 哇...識食

回覆 50# 的帖子

有對比先有高低
馬記原裝槍性能算好相信冇人反對,但面對改裝火器(一樣力)打得比你遠同準10~20米又快頻派彈被屈亦係事實 假設大家相同技術鍊車,一個拎超跑改裝賽車vs房車邊個易取勝唔洗問掛  
Gbb仿真方面遠勝電動係事實, 電動實用性遠勝gbb又係事實,真鐵性能同像真完勝玩具又係事實,唔通有真鐵存在就唔需要對玩具要求像真或者實用性。咁gbb唔會越出越實用而電動唔會越出越像真

Gbb好玩好撚手又像真feel大家先咁辛苦出錢出力多人玩姐,  落場其實只係一班人模擬戰爭各自各自hi互射遊戲, 只要支槍有水準射中人就係好兵器,無話一定要神槍在手鬥殺得多先叫good game係味先
如果對面神槍aeg自己手上普通馬記aeg一樣比人屈,同gbb Aeg性能差距一樣,唔通自己又認為自己手上支火器實用性低又追求有對面兵器水平? 呢個心態正是以前軍備兢賽個個大力快頻派彈,冇戰術冇走位山頭互射完場 ,正因為咁厭倦好多人先轉玩gbb/像真打法,

wargame運動個個神槍屈對面好玩, 定互有輸贏唔單靠兵器要團體講策略技術好玩d  不過每個人喜好唔同無得討論, 唯有自己認為落場點設定自己有心理準備難易度, 覺得開心玩左日味0k唔洗覺得死得多/殺得少=魚驚比人笑,贏左又冇獎又唔係比賽, 自hi開心放假同班戰友玩日就得

引用:
原帖由 gainax 於 6-7-2017 14:30 發表
我特登加"/"都仲有人誤會
大力快頻咁緊係指aeg啦師兄
G兄既見解同道理一向都唔係普通人可以理解,原諒我吧
頭像超出 30 kb 上限
簽名超出 100 kb 上限

各位師兄既見解都令小弟獲益良多
雖然有盡力做過research 但係好多結果都是多年前的產物
依家有各位師兄既幫手總算更理解玩槍的這個圈子

目前確認了星期五六日的下午都應該有空 病完應該會上WGZ參觀 順便到各大槍店window shopping一下滿足自己

引用:
原帖由 ms902 於 6-7-2017 19:30 發表
各位師兄既見解都令小弟獲益良多
雖然有盡力做過research 但係好多結果都是多年前的產物
依家有各位師兄既幫手總算更理解玩槍的這個圈子

目前確認了星期五六日的下午都應該有空 病完應該會上WGZ參觀 順便到各大 ...
歡迎入坑 玩耐左其實好易成屋槍買邊支先無所謂啦 (玩笑)

引用:
原帖由 gainax 於 6-7-2017 22:59 發表

歡迎入坑 玩耐左其實好易成屋槍買邊支先無所謂啦 (玩笑)
小弟又何嘗唔係想成屋槍
始終仲係學生

不過如果淨係外觀同用料既話
M記其實係咪唔會輸V記好多?

另外想順便問下有無本地拍wargame片既youtuber推薦
目前淨係識dgw ivan同一個講英文既roguesystem007
想睇本地片都無咩好睇
唔計REDWOLF

發新話題