45 123
發新話題

SILVERBACK SRS 狙擊槍簡介

回覆 29# 的帖子

對唔住,我一post相,佢成日話甚麼附件過大,唔俾我post。小弟不才,不知可能點解決。望請dave兄能賜教

我的相已經攪到得191kb

引用:
原帖由 Dave 於 1-8-2017 01:28 發表

提出「結論」的是你,如何令實驗公平地進行以得出唯一的結論是你的責任,
我只需要提出師兄你實驗的「不公平性」,至於如何做到一個公平的比肩測試,是要你動腦筋,我無責任的。
如果測試本身都十分多問題存在 ...
甘你既結果呢? 參考返你既結果,你珠既種類係多,但你得一條槍管既數據,甘又公平? 我衰衰地都2條管既數據

引用:
原帖由 Dave 於 1-8-2017 01:23 發表

你可以貼番去dsg 個post 度,thanks
自己睇

引用:
原帖由 vp70usp 於 1-8-2017 00:31 發表

數據頭先已post,依加再post多次,之前在台灣做的

舉個例,一枝g3計,打吉打m17x 彈弓,如果比較469mm同510mm內管,得出黎既結果:
如果用0.2珠: 510管較大力
如果用0.3珠: 469管較大力
最大火力值: 0.3珠配4 ...
咁有無510管用0.2及0.3珠嘅數據?又有無469管用0.2及0.3珠嘅數據?咁先有得比較嘛,有時討論唔係一嘢比個最後答案,過程你信我就得,另,各師各法,方法唔會只有一個

別人笑我太瘋癲 我笑他人看不穿

引用:
原帖由 vp70usp 於 1-8-2017 01:38 發表

甘你既結果呢? 參考返你既結果,你珠既種類係多,但你得一條槍管既數據,甘又公平? 我衰衰地都2條管既數據
https://zh.wikipedia.org/wiki/%E8%AE%8A%E5%9B%A0

一個測試只可變換一個因素,這才可以得出該因素影響的結果,這是基本的概念。
師兄你又話短管要用有孔缸,其實你知否一改氣缸,拍頭打前個速度是會改變?
一個測試多個變數,已經知師兄你對「實驗」的概念很不清晰,一個有意義的測試比十個求其的測試有可觀性。

我建議一個測試項目,你有興趣就做,沒興趣就別做,繼續玩主觀感覺+是旦測試= 信則有不信則無這種RULE 即可。

測試狀態如下:
考慮到氣缸量太少會影響測試結果,建議用全量缸,整個波箱SPEC 不變
用200MM 管 + 0.2 豆管起步先讀取火力
TEST 1 +50% = 300MM 管再測試火力
TEST 2 +33% = 400MM 管再測試火力
TEST 3 +25% = 500MM 管再測試火力

用200MM 管 + 0.2 豆管起步先讀取火力
TEST 1 +50% = 0.3 豆再測試火力
TEST 2 +33% = 0.4 豆再測試火力
TEST 3 +25% = 0.5 豆再測試火力

兩者用相同的比例增加彈重/ 管長,而波箱完全一樣,可做到對比測試,
TEST 1 , TEST 2 , TEST 3 ,如果三者都是「加重BB 彈得出更高火力」,則VP 兄的「彈重比管長有更佳火力增益」成立
如果三個TEST 只有部份是增彈重有更好火力,甚至火力一律輸比「加長管」,則VP 兄的「彈重比管長有更佳火力增益」不成立。

實際操作可用一條馬記CHEAP 雞500 MM 管,做完測試削至400MM,做完再削至300MM-> 200MM... 調轉番次序來做,即可犧牲一條內管即完成整個測試。

原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

玩SRS建議買套"FG Airsoft"出品"Push+Pull"改件.
套件用落元祖Push Bolt度.  拉bolt時拉一半力, 回bolt時推另一半力, 令cock槍時冇咁嘥力, 輕鬆上彈, 出彈力度依然穩定.
套件約EUR30(未計運費)

引用:
原帖由 widowmaker 於 1-8-2017 11:06 發表
玩SRS建議買套"FG Airsoft"出品"Push+Pull"改件.
套件用落元祖Push Bolt度.  拉bolt時拉一半力, 回bolt時推另一半力, 令cock槍時冇咁嘥力, 輕鬆上彈, 出彈力度依然穩定.
套件約EUR30(未計運費)
Push+Pull氣缸應該冇pull咁大喎

引用:
原帖由 jacko 於 1-8-2017 10:42 發表

咁有無510管用0.2及0.3珠嘅數據?又有無469管用0.2及0.3珠嘅數據?咁先有得比較嘛,有時討論唔係一嘢比個最後答案,過程你信我就得,另,各師各法,方法唔會只有一個
有呀,已經比較咗
可能我講得唔淸楚:如果比較510同469時
0.2g計:510管大力
0.3g計:469管較大力
如果計焦數,係呢個測試入面,469管配0.3係最大焦數

引用:
原帖由 vp70usp 於 1-8-2017 13:03 發表

有呀,已經比較咗
可能我講得唔淸楚:如果比較510同469時
0.2g計:510管大力
0.3g計:469管較大力
如果計焦數,係呢個測試入面,469管配0.3係最大焦數
咁0.3配510管比0.2配510管細力幾多? 0.2配469管比0.3配469管又細力幾多? 有曬數據,咪知道+/-0.1彈重影響大啲,定+/-41mm管長影響大啲囉
別人笑我太瘋癲 我笑他人看不穿

呢支玩具槍,在我心中,都算是貴族界槍. Thx for sharing

引用:
原帖由 kornhill401 於 2-8-2017 14:48 發表
呢支玩具槍,在我心中,都算是貴族界槍. Thx for sharing
以一支全新設計又獨家既槍,而用料亦是優良,我會打價 2500 蚊

多出黎果d 係 trademark
原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

DAVE兄太遲入手啦,這把貴得合理
唔洗大搞,要換鋼的地方已經是鋼,唔洗再頭痛買補品
內管HOPUP膠通用電槍規格,換一換已經有相當好的表現
司牙強度不容置疑(自己果把拉太多缸外底磨平左少少,司牙依然強健)
暫時除左SSG24外,呢把都係小弟最推薦的狙擊槍

而家知道有拉BOLT想入返支沙色26吋

可惜周圍都冇晒貨

遲D如果會出埋HTI 就仲正...HTI甩匣制似MP5 0個類...順手好多

我近來都平平地搞左把shs 18:1 dsg, 300管2珠大約 1.1j , 47rps, gp 11.1 1100mah 30c lipo用緊m150冇加spacer, 如果要1.6-7,唔係話唔得,可能要150加spacer/170up , 行9齒dsg , 電要14.8大c數

45 123
發新話題