發新話題

[認真] 菲律賓退貨?

食字...抱歉...再黎..

師兄覺得用中國野就一定係(Lor)黎賤.
有時D野可以多角度睇.
菲律賓原本條線日預35萬人次, 依家行緊170%+ loading, 損耗極快.
中國新造既係要負荷今日與未來既客量.
在成本與質量之間, 總會有取捨.

60年前, 大把人話買日本造係(Lor)黎賤
50年前, 大把人話買香港造係(Lor)黎賤
40年前, 大把人話買台灣造係(Lor)黎賤
世事永遠在重複..

題外話..
剛剛IT部門有人叫我睇左個業內報告.
香港人在亞洲先進城市中明白及使用科技既排名, 係排第尾二.
即係有時我地點去睇一件事情,
同現實都可能存在一定距離..

引用:
原帖由 loveless 於 2017-9-16 11:53 發表
食字...抱歉...再黎..

師兄覺得用中國野就一定係(Lor)黎賤.
有時D野可以多角度睇.
菲律賓原本條線日預35萬人次, 依家行緊170%+ loading, 損耗極快.
中國新造既係要負荷今日與未來既客量.
在成本與質量之間, 總 ...
已經接近宗教問題

慳番o炎氣玩o下玩具好過

引用:
原帖由 Ben_9413 於 16-9-2017 12:08 發表

已經接近宗教問題

慳番o炎氣玩o下玩具好過
咪係,谷埋到氣都夠壓力入彈匣
DIY : 紙上得來終覺淺, 絕知此事要躬身 !

《河湟有感》司空圖
一自蕭關起戰塵,河湟隔斷異鄉春。漢兒盡作胡兒語,卻向城頭罵漢人。

好多人想MTR用番英國野, 50年不變.
但現實中, 可以嗎?

英國 Metro Cammell Carriage and Wagon Company,
1989年已賣左俾法國 Alsthom, 英國本土工廠十幾年前已關閉.
世上再沒有這公司.

而法國 Alsthom,  千禧時因瑞士子公司AAB渦輪設計出錯導至財困,
要出售資產給印度能源企業以換取政府協助,
公司無數次重組後, 能源部門14年再被被GE收購,
同年爆出公司向多國運輸及能源部門行賄, 以贏取工程合約.

放眼世界,
每個國家, 每家企業,
都可以找出污點.
而呢D企業, 全部都係跨國的.
每一環都扣住下一環,
中國, 只係條鏈既其中一環,
中國當然冇特別乾淨, 亦唔輪到佢去特別污糟.

1 個讚好! TOP

有色眼鏡就梗㗎啦,中國嘢?收咗錢咪你死你事囉!飲多啲鉛水吧喇!
引用:
原帖由 JBL 於 16-9-2017 12:17 發表

有D人淨係識用仇中有色眼鏡看事物係咁上下質素,post親帖都係中國衰大6賤呢D主題,仲要最惨佢知D又唔知D,連背景前因後果都未了解清楚就猛咁鬧你賤,真係費事教精佢,鬧佢都晒氣!
究竟世界上還有神嗎?

講起GE,我又唔係好明。GE本身咁多業務。軍用、民用皆有。邊個Dept唔得咪賣囉!何苦去做呢啲嘢?
引用:
原帖由 loveless 於 16-9-2017 12:52 發表
好多人想MTR用番英國野, 50年不變.
但現實中, 可以嗎?

英國 Metro Cammell Carriage and Wagon Company,
1989年已賣左俾法國 Alsthom, 英國本土工廠十幾年前已關閉.
世上再沒有這公司.

而法國 Alsthom,  千 ...
究竟世界上還有神嗎?

成件事就系自己寫ge Spec原來唔岩用就瀨人地di貨唔得 ,樓主好心做下功課先抽水啦

引用:
原帖由 48191 於 16-9-2017 17:29 發表
講起GE,我又唔係好明。GE本身咁多業務。軍用、民用皆有。邊個Dept唔得咪賣囉!何苦去做呢啲嘢?
o下?何苦?
只係美國司法部歷年來已對GE有過百次起訴,包括各種操價/貪污/詐騙.
大家都有遊戲規則,美國係for the greater good, 所以最終GE都係屹立不倒的。
以我個人既理解,一去到利益,天下烏鴉都係一Q樣的,
但就絕對存在手段高與低/公關好或差既分別.
中國在公關方面,普遍仲係幼稚園級,仲未充份明白歐美既玩法。

仇恨到一個點

引用:
原帖由 JBL 於 16-9-2017 18:14 發表

咪鬼啋佢喇!人地仲响井底處,都未爬到井囗呀陰公。
吾想俾人搞你D槍分享就小出聲啦.
DIY : 紙上得來終覺淺, 絕知此事要躬身 !

《河湟有感》司空圖
一自蕭關起戰塵,河湟隔斷異鄉春。漢兒盡作胡兒語,卻向城頭罵漢人。

你講得啱,應該就地連死者掩埋,停止調查與追究。同時宣布死亡人數不過36人。

引用:
原帖由 MG-42 於 20-9-2017 00:42 發表

以前九廣鐵路電氣化1984炒都咁...都冇搵英國佬退,全套系統及車英國貨冇得賴人.... 依家果D間唔中壞下同以前呢D炒埋一舊,蚊比同牛比啦....  學人貨比貨都希望溫下書先,否則...又比人
https://c2.staticflickr ...
究竟世界上還有神嗎?

發新話題