23 12
發新話題

菲式食法「蒸皮月餅」

菲式食法「蒸皮月餅」

識食一定係咁食!

都仲幾靓樣咼。 真,唔差。
FBC1

似潮州糕餅

附件

16-9-2017 21:02

正~甜到爆

應該都好食

點解個菲僱未中秋就蒸左泥食?
DIY : 紙上得來終覺淺, 絕知此事要躬身 !

《河湟有感》司空圖
一自蕭關起戰塵,河湟隔斷異鄉春。漢兒盡作胡兒語,卻向城頭罵漢人。

先唔講菲律賓想埋老米堆
唔同文化有唔同認知又係有可能
伯母試過走去隔水蒸熱客家茶果,結果係蒸溶左個皮成份落晒水攪到冇得食
Btw蒸完個冰皮月餅後有冇試食報告
http://www.wargamehk.com/cgf/viewthread.php?tid=120693&extra=page%3D1
閱讀權限20還真不容易, 呃權限亂吹, 不用太上心

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 16-9-2017 23:00 發表
應該都好食

點解個菲僱未中秋就蒸左泥食?
菲傭有時做D野,你真係估吾到!
比你估到就吾係菲傭

人家無過過中秋節,又或者比較傳統
未見過冰皮月餅好正常姐
文化差異文化差異

創新食法未嘗不可,遲d可能用炸

創新食法未嘗不可,遲d可能用炸外脆內軟外熱內凍新口味

驅驅三十元左右成本就樣市場做到冰皮月餅咁高價! 真係有一手!

但敵不過奶王月餅! 驅驅蛋撻皮包吉士粉加隻蛋汪就在中秋推到幾百元一盒!

香港人真係錢多!

引用:
原帖由 hang2 於 16-9-2017 23:21 發表

菲傭有時做D野,你真係估吾到!
比你估到就吾係菲傭
有一次朋友送左四隻"大泥蟹"到我屋企給我! 我叫BUN-BUN蒸熟四隻大蟹再放入雪櫃凍半日.......
我回家打開雪櫃見到四隻蟹冇洗清潔就蒸熟哂, 但最好笑係斬開四份不特以又係甩哂腳一點清潔都冇.......浪費哂啲蟹!

引用:
原帖由 rho837 於 17-9-2017 16:30 發表

有一次朋友送左四隻"大泥蟹"到我屋企給我! 我叫BUN-BUN蒸熟四隻大蟹再放入雪櫃凍半日.......
我回家打開雪櫃見到四隻蟹冇洗清潔就蒸熟哂, 但最好笑係斬開四份不特以又係甩哂腳一點清潔都冇.......浪費哂啲 ...
我同你相反 佢洗得好乾淨  連D蟹膏都洗埋!!

引用:
原帖由 rho837 於 17-9-2017 16:19 發表
驅驅三十元左右成本就樣市場做到冰皮月餅咁高價! 真係有一手!

但敵不過奶王月餅! 驅驅蛋撻皮包吉士粉加隻蛋汪就在中秋推到幾百元一盒!

香港人真係錢多!
所有月餅皆搵錢   
一年一次  行船爭解纜 月餅我買先

23 12
發新話題