發新話題

是可忍,孰不可忍

中國會忍的.
印度洋有名你叫.

反而最有趣既係..
打仗既星星之火,
往往係由傳媒+人民最先起哄, 撻

附件

7-8-2017 13:09

1 個讚好! TOP

回覆 16# 的帖子

意思係忍得呀?

引用:
原帖由 loveless 於 7-8-2017 13:09 發表
中國會忍的.
印度洋有名你叫.

反而最有趣既係..
打仗既星星之火,
往往係由傳媒+人民最先起哄, 撻
之前都有大陸既軍事channel講過 一打就會封鎖印度洋
我就覺得今次再打一定唔止地面戰 兩邊都輸唔起
咁不如唔好打 打和

尼鋪我支持強國呀
快d打,可以証明比世界睇強國唔係紙老虎。
佢一打,香港一定要跟風,要驅逐印度佬,個場面仲正過佔中。
到時睇777點收科

引用:
原帖由 Epxaiual 於 7-8-2017 20:19 發表
尼鋪我支持強國呀
快d打,可以証明比世界睇強國唔係紙老虎。
佢一打,香港一定要跟風,要驅逐印度佬,個場面仲正過佔中。
到時睇777點收科
唔好一竹桿打一船人,香港開埠初,亞差有好大貢獻。

引用:
原帖由 Lolanto 於 7-8-2017 22:57 發表

唔好一竹桿打一船人,香港開埠初,亞差有好大貢獻。
強國勃起初,香港有好大貢獻,你睇下而家佢地點對香港先
強國唔同你講邏輯的,政治不正確就要打
香港正苦咁愛國,當然要跟

忽然間諗起呢段訪問對話.....
"I'm going to stop calling you a white man. And I'm going to ask you to stop calling me a black man. I know you as Mike Wallace. You know me as Morgan Freeman."

我覺得真係會打
出師有名

反正崛起中打不打都被人標籤及妖魔化

週邊小國亦被印仔欺壓已久

美佬亦只會食花生兼可向台韓收更多保護費

引用:
原帖由 Ben_9413 於 8-8-2017 09:44 發表
我覺得真係會打
出師有名

反正崛起中打不打都被人標籤及妖魔化

週邊小國亦被印仔欺壓已久

美佬亦只會食花生兼可向台韓收更多保護費
奇怪今次美佬好似冇點出聲 同印度唔fd?

引用:
原帖由 jn_jona 於 8-8-2017 11:21 發表

印度輸>印度買新武器>遲左出貨>印度付新追加的費用

可apply去美國法國同埋俄羅斯等等

引用:
原帖由 jn_jona 於 2017-8-8 11:21 發表

o岩o岩中國o係UN附和美佬讚成制裁北韓

籌碼o黎o者

依家印仔"ngau"o西厎

引用:
原帖由 jn_jona 於 7-8-2017 19:11 發表

之前都有大陸既軍事channel講過 一打就會封鎖印度洋
我就覺得今次再打一定唔止地面戰 兩邊都輸唔起
咁不如唔好打 打和
一帶一路就係想繞行中亞中東, 唔行水路,
繞過印度影響力泛圍....

但會唔會大想頭少少.
不如同印度修好好鬼過啦, 用響一帶一路啲錢夠收買成個印度有突

三面戰爭   

http://news.rthk.hk/rthk/ch/comp ... m?spTabChangeable=0

印度大吉嶺騷亂未平息 廓爾喀示威者發最後通牒

印度大吉嶺騷亂,並無平息跡象。

廓爾喀示威者向當局發出最後通牒,說如果他們的獨立訴求,十日後仍未獲得回應,示威將會升級。

示威者過去兩天與警方發生連串衝突,多人受傷。

大吉嶺是著名紅茶產地,亦是旅遊勝地。當地上月開始爆發騷亂,至今持續40多日,原因是說尼泊爾語的廓爾喀人,不滿政府在公立學校推行孟加拉語教學。

http://news.now.com/home/international/player?newsId=230973

【Now新聞台】印度東部大吉嶺要求獨立的廓爾喀人與政府對峙多日,並發起遊行和罷工。許多茶園受到波及,被逼暫時關門,令當地六月份的茶葉產量驟減九成,全球面臨大吉嶺茶葉短缺荒。

印度著名茶葉產地大吉嶺,當地的廓爾喀人自六月起上街示威,要求從西孟加拉邦獨立。大吉嶺位於西孟加拉邦,有當地人指每年生產的紅茶賺到不少財富,上繳西孟加拉邦政府,但從未用在當地建設上。最近更要在說尼泊爾語的大吉嶺地區推行孟加拉語,引起當地人不滿,上街反抗要求建立自治邦。

至今已發生多次衝突和縱火事件,商店和學校關閉,大批遊客撤離。

民眾又發起大罷工,由於現時正值採茶季節,以致不少茶園找不到工人採摘茶葉。有茶園老闆指出,茶樹需要不時灌溉、除雜草和修剪。如果長時間沒有工人處理,茶園就要花很多時間才能重新投產。當地茶葉貿易團體負責人亦指,如果動亂持續多數個月,估計有一半茶園將要關閉最少兩、三年。情況若長期持續,大吉嶺的紅茶生意甚至會流失到中國、斯里蘭卡和尼泊爾。

印度茶葉局指出,今年六月的茶葉產量只有14萬公斤,比起去年同期的133萬公斤少得多。據推測,當地茶葉價格將上漲超過兩成。

英國茶葉公司負責人發出警告,預計零售市場要在九月底至十月才反映貨源不足的問題;而在今年年底前,大吉嶺茶葉可能會在貨架上完全消失,呼籲愛喝大吉嶺茶的「粉絲」現在趕快入貨。

// 最近更要在說尼泊爾語的大吉嶺地區推行孟加拉語,引起當地人不滿,上街反抗要求建立自治邦。

強推語言清洗母語, 呢啲嘢真係好令當地人反感, 同中國衰埋同一範

1 個讚好! TOP

發新話題