21 12
發新話題

[G&P] 新手M7a1 gbb

新手M7a1 gbb

我想問下G&P m7a1好吾好易吾易壞,同如果壞多吾多件換

THX
wongtom

GP M7A1已無出好耐
現在要一支M7A1只能散砌

但我見ehobby官網有貨
wongtom

WA系統多補品換,豬P可以買返佢原本鋼件,
至於豬P系統會爛既地方多數係bolt前面右側擋片位置/上膛桿前段/緩充圖釘, 呢個係佢設計另類,原因bolt頭前面兩則做短左(掂唔到槍膛)單靠導氣管口受力所以相連地方受力比較大而減低左耐用度,
治本方法個人做法是換返前面兩則位置正常長度(掂到槍膛)既鋼bolt(例如#勝)再拆走上膛桿粒膠緩充膠, 不過唔一定要換,只要緩充圖釘正常無爛無變型一般唔易爛bolt,只係要經常檢查和替換麻煩,

另外bolt lock位置亞鉛料易蝕大部分系統都走唔甩命運,拉上膛杆放bolt會延長命仔,個人做法會再cut短一d回膛彈弓減低向前衝力度再會耐用d
M7A1 咁短以原廠豬P射程和準度表現比較適合cqb20m場唔啱>30m大場,大場最好用6.03 ,363mm或以上內管確保有足夠集彈性, 射程同準度可以成份hopup組連内管換補品(用錢)解決

氣化方面原廠表現我覺得有65至70分可以落場(60分為合格)
豬P系統大約可以改到80分爽度(豬p夾) or豬hk夾(90分)視符改幾多與功力所以新手唔太建議自己改,唯有靠自然打順支槍同經常落油磨合下增加爽度, 一般gbb M4槍型出左馬記個個都會推薦馬記,如是唔執著款式,馬記安穩有保證之選以原廠表現係最好值得入手唔洗點diy

多謝師兄的意見,令外想問如果要買多個夾係咪ghk嘅m4夾都啱用?
wongtom

引用:
原帖由 wongtom199 於 28-7-2017 02:24 發表
多謝師兄的意見,令外想問如果要買多個夾係咪ghk嘅m4夾都啱用?
豬HK夾要改位先可以係WA系統例如豬p到用 ,一般需要磨些少夾上方邊位因太緊未必直上, 改得唔好效果未如原本豬p夾
細部改既地方可能需要調整飛機底口與夾出氣膠致FIT位,火控HAMMER彈弓亦要減弱配合返豬HK夾嘩佬出氣設計
火控連發司牙位置&BUFFER重量亦有可能需要調整先穩定打到連發, 基本上算係大改較為適合有GBB修改經驗玩家
一般用返豬pPMAG會省心得多,係氣化冇豬HK夾咁好力自行取捨...

引用:
原帖由 wongtom199 於 27-7-2017 18:58 發表
但我見ehobby官網有貨
樓主,都係打電話問問好D.

已經買左,最後一把比我買左
wongtom

引用:
原帖由 wongtom199 於 5-8-2017 00:07 發表
已經買左,最後一把比我買左
恭喜買到心頭好,GBB只要肯比心機都可以打到好表現的(我啲隊友成日笑我支m14,一樣可以精神)

豬p wok系列除左係佢亞鉛煲設計弱d易爛同hopup效果平平,
其它地方簡單省順左唔會失禮,但比我會買千幾蚊份kit砌抵玩d
最近出左sai kit冇前冇夾跟新bolt千六七蚊都有吸引力唔知有冇師兄砌緊?
睇完Jw2發覺潮流ar15同glock都有毒性

引用:
原帖由 gainax 於 6-8-2017 06:57 發表
豬p wok系列除左係佢亞鉛煲設計弱d易爛同hopup效果平平,
其它地方簡單省順左唔會失禮,但比我會買千幾蚊份kit砌抵玩d
最近出左sai kit冇前冇夾跟新bolt千六七蚊都有吸引力唔知有冇師兄砌緊?
睇完Jw2發覺潮流ar ...
WOW! 真的嗎 好正,好正. Thx for sharing

GP枝sai係幾正 睇完benghazi都中中地毒
但可惜gp身做短左 系統亦舊 砌黎擺係ok既

回覆 12# 的帖子

一分錢一分貨 , 如豬標做馬記系統改件價錢X2可能都買唔到
始終唔係馬記又唔係新系統好多人都灑手擰頭,而家就是等舊系統件插水執平野
其實自己識搞乜系統落場都分別唔大亦打得爽,追求最TOP表現另計

引用:
原帖由 gainax 於 7-8-2017 19:08 發表
一分錢一分貨 , 如豬標做馬記系統改件價錢X2可能都買唔到
始終唔係馬記又唔係新系統好多人都灑手擰頭,而家就是等舊系統件插水執平野
其實自己識搞乜系統落場都分別唔大亦打得爽,追求最TOP表現另計
橫掂都係做
做新系統仲賺錢啦

回覆 14# 的帖子

邊有人做新野打自己舊野, 等賣哂舊野個時又有商機就出新野架嗱
馬記M4出左成兩年熱潮未過,好奇竟然未有廠爭做CNC槍身, 近年潮流民版身仲係做WA,KSZ系統,
照道理出馬記系統一堆人會爭住比錢改CNC槍身但冇廠做黎賺錢

21 12
發新話題