29 12
發新話題

Prowin Glock 長匣勁漏氧

Prowin Glock 長匣勁漏氧

最近玩返馬記Glock18, 這個個幾月前前後後買左8隻prowin clock 用長匣, 落過一次場, 平時屋企自high, 開頭好地地, 精神十足, 但係依家有6隻漏氣, 都係嘩佬位, 以為換o-ring就搞定, 點知換左幾個size都唔得, 落油落cream都無用. 作為prowin 粉絲, 發左兩次email比佢都無覆. prowin 又好似無facebook. 依家對prowin 野都無以前咁放心. 以前買個堆hi-cap依家重好精神, 點知今次glock 中晒伏.

其實一開始點解唔用返馬記夾 P記鋁缸夾氣化好過原裝亞鉛夾?
嘩佬係自家數定通用數有冇機上到其他廠?

最主要是p記匣輕好多,另外氣化的確好好。一次射晒五十粒無慢落嚟。至於嘩佬o ring 我係明精買哂接近size 嘅粗幼大小換過試都唔得。似乎係設計出問題。

我都有試過,不是valve位漏,而係上裝果隻直徑17x1.5mm o-ing漏,只要換過隻就以後都無問題,但裝果時就要落足雪油,
否則一樣抄,但最奇就係螺絲??是一枝美制umc4-40,它用的六角匙是(0.93吋)在香港超難買,好在小弟早年有玩美國搖控車
所以好快就搞掂!
如果想買匙,其實都不難,可以去鴻星模型(HEC)買,應有现货,但其宅則要盯貨

VALVE O-RING我換左隻直徑6X1MM來代之,但又係要落足(雪油)如果沒有的話,我可以教壞大家的
用花士令(VASELINE)吧! 用過你就知架X

2 個讚好! TOP

引用:
原帖由 返品不可 於 12-8-2017 09:45 發表
VALVE O-RING我換左隻直徑6X1MM來代之,但又係要落足(雪油)如果沒有的話,我可以教壞大家的
用花士令(VASELINE)吧! 用過你就知架X
多謝師兄指點, 已經照做過但都唔得, 可能我唔好彩.
依家只係想話比Prowin知有咁嘅狀況. 希望可以改善問題唔好再有其他師兄遇到同樣情況.
有冇師兄知點樣聯絡到prowin ?

在那裡買的?

引用:
原帖由 返品不可 於 12-8-2017 09:35 發表
我都有試過,不是valve位漏,而係上裝果隻直徑17x1.5mm o-ing漏,只要換過隻就以後都無問題,但裝果時就要落足雪油,
否則一樣抄,但最奇就係螺絲??是一枝美制umc4-40,它用的六角匙是(0.93吋)在香港超難買,好在小弟早年有 ...
怪不得我公制英制六角匙無一條啱用,原來是特規

我試過晌名記買過隻hi-cap個底漏,返去同拒講,放底三四曰搞掂,巳兩年好正常

引用:
原帖由 返品不可 於 13-8-2017 14:04 發表
在那裡買的?
師兄我在名記買的。剛開始有兩隻漏氣已交返比佢地整,阿wing 好好人佢直頭換過新的比我。非常感激佢。後來見D匣無事又要落場怕唔見所以落哂記號公仔抹唔走,所以後來D匣大批漏氣都無胃攞去換。以為都係o-ring野自己試下攪點算數。點知依家發覺可能係prowin設計上有問題。

Hicap 匣設計超戅九,但總算易整,起碼是公制螺絲,但 Glock 呢粒真係無符,佢短匣設計又不同的呢

hi-cap幾好呀,又何來on9呢請指教

強帖留名

引用:
原帖由 返品不可 於 13-8-2017 17:52 發表
hi-cap幾好呀,又何來on9呢請指教
正常靜態的密氣設計,應該是上下施壓,將 o-ring 或填充物受壓變形後填充空隙校達到目的,最典型例子當屬彈匣出入氣娃佬。

Prowin Hicap 匣内的 O-ring 卻不是,所以只要 O-ring 收縮就很容易漏氣,這個死症用氟膠料製的 O-ring 會有改善,但仍不能杜絕。

呢個我又無留意到,今晚打開來睇吓

29 12
發新話題