53 1234
發新話題

M4a1 入坑基礎"指男"(歡迎加料! )(AEG)

M4a1 入坑基礎"指男"(歡迎加料! )(AEG)

經常有新手問m4a1 買乜brand 好,
我略略講下m4a1市場上幾個brand (唔包括國狗)

tm(日本) around$1380:

雖然係日本出,而且係aeg m4 始種,
但現在重買tm m4/16 的人我認為十分wash money
因為tm 係膠body & 非一體管 加上周邊metal parts不美觀,
如果換上metal ,一體管,較美觀周邊metal parts
就要多花$1-2k

za(hk):

有2只ver~
一只係metal body & 一體管(full meta)(價格不詳)
一只係膠body & 非一體管($590)
za qc 外界評價差.ZA M4 用ArmaLite marking(我不喜歡)

gear box 大至上跟tm 數(但有d 出入,多數要用返za parts先fit ),
而qc差關係有槍店blacklist左za 的槍唔會幫客改.

za 膠ver M4,$590 依個price好過買國狗& tm

za 槍會有半年一次性保養

gp(hk) around $1600左右:

gp m4較多人買,原因係係metal body & 一體管(full meta)
$1600依個price十分抵,只是set 齒不太好,set 齒後就ok耐用.
gear box係7mm啤令,parts 係強化級tm數
我suggest 換hopup座,hopup膠,氣咀,天梯,拉橋

st*r(hk) around $1500左右:

full meta,metal body & 一體管
stock tube 係真品數,可Bolt Catch
但qc 十分差,gear box料有部份唔係tm數
此外metal body 用料唔太好,新手or 唔識改槍人仕唔好買la

gg(tw)(full meta)(價格不詳)

係metal body,自家marking,比較少人買
用料不詳

另外i屍s,sr屍外界評價十分差

本帖最近評分記錄
  • gtoray 威望 +30 我很贊同 5-1-2008 04:35
  • gtoray 金錢 +30 我很贊同 5-1-2008 04:35

好!可以加入伸手指南~

Thanks for sharing

Thank you your sharing !
有少少資料可能幫到你:
SRX的齒輪是自家數,不能通用於其他品牌!
另外重有一隻品牌不過相信暫時無人在香港玩過!
吉打!
要自家安裝

仲有Systema PTW~

引用:
原帖由 bravohk 於 5-1-2008 11:39 發表
呢D入晒坑

引用:
原帖由 bravohk 於 5-1-2008 11:39 發表
基礎.....

寫埋魚骨~peq~棍仔果d.....寫天光=.=....

我想買枝 ZA 膠M4.....
只係 590 , 比女友打又得 , 自己後又得

十分支持呀~我都想整返支s*ar
請問馬記呢?

皇家空軍

回覆 #10 Royal_9413 的帖子

上面最頂果枝就係
TM=馬記

GNG果枝d金屬制全部都係鋼製既....幾年前係

引用:
原帖由 Kane 於 5-1-2008 11:46 發表

基礎.....
過多幾年PTW可能係玩Game 0既基礎~

引用:
原帖由 bravohk 於 5-1-2008 22:18 發表

過多幾年PTW可能係玩Game 0既基礎~
等ptw玩被車撞過再跳樓式插水價先.....
個價真係唔係人人負擔得起....

引用:
原帖由 zeta 於 5-1-2008 22:54 發表

等ptw玩被車撞過再跳樓式插水價先.....
個價真係唔係人人負擔得起....
你應該話....等國狗出到先...

53 1234
發新話題