19 12
發新話題

想買 MP5K,麻煩各位師兄建議下,唔該 !

想買 MP5K,麻煩各位師兄建議下,唔該 !

大家好
我跟朋友玩左幾次CQB既,用租槍
都係打單發,1.2J以下

最近想買 MP5K
今日去槍街睇,馬記、CA、金弓都有出 MP5K
聽人講馬記好貴,但去槍店睇都係$14XX,算唔算抵買 ?
其實係咪好舊款架啦 ?

另外CA同金弓又點樣呢?
見到金弓真係平好多,又會唔會好易壞呢 ?

唔玩GBB?
引用:
原帖由 綿竹 於 21-7-2017 21:09 發表
大家好
我跟朋友玩左幾次CQB既,用租槍
都係打單發,1.2J以下

最近想買 MP5K
今日去槍街睇,馬記、CA、金弓都有出 MP5K
聽人講馬記好貴,但去槍店睇都係$14XX,算唔算抵買 ?
其實係咪好舊款架啦 ?

另外 ...
究竟世界上還有神嗎?

引用:
原帖由 48191 於 21-7-2017 21:10 發表
唔玩GBB?
GBB都係考慮既範圍
但聽D師兄講GBB D 匣長期有幾隻係維修緊/ 輪住壞= =
有D驚

通常都係死O-ring,入氣嘩佬,出氣嘩佬多。
引用:
原帖由 綿竹 於 21-7-2017 21:15 發表

GBB都係考慮既範圍
但聽D師兄講GBB D 匣長期有幾隻係維修緊/ 輪住壞= =
有D驚
究竟世界上還有神嗎?

馬記,CA 及 司馬 嘅都擁有過
原裝唔改,論力水, 司馬 1.1 >CA 0.9>馬記 0.7
準度……3枝都能夠在15m打可樂罐,係無問題嘅,但準度唔會過20m,改槍另計
如果選MP5K係情意結,平玩CA已經夠做,
但如果因為輕便……建議用手槍
如果要玩SMG GBB……MP7,MP9吧,一定好過MP5K
以上純個人意見,不喜勿插

ca mp5k 前sight是一 set過,不能拆開上night sight,要自己鋸位, ksc mp9的話上滅聲+top gas 分分鐘過JJ ,而且台版無短匣,不過最重要是有幾多軍費

引用:
原帖由 綿竹 於 21-7-2017 21:15 發表

GBB都係考慮既範圍
有D驚
睇你玩乜姐,並非所有槍款都難維護。

另外,入 GBB 坑還有另一途徑是買套 carbine kit 裝把手槍上去玩,手槍就容易整得多啦
http://www.wargamehk.com/cgf/viewthread.php?tid=161342

如果決意用MP5,又假設樓主多少做左啲功課有基本概念,兩個基本問題:
MP5K(冇托) 定係MP5K PDW(有托)?
AEG(用電)定係GBB(入汽),唔知有冇廠出過EBB(Electric blow back)呢?
決定到之後,應該朋友/師兄們會帶到樓主選擇
http://www.wargamehk.com/cgf/viewthread.php?tid=120693&extra=page%3D1
閱讀權限20還真不容易, 呃權限亂吹, 不用太上心

[quote]原帖由 cc1590 於 21-7-2017 22:05 發表
我就係鍾意D細細把槍,特別係MP5K
手槍已經有把G26

引用:
原帖由 mouselkm 於 22-7-2017 01:56 發表
ca mp5k 前sight是一 set過,不能拆開上night sight,要自己鋸位, ksc mp9的話上滅聲+top gas 分分鐘過JJ ,而且台版無短匣,不過最重要是有幾多軍費
我預千零兩千蚊左右啦

引用:
原帖由 olw0978 於 22-7-2017 07:34 發表

睇你玩乜姐,並非所有槍款都難維護。

另外,入 GBB 坑還有另一途徑是買套 carbine kit 裝把手槍上去玩,手槍就容易整得多啦
http://www.wargamehk.com/cgf/viewthread.php?tid=161342
咁MP5K 槍款呢 ??

引用:
原帖由 暈又暈 於 22-7-2017 13:42 發表
如果決意用MP5,又假設樓主多少做左啲功課有基本概念,兩個基本問題:
MP5K(冇托) 定係MP5K PDW(有托)?
AEG(用電)定係GBB(入汽),唔知有冇廠出過EBB(Electric blow back)呢?
決定到之後,應該朋友/師兄們會 ...
首選冇托,有托次選 (唔會話非冇托不買 )
偏向電動,驚氣動易壞

引用:
原帖由 綿竹 於 22-7-2017 14:11 發表

咁MP5K 槍款呢 ??
MP5K 的 GBB 就無乜選擇了,也無乜件整,不推薦

如果說輕便,點都要提下重量,
就分享下自己接觸過AEG嘅MP5K
重量(重至輕)
司馬>馬記>CA

金屬上身(沒出過金屬下身)
司馬超重,CA PROLINE金身超輕
馬記及CA SPORTLINE為膠身

CA 的膠身質量不太好,尤其是膠身的彈匣井(彈匣井在上身),可能我的是槍皇批次吧。
還有就是三間廠的MP5K單連發選擇制,打一定日子後均會出現單發位置不確實,
只有CA A3下身最正常

無奈(說是接受現實吧)
當手上有一枝可打20m以上,還要準的手槍,我已經沒有再帶AEG MP5K落場了,
之後打AEG game,都已改用有電子雞的M4……
再之後,身邊朋友全都是GBB了,換左MP7再另加一set CQB BOLT,大細場都變左係佢……

以上經驗希望對樓主有幫助

MP5K係好好既新手槍
槍短用起黎都快 打CQB唔會撞到野
但打Outdoor因為管短 會有少少力不從心

話說我有枝馬記MP5換左CA金身想放
波箱 摩打 Hop up都有改
有興趣既PM我
IPSC AA Shooter
WA Magna R-Type lover

19 12
發新話題