發新話題

HK45C 遲來的拆解&發現 (#60 下身拆解 #131 氚氣SIGHT安裝)

本主題被作者加入到個人文集中
HK45CT sight 可以俾HK45用?

引用:
原帖由 Opica 於 15-10-2017 17:50 發表
HK45CT sight 可以俾HK45用?
不可以

引用:
原帖由 ~~方~~ 於 15-10-2017 16:29 發表
我想問下, 大家粒hammer 係置中的嗎? 我發現我果支係側向一邊的

我果支都置中,最緊要你支撞針係咪置中

各位師兄, 我現在把HK45CT 1開槍就會噴晒所有氣出來, 飛機檢查過無爆,想問下係咩原因? 謝謝

引用:
原帖由 laukw123 於 15-10-2017 18:15 發表
各位師兄, 我現在把HK45CT 1開槍就會噴晒所有氣出來, 飛機檢查過無爆,想問下係咩原因? 謝謝
check下飛機座縲絲有無上好
飛機活動是否暢順等等
「Reality is a prison, Your mind can set you free.」

引用:
原帖由 4jai 於 15-10-2017 18:12 發表

我果支都置中,最緊要你支撞針係咪置中
撞針位置置中的, 只係覺得奇怪, 手上有支ksc usp, 有支vfc hk45c...

大家火控都係果幾件野...點解hk45c 設計到咁鬆
我生得聰明得罪你咩!!!

引用:
原帖由 ~~方~~ 於 15-10-2017 22:24 發表

撞針位置置中的, 只係覺得奇怪, 手上有支ksc usp, 有支vfc hk45c...

大家火控都係果幾件野...點解hk45c 設計到咁鬆
其實佢隻HAMMER 個洞內圈係開得比較大左少少...係剩用手拎住隻HAMMER可上下左右有少少位搖

所以HAMMER SPRING之類一比力OR邊個位有阻力都可以影響個HAMMER置唔置中

我0個支如果正常右手GRIP槍...用右手手指公去COCK HAMMER...會側埋一邊

但如果右手GRIP槍...用左手手指公去COCK HAMMER OR 拉SLIDE COCK槍...就會置中

始終KSC D數同QC比較準確...VFC可能就費事計到咁盡(慳皮)...

所以開鬆少少掛...開鬆好過到時開得太緊成批HAMMER都入唔到槍

引用:
原帖由 laukw123 於 15-10-2017 18:15 發表
禾枝 FNX 45 都試過,發覺係出氣嘩佬芯唔識復位,即係打開咗唔識關返,拆出嚟落返D潤滑油就冇事.但呢種情況會連事後入氣都入唔到,因為一路入一路漏.估計師兄既情況唔係咁. 如果飛機冇爆,就係有D嘢令佢唔識 cut 氣,譬如個飛機哇佬漏氣 ( 滑架吞後既力會弱,甚至唔識吞後 ), 又或者個 disconnector 組件有嘢散咗,導致唔識收槌.

引用:
原帖由 Kwind 於 16-10-2017 10:59 發表

其實佢隻HAMMER 個洞內圈係開得比較大左少少...係剩用手拎住隻HAMMER可上下左右有少少位搖

所以HAMMER SPRING之類一比力OR邊個位有阻力都可以影響個HAMMER置唔置中

我0個支如果正常右手GRIP槍...用右手手指 ...
我果支正正就係咁啦!

買果陣冇留意仲以為自己拆完裝錯左野
我生得聰明得罪你咩!!!

今個星期日先睇到把45CT有無問題

話說尋晚買左對ROBINHOOD氚氣SIGHT返屋企裝

由於之前睇FB GROUP已見有D師兄直上...有D師兄要打入去...有D師兄打都唔入

所以自己都對好晒位睇下自己咩'運氣'先裝

結果發現自己屬於黑仔級

我自己買0個對係下圖紅線位(SIGHT)比黃線位(SLIDE)多出左 0.幾mm(應該未到0.5mm)
基本上唔係用鎚可夾硬打入去既範圍

最後用銼銼下突出部份...修到用少少力壓入係最好...千其唔好貪快大野大野銼落去

另外之前經師兄介紹去'跑入'做完個RAL8000下身後
最終都係頂唔順條鋼SLIDE原裝隻超淺灰色...同埋運送時刮花左3個位...所以拎埋條鋼SLIDE去做色
順便一條龍服務做埋個跟SLIDE 流水號牌+刻字滅聲
剩返係等會唔會有機會有廠出個正確版鋼TRIGGER就可以100%完成呢支等左成10年既DREAM GUN了

回覆 131# 的帖子

你唔係要rmr版咩
我果隻就手推都入到4份1 之後要用鎚仔扑 扑完岩岩好 螺絲都可以唔裝

引用:
原帖由 jn_jona 於 17-10-2017 18:01 發表
你唔係要rmr版咩
我果隻就手推都入到4份1 之後要用鎚仔扑 扑完岩岩好 螺絲都可以唔裝
RMR版有難度嘛

一係就好似VP9咁...隻後SIGHT連埋RMR座一體過咁出先叫有D希望

我0個對直頭一拍埋去就知要拎銼...完全突晒出黎...都已經唔係用唔用鎚仔既問題...係放都放唔到入去

千辛萬苦 我枝hk45ct終於砌到90%
岩岩個鋼slide lock到左 即係之前迷廠出果套入面果隻
裝左落去好fit fit到要用心推先起到
有冇裝左果套slide既師兄可以比d tips執邊到

引用:
原帖由 jn_jona 於 18-10-2017 00:19 發表
千辛萬苦 我枝hk45ct終於砌到90%
岩岩個鋼slide lock到左 即係之前迷廠出果套入面果隻
裝左落去好fit fit到要用心推先起到
有冇裝左果套slide既師兄可以比d tips執邊到
試下拆左上身SLIDE

剩返個下身插個SLIDE STOP上去...再入隻冇彈既匣

睇下個SLIDE STOP郁唔郁都

如果剩係用下身郁到...可能係上身HOPUP座迫得太緊

如果剩係下身都郁唔到...咁可能尺寸做得太FIT...可能沙紙OR銼要出動了

發新話題