發新話題

HK45C 遲來的拆解&發現 (#60 下身拆解 #131 氚氣SIGHT安裝)

本主題被作者加入到個人文集中

HK45C 遲來的拆解&發現 (#60 下身拆解 #131 氚氣SIGHT安裝)

首先如果有追開隔離POST既師兄可能都見我講過我等左呢支槍好耐

咁當然我咁鐘意呢支槍...唔止會入一支啦...入左兩支返黎諗住一支拎去整沙色下身...一支就粗打落場玩

原本諗住一拎到都出開箱文...但有小意外到今日先到手

開多個POST既原因係因為拆解過程中發現左D野...希望對其他未買OR買左又怕打爆既師兄有多D了解

注 : 兩支都係全新...一槍都未開過情況下拆解

首先第一支圖中所見...隻飛機新槍都刮到花晒...好明顯(應該)計錯數...唔係好0岩入

第2點...拍頭係正圓形...但隻飛機唔係正圓...留意飛機尾右下...同個紅色圓圈痴埋左了

第3點...飛機輕微斜少少(模擬彈匣有彈頂斜隻飛機)...飛機尾直鏟飛機座(好多師兄咁樣鏟爆隻飛機)

好喇...到爆埋第2支...發現條SLIDE造功有D唔同 (左邊係第2支)

到睇埋隻飛機(左邊係第2支)...明顯花得少好多

黎到呢度因開始打字難以表達...所以錄左段片 https://www.youtube.com/watch?v=UcCvM9tyvRs

片中所見...第2支個飛機座跟飛機暢順度同第1支完全兩回事

呢度我諗應該解釋到點解一堆師兄打幾匣就爆...一堆師兄打10幾20匣依然冇乜問題

雖然大家都係叫第一水貨...但明顯第一水貨至少有兩批唔同...所以老土0個句都係睇運氣...睇下抽中邊一批

至於抽中會卡0個批...就各施各法執執佢吧...網上已有POST教人點樣執執佢...

我自己係直接執飛機座+用1500沙紙磨返滑隻飛機(詳細步驟 => https://youtu.be/5G2ZvOLNqZI 執完到7月17號打緊第3支氣完好無缺)

至於另一個問題...見唔少師兄話好快鏟爆LOCK SLIDE位...LOCK唔到SLIDE

我自己研究左一陣...發現應該同個SLIDE STOP 暢順度有關...個SLIDE STOP上得唔順去唔到最頂

下下LOCK一半...所以個位會好快崩...同1911情況差唔多

以下我都錄左段片 https://www.youtube.com/watch?v=Nbsx5XToUVM

用最古老既方法...直接彈匣彈弓加壓...迫個SLIDE STOP上到最高

當然仲有其他方法...由於第一次邊拍邊整...用左最簡單方法展示比其他師兄睇

今次呢支HK45C 既主要問題大概都係呢兩樣

最後以我咁期待呢支槍黎講...真心有D失望

本帖最近評分記錄
  • gtoray 威望 +30 原創內容 7-7-2017 00:09
  • gtoray 金錢 +30 原創內容 7-7-2017 00:09

3 個讚好! TOP

感謝師兄詳細分析,明顯看出廠家很不厚度,明明知道先天性設計缺陷,但仍將有問題的產品流出市面,實在非常看不過眼。

另想問師兄會否解拆下身作類似分析?

可能我係算最早爆飛機嗰批(好彩只是爛小小勉強救得返XD),飛機尾,飛機座我即晚批左小小,還造打磨及小斜角,飛機座都有磨滑,大家解決方法都類似⋯但耐用度就未知了,因未有機會落場試,bolt lock 有D師兄(包括我)lock 得算高及定,其他有部份就唔夠高,真是質素有高低,但我還是喜歡既式,有改善之後考慮再入一支⋯

你的日子如何,你的力量也必如何

其實佢同一批同一個模出尺吋應該分別唔大, 問題似未修正零件尺吋就組裝出貨
樣版同量產尺吋可以係兩回事好難尺吋啱啱好唔多唔少,不過台仔第一水野大家明, QC好就唔會呢個價買到一分錢一分貨DIY吧...

也可能是同一個模,但不同一個腔(cavity)呢。。。

請問從個盒 or 槍身外表分唔分到邊支係第一水? 照睇有一批真係正正常常冇乜暗病?

引用:
原帖由 olw0978 於 4-7-2017 06:27 發表
感謝師兄詳細分析,明顯看出廠家很不厚度,明明知道先天性設計缺陷,但仍將有問題的產品流出市面,實在非常看不過眼。

另想問師兄會否解拆下身作類似分析?
認同,從佢秒速補獲的情況來看,根本是知道有一批係出事,但又唔回收,照去貨,
呢種營商手法真心唔識評
原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

Vfc出品永遠都有小問題,整極都有

感謝師兄出post詳解
睇黎真係有幾批貨係市面流通,
師兄就咁睇slide可否分辦出邊支係後期改版呢?
「Reality is a prison, Your mind can set you free.」

或者可唔可以係serial no.到睇得出邊水呢?

個冧把好像不流水的。。。

條Slide都有分別....

六七,我仲訂左兩支豬28,,兩支「斷」既m4

引用:
原帖由 olw0978 於 4-7-2017 11:54 發表
個冧把好像不流水的。。。
slide 的冧把一樣, 但下身係流水的
「Reality is a prison, Your mind can set you free.」

等鋼SLIDE加改版飛機.. 唯有係咁, 佢都預備要賺多你一筆..

發新話題