18 12
發新話題

G&P一問

G&P一問

我想買一把新o既M4 AEG, 見到G&P有多唔同樣o既M4各有唔同o既價, $1800-$2400果o的全部都話係"8mm波箱"同"M120摩打". 想問係咪把把都係一樣o既波箱摩打, 只係外型同筒長唔同? 準度係唔係把把都差唔多? 有冇人有G&P Defender o既用後感? thanks!

順便問埋, 除o左G&P外, 有冇其他槍介紹? 想打室外打得準, 遠, FPS唔好大低. Budget大慨$2400, 唔要國產, APS, 膠身(amoeba可以諗o既...). 最好係改得, 日後可以upgrade/維修. 我有睇過KA, 但係人地forum上話內件麻麻哋, CA好多人話唔好. 暫時心水槍都係Defender或其他G&P, 但係Krytac既Alpha CRB都吸引 有冇師兄試過?

引用:
原帖由 jonchanzc 於 22-9-2017 18:07 發表
我想買一把新o既M4 AEG, 見到G&P有多唔同樣o既M4各有唔同o既價, $1800-$2400果o的全部都話係"8mm波箱"同"M120摩打". 想問係咪把把都係一樣o既波箱摩打, 只係外型同筒長唔同? 準度係唔係把把都差唔多? 有冇人有G&P D ...
基本上GP M4 都是同一套膽,只有些微分別,例如16/ 14 格天梯,PISTON 有冇加SPACER 等小分野,但大體都是一樣,換皮而已,大部份AEG 都是咁。

如果不限於M4 ,那S&T,ARES 等都是頗為便宜抵玩的東西,至於KING ARM 以前是不錯,但早於數年前已搬到台灣做基地,對香港的支援近乎 0 ,有甚麼爛件缺件就只能找找別廠的通用品,或者EMAIL KING ARM 台灣傾掂數再寄來,或者看看有沒有代購AGENT,有點小煩。至於「內件很流」不見得,當年的風評是內件已算是基本升級版本,BEARING 尾頂BEARING 軸承等。

CA 槍玩過好幾柄,倒不覺得有甚麼大問題。但現在正價的話不算抵買,之前成日半價又幾百蚊一支就真是抵玩了。
原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

1 個讚好! TOP

感謝回覆!
Icic, S&T係邊度o既公司? KA係咪可以用大部份o既件去維修升級?
如果差唔多價錢, 你會recommend gp定ka? 最好係可以易d改同配件
唔好意思我好多問題

引用:
原帖由 jonchanzc 於 24-9-2017 14:31 發表
感謝回覆!
Icic, S&T係邊度o既公司? KA係咪可以用大部份o既件去維修升級?
如果差唔多價錢, 你會recommend gp定ka? 最好係可以易d改同配件
唔好意思我好多問題
香港公司。
其實如果計aeg波箱, 後勤一樣, 一定執得齊。
升級都是。
如果價錢相同,gp 個外觀好些。但內部我信ka 多點。

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

明白明白, 感謝! 長遠黎講, 你覺得邊個會比較耐用?

引用:
原帖由 jonchanzc 於 25-9-2017 03:09 發表
明白明白, 感謝! 長遠黎講, 你覺得邊個會比較耐用?
大同少異,都是一樣的料。

一支槍耐唔耐用,很大程度取決於設定,細火慢頻一定是最長命的。

都係o既, 我之前用11.1v但係用用下想用返7.4v/9.6v, 我都少打全自動.
如果買G&P, 有d咩係要買左之後即刻執? 聽講GP買後要換齒輪同氣缸, KA有冇嘢係要即刻執?

引用:
原帖由 jonchanzc 於 25-9-2017 10:34 發表
都係o既, 我之前用11.1v但係用用下想用返7.4v/9.6v, 我都少打全自動.
如果買G&P, 有d咩係要買左之後即刻執? 聽講GP買後要換齒輪同氣缸, KA有冇嘢係要即刻執?
gp.. 換粒hop up 膠打住先,冇咩要換。

ka.. 冇野執直接玩。

香港地最主要是改火力,因市面d 槍成日都1.5 j 起跳,有時是太大力了。

如果爭少少可以改短條內管頂住先。正統做法是改彈弓。

引用:
原帖由 Dave 於 25-9-2017 11:17 發表

gp.. 換粒hop up 膠打住先,冇咩要換。

ka.. 冇野執直接玩。

香港地最主要是改火力,因市面d 槍成日都1.5 j 起跳,有時是太大力了。

如果爭少少可以改短條內管頂住先。正統做法是改彈弓。
明白, 唔晒掃天梯?
我會下次去槍街睇下KA, 似係幾好o既選擇
wow, 唔知完來會咁大力!
感謝你o既回覆

引用:
原帖由 jonchanzc 於 25-9-2017 12:20 發表

明白, 唔晒掃天梯?
我會下次去槍街睇下KA, 似係幾好o既選擇
wow, 唔知完來會咁大力!
感謝你o既回覆
主觀地說.. 市面大部份槍都係一買即打...
甚麼一買番來花千幾蚊先改到落場果D 口吻...聽完就算。搵食搵食... 冇人叫你信...

明白, 唔該晒! 只不過好多forum果d人都話一定要做果d, 第一次聽人話係唔晒!

引用:
原帖由 jonchanzc 於 25-9-2017 16:55 發表
明白, 唔該晒! 只不過好多forum果d人都話一定要做果d, 第一次聽人話係唔晒!
其實呢個問題要問你自己,例如話你本身唔識改槍,但點解你咁「確信」一定要花很多功夫很多錢很多零件去改一支槍先可以「正常」?
甚麼人灌輸呢種思想給你們?或者師兄你可以多多思考這是一種如何成立的生態圈。

引用:
原帖由 Dave 於 25-9-2017 18:05 發表

其實呢個問題要問你自己,例如話你本身唔識改槍,但點解你咁「確信」一定要花很多功夫很多錢很多零件去改一支槍先可以「正常」?
甚麼人灌輸呢種思想給你們?或者師兄你可以多多思考這是一種如何成立的生態圈。
都啱o既, 我諗我係睇好多forum post之後就以為係要咁改. 同埋我有些少研究波箱內部有自己換過彈簧, 見到天睇尾二/三齒似係容易俾頂齒摩到所以認為有機會需要改一改. 可能我學錯左, 感謝師兄多多指教!

引用:
原帖由 jonchanzc 於 26-9-2017 11:48 發表

都啱o既, 我諗我係睇好多forum post之後就以為係要咁改. 同埋我有些少研究波箱內部有自己換過彈簧, 見到天睇尾二/三齒似係容易俾頂齒摩到所以認為有機會需要改一改. 可能我學錯左, 感謝師兄多多指教!
最尾特別寬的尾齒,之後那一齒多數是空的,之後先有一隻齒,一般來說砌槍前你要先裝氣缸,拍頭等物,再裝天梯,模擬擊發時的齒輪轉動。
留意頂齒同天梯的咬合情況,正常情況下,第一隻頂齒切入天梯時是切入空位的,如果見到隻頂齒切入時是壓落天梯膠齒度,
刨住去的,咁係一定會死。改善方法係換個岩用的拍頭或者岩用的氣缸頭。
因不同品牌,其厚薄是有輕微不同的,所以話聯合國不同雜牌件砌埋一齊有機會炒。
另外不要迷信全鋼天梯冇咁易死,其實要炒既話一樣係炒,可能炒得更大獲,例如直接壓爆波箱bearing。

airsoft 係一種玩意,但任何玩意多人玩,就變成商業,
道聽途說之時,請多多思考信息來源,例如商家同你講唔換甚麼甚麼會即爆炸,
背後是否有既得利益?不譁眾則難以取寵,其實比比皆是,先嚇你話支槍有甚麼先天體虛血弱,
拿食左我地呢隻十全大保丹就龍精虎猛,否則活不過三天云云...
而這些「資訊」又會被一些傳教士廣傳,再加上一些一知半解的「半新手」口耳相傳,撈埋一齊就成為牢不可破的「確信」了...

在下幾乎所有aeg 都有親手調較,未計友人的,我猜二、三十個波箱總整過,
只能說很多零件不需要換,很多問題亦不是必然發生,aeg 是一個成熟的系統,沒那麼多奇難雜症,
就算有,也是日光之下無新事的個別設定不良,都是可以解的。

一柄正正常常的aeg ,攝一下齒(或者原裝已攝得不差,聽聲可知),上一下油,已經很好打,
至於甚麼神奇零件換左識飛,十年八載來聽不少,最常見的是換了之後為甚麼運作不順,識飛的槍倒沒見過多少。

1 個讚好! TOP

18 12
發新話題