發新話題

港台氣槍業內爭執文章分享,又亞洲總代理又殺手又保鏢WTF???

商場如戰場,照計兩間主打的路線不同.一個airsof,一個airgun.
雖然X天堂都有小量airgun出售. Thx for sharing

引用:
原帖由 kornhill401 於 18-9-2017 13:12 發表
商場如戰場,照計兩間主打的路線不同.一個airsof,一個airgun.
雖然X天堂都有小量airgun出售. Thx for sharing
地獄有一半既櫃係勁嘢,唔算少量喎,但佢既價錢平過另外一間好多下,所以咪俾人針對囉.

引用:
原帖由 queen 於 18-9-2017 12:36 發表

香港都要先登記先告得??唔係有D乜鬼國際認證機構,而香港又係參與地區,所以唔洗獨立登記的嗎?
任何牌子都要在港登記才會受版權條例保護外,仲要本港代理商須要駐有一位Examiner,當海關拉人封艇時,代理商須要派Examiner到場確定懷疑商品是否侵權。因為舉證須由代理商或版權持有人負責。
至於師兄提及認證似未有施行。

FBC1

等等..真心唔明.
究竟講緊:

A. 侵犯版權(老翻)

B. 侵犯代理權益(水貨)

本來講緊 B 但轉咗去講 A. 但以我所知 A 係唔存在於市面上既哎呀根

引用:
原帖由 FBC1 於 18-9-2017 15:26 發表

任何牌子都要在港登記才會受版權條例保護外,仲要本港代理商須要駐有一位Examiner,當海關拉人封艇時,代理商須要派Examiner到場確定懷疑商品是否侵權。因為舉證須由代理商或版權持有人負責。
至於師兄提及認證似 ...
明白, thx 師兄

引用:
原帖由 walther 於 18-9-2017 16:02 發表
本來講緊 B 但轉咗去講 A. 但以我所知 A 係唔存在於市面上既哎呀根
o甘會否係砌佢 OEM AirForce之類侵犯o左版權?
我唔明D恩恩怨怨, 又冇掂PCP o個類.
講真合法既airgun我覺得異常冇癮,
過J 個人又唔會為玩具自尋煩惱,
所以冇乜留意..

有聲水向海關舉報有其他店鋪懷疑賣侵權物品,仲要帶埋關人入地獄搜証。
1.Examiner 指証物品係翻版,海關拉人封艇。(版權)
2.Examiner 指証物品係正版,但非代理輸入而係水貨,海關放人收隊。(代理)
以上純屬個人猜測,如有類同實屬巧合。不喜,歡迎力插。
FBC1

引用:
原帖由 loveless 於 18-9-2017 16:16 發表

o甘會否係砌佢 OEM AirForce之類侵犯o左版權?
我唔明D恩恩怨怨, 又冇掂PCP o個類.
講真合法既airgun我覺得異常冇癮,
過J 個人又唔會為玩具自尋煩惱,
所以冇乜留意..
一言驚醒夢中人,一時忘記咗美國禿鷹 PCP 真係有台灣冒牌。地獄以前又真係賣過台禿,師兄冇掂呢味嘢都知道,勁!

奉公守法?!
DIY : 紙上得來終覺淺, 絕知此事要躬身 !

《河湟有感》司空圖
一自蕭關起戰塵,河湟隔斷異鄉春。漢兒盡作胡兒語,卻向城頭罵漢人。

引用:
原帖由 walther 於 18-9-2017 18:13 發表

一言驚醒夢中人,一時忘記咗美國禿鷹 PCP 真係有台灣冒牌。地獄以前又真係賣過台禿,師兄冇掂呢味嘢都知道,勁!
我一向八掛兼好奇,
天堂長年

引用:
原帖由 walther 於 18-9-2017 18:13 發表

我一向八掛兼好奇,
天堂長年擺到成櫃都係,
好難無視.

太多airgun設計原意唔係打<2j o甘細火力,
要合法實在有點浪費左佢地,
要犯法至過癮我又唔覺得值得去做.
基本上我收集爛銅爛鐵有個原則,
玩具只係嗜好,
有麻煩或手尾既存在風險就咪搞了.

地獄響台灣零售以至改裝VFC MP5 Avalon版都出哂名,嚟到香港係咁俾人搞就真係佛都有火...
唔知有聲水老細響台灣「冇蝦米」俾人執關唔關呢單嘢事。
究竟世界上還有神嗎?

引用:
原帖由 48191 於 18-9-2017 23:06 發表
地獄響台灣零售以至改裝VFC MP5 Avalon版都出哂名,嚟到香港係咁俾人搞就真係佛都有火...
唔知有聲水老細響台灣「冇蝦米」俾人執關唔關呢單嘢事。
我一開始估有聲水 都係聯想到「冇蝦米」

發新話題