發新話題

【氣槍狂徒】警地氈式搜公園 撿逾10粒痰罐仔子彈

【氣槍狂徒】警地氈式搜公園 撿逾10粒痰罐仔子彈

將軍澳明德邨有住戶的單位窗戶疑遭狂徒用氣槍射穿,下午4時許,約30名機動部隊及重案組警員再次到場搜證,其間警員封鎖明覺樓對開公園範圍,並以金屬探測器作地氈式搜索,在多處地磚之間的罅隙中找獲最少10多粒的「痰罐仔」子彈;現場的搜索行動仍然繼續。

証明唔關BB事啦,   又係有聲水果類槍搞串個場

碎嗮變嗮形都睇到係痰罐仔彈 ?

引用:
原帖由 walther 於 19-9-2017 10:42 發表
睇片可能清楚d ,有個便裝用尖咀鉗夾起粒彈,可見子彈成兜型,尾部中空有圓孔,目測應該是談罐仔。
當然穩健既報導應該加上「疑似」兩隻大字。

身為bb 彈玩家當然樂得置身事外,理得佢9mm 定係談罐仔定係血的子

之前又話立法買賣玩具槍要實名乜乜乜果d 智者又唔見哂了。

原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

引用:
原帖由 Dave 於 19-9-2017 11:01 發表

睇片可能清楚d ,有個便裝用尖咀鉗夾起粒彈,可見子彈成兜型,尾部中空有圓孔,目測應該是談罐仔。
當然穩健既報導應該加上「疑似」兩隻大字。

身為bb 彈玩家當然樂得置身事外,理得佢9mm 定係談罐仔定係血的 ...
置身事外???你就想la.......

對非玩具槍市民而言, 談罐仔, 4.5鋼珠, 6mm, 8mm......etc......全部都是氣槍....沒有不同...

引用:
原帖由 walther 於 19-9-2017 10:42 發表
如果你上過南華玩氣手槍, 打完D痰鑵仔鉛彈會變係形, 個樣就係咁
而果D比賽用的氣手槍, 槍口能量達9J..   射中人一定好大鑊

大海撈針

引用:
原帖由 queen 於 19-9-2017 12:05 發表

置身事外???你就想la.......

對非玩具槍市民而言, 談罐仔, 4.5鋼珠, 6mm, 8mm......etc......全部都是氣槍....沒有不同...
中文可能係, 但英文就一定唔係一樣叫法

airgun vs airsoft,

而我地玩開D BB彈槍就係叫airsoft, 用途大家都好明白

airgun可以用來打獵, 自衛, 射擊比賽用途等

之前有ching係呢度發過文詳細研究過兩者分別

今次可斷定係airgun所為.. 警察請識路向廣華街賣呢D槍的鋪頭埋手

如果有日真係立法 我諗班尊貴既議員都唔會識分airsoft同airgun
只望早日警方周晒d airgun

引用:
原帖由 dogjumpjump 於 19-9-2017 12:26 發表

而我地玩開D BB彈槍就係叫airsoft, 用途大家都好明白

之前有ching係呢度發過文詳細研究過兩 ...
但如果轉頭又起倒啲bb彈呢?又或者有條友行行o下跌左兩粒玻子響果道呢?斷定邊樣好呀? 執倒乜就可斷定乜咁就好做呀 咁之前小朋友爆缸o個單師兄又認為向邊度埋手好耶?

槍 ah...
they all look the same to me lah,
they all shoot things yes?

引用:
原帖由 dogjumpjump 於 19-9-2017 12:26 發表

之前有ching係呢度發過文詳細研究過兩 ...
其實分係冇意義,冇錯,airsoft 既設計原意係愛嚟打驚,火力好低,射到人都冇咩事.但用家唔一定跟"設計原意"用,亦唔一定跟"設計原意"改.結果咪又係變咗 airgun,愛嚟打動物,打人,打玻璃窗.莫講話依家咁多金屬件同鋼件啦,三十幾年前好流行既 SS9000 氣槍大部分係用膠做,D人咪一樣可以改到打穿玻璃,依家D airsoft 其實可以一D都唔 soft.

法例已經等同話低過兩招就係 airsoft, 高過就係 airgun,就係咁簡單,係人都明.駛咩搞咁複雜 ?

警察去到人家說 : 我賣的全部兩J內 你想咬邊度?

引用:
原帖由 xo8816 於 19-9-2017 13:02 發表
警察去到人家說 : 我賣的全部兩J內 你想咬邊度?
準確嚟講,係零招,因為根本射唔出.除非D彈係特製,唔會緊貼槍管

引用:
原帖由 walther 於 19-9-2017 12:55 發表

其實分係冇意義,冇錯,airsoft 既設計原意係愛嚟打驚,火力好低,射到人都冇咩事.但用家唔一定跟"設計原意"用,亦唔一定跟"設計原意"改.結果咪又係變咗 airgun,愛嚟打動物,打人,打玻璃窗.莫講話依 ...
同意, 就係呢D可惡的槍係咁傷人, 為咗D乜?

呢個/呢班人有反社會傾向, 挑戰警察, 亂機犯罪,  不過又識避過追查,
傷咗人, 打穿兩架警車, 打穿埋民居玻璃窗都仲未拉到人

以佢而家火力, 下一次射人一定有機會重傷。呢D亂機恐怖分子最難捉, 又危險

引用:
原帖由 dogjumpjump 於 19-9-2017 13:24 發表

同意, 就係呢D可惡的槍係咁傷人, 為咗D乜?

呢個/呢班人有反社會傾向, 挑戰警察, 亂機犯罪,  不過又識避過追查,
傷咗人, 打穿兩架警車, 打穿埋民居玻璃窗都仲未拉到人

以佢而家火力, 下一次射 ...
成日Focus在某某槍種仲乜,人家都講左就算bb彈都可以改到過晒香港法例呀,同意……你同意啲乜o者

發新話題