發新話題

何謂CNC

回覆 60# 的帖子

其實而家講玩具cnc常見料你睇睇類似e記d網站有乜件會提到cnc呢字?
味就係多數6/7字鋁or鋼先注明, 其它鑄件(先鑄後切)後期cnc加工係唔會up話cnc製造以免造成誤導呃人,工業用更加有分cnc用鋁料同鑄造用料
為拗而拗其實好冇謂。。

引用:
原帖由 loveless 於 2017-9-25 21:54 發表

其實最主要係現今99.9%既成品,不論平貴,或多或少都要經過CNC加工程序。
若真係由個別6系及7系經過T6熱處理再原billet削出/車出, 那自然物有所值,
但我都見過唔少誤導性既商品形容,講D又唔講D標榜CNC X系鋁 ...
中肯

一般概念係CNC貴在更好地保持物料原整性, 同準繩o既切割

原整性高, 就取其相對於其他工序來說, 原料切割後係硬度會"比較"高, 所以話用CNC"硬D"係好籠統的說法...

另一方面

當年akm 都無ak 原舊鑼出來o甘硬, 但成本&重量&生產速度完勝, 可見機械結構上是否有advantage硬不硬從來不是唯一標準

我亦同意CNC時至今日已變一件 marketing tools 了, 而玩家們見到CNC三字亦不禁一拼硬起來

回覆 62# 的帖子

其實我一開始upcnc料係指常用6/7字鋁料同非鑄造鋼料。。咁只要cnc機行到既物料字面理解意思都可以叫cnc料又無錯既, 只係合唔合適咁叫無從判斷, 其實我又冇up錯冇誤導又係講開常用玩具cnc用物料唔明一開始有人一大編指正我up錯d乜 不過大家當下吹水姐唔會計較掛?
越講越遠不如大家傾返我們支沙鷹

E何B鍵入CNC,. 有1,185個結果
鍵入CNC/7075, 有58個結果。
鍵入CNC/6061 , 有19個結果,
鍵入T3/T4/T6, 有16個關乎熱處理鋁料既結果
键入Billet, 有6個相關既結果

引用:
原帖由 FBC1 於 25-9-2017 21:34 發表

我笑棺材都C N C。
認真了 sor

引用:
原帖由 loveless 於 25-9-2017 23:23 發表
E何B鍵入CNC,. 有1,185個結果
鍵入CNC/7075, 有58個結果。
鍵入CNC/6061 , 有19個結果,
鍵入T3/T4/T6, 有16個關乎熱處理鋁料既結果
键入Billet, 有6個相關既結果
e記連agn骨都加cnc先鑄後切都計實多
前面一早講左cnc料我意思係6/7字鋁料,如先鑄後切同大陸雜質不名料都計黎誤解我意思咁無計,
再執著字面撟枉過正無人再想入黎傾計不如傾返正經野啦 唔明cnc料一詞可以引起咁多回應。。

唔記得講返,49樓開始其實小弟一直話緊貴野(槍身/滑架)cnc料多數用6/7字鋁料or非鑄鋼耐用做些啦曲先做得過,可能大家冇追post已經溝埋左黎講有d誤會。。。

妖。。。CNC。。。 最貴係畫圖

講完

引用:
原帖由 葉? 於 26-9-2017 09:02 發表
妖。。。CNC。。。 最貴係畫圖

講完
期實畫圖只係成本中一小部份
最貴係工件加工時間,工廠,時間就係生產成本。
CNC不是一啤就出件成品,是用銑刀一刀刀鑼出來達至成型。

引用:
原帖由 gainax 於 26-9-2017 00:53 發表

e記連agn骨都加cnc先鑄後切都計實多
前面一早講左cnc料我意思係6/7字鋁料,如先鑄後切同大陸雜質不名料都計黎誤解我意思咁無計,
再執著字面撟枉過正無人再想入黎傾計不如傾返正經野啦 唔明cnc料一詞可以引起 ...
都係果句,g 兄可能玩開的範疇係靚鋁身,覺得cnc 都係6061 起跳,也不是不難理解。
但事實上cnc 工件( 玩具 ) 很多都是不明金屬,就算鋁料都不一定是靚野,cnc 同 靚料或者可以分開兩件事來睇。
以事論事而已,love 兄果d 數字意思很簡單,就是隨便搵個玩具online store ,打cnc 搜索,其實寫明6061 的cnc 件只占少數,
其他多都是不明金屬,但如果我是商人,用得起6 系靚料,打死都寫埋上spec 吧... 通常只有流流地的料先唔會寫咁明。
餐廳賣黑毛豬肉一定寫,隔夜臭豬扒沾粉醬炸番香一定不會說 ,商業常態吧。
事實是越辨越明白,也不一定要甚麼和而不同,在下所知的亦不一定全對,G 兄亦一樣,多談有益,也不會話傾多兩句就影響FORUM 風氣嚇到新手唔敢入吧。
要防的只是有些有心人到處派帽,又話批鬥又話惡性本質,甚麼人品看見甚麼事物,在下跟G 兄談話也不帶有惡意,本人說話直白中帶點口臭已非一日之事,
望見諒也。
至於有些大師傅話甚麼鋅合金不會CNC,只能說以前或者係,但今天是 2017 年了,工業進步下,鋅料不一定廢。
識上網者亦不難找到市面好些鋅合金CNC 件,也不見得只此一家。而這些HANDLE 在下有幾支,硬到飛起,銼佢仲難過挫VFC 個鋼HAMMER。

確實玩具槍玩家也許要惡補一下工業知識,誠不我欺

原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

引用:
原帖由 jn_jona 於 25-9-2017 20:38 發表

木真係可以cnc
G&g m14隻木托係Cnc
佢有拍過片
膠應該就唔得了
Polymer其實都可以CNC

https://www.facebook.com/guns.modify/videos/1885926875001646/
「Reality is a prison, Your mind can set you free.」

引用:
原帖由 2slow 於 26-9-2017 10:58 發表

Polymer其實都可以CNC

https://www.facebook.com/guns.modify/videos/1885926875001646/
長知識了
原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

差不多乜都可以用CNC車出黎, 雖然我真係仲未揾唔到CNC 豆腐

附件

26-9-2017 11:37

CNC,電腦數控機床,小弟二十幾年前讀書開始接觸,叫做識少少寫GM code,玩過下CAD/CAM,用過下Machine Center啦....

CNC好處係精度高,而且理論上可以做到件件一樣,而現時鑄件後再以CNC加工於工業上亦係做mass production最正常做法,以氣槍計,upper同lower receiver正常都係咁生産,即使係VFC鍛造身都係咁生産,而護木就用extrusion再加工(雖然都有見過有人月鑄件做骨咁蠢)

講真宜家有幾多枝金屬制氣槍唔洗用CNC加工,而話係用一件原材料CNC加一工,通常都係少量制造,無錢開模,並唔代表用料特別好....

PS 當年為咗快,係用CNC鑼蠟的

1 個讚好! TOP

的確係既cnc還cnc 料還料
一般原材料cnc既 材料都唔會太差 多數都6061 6063 7075
但用落既話 sd既6061同d牌既6061 唔知點解差咁遠

另外玩具鍛身應該係 先鑄再鍛最後cnc
但v記好似冇講用咩料 鍛得應該都6061?

另外以大量制造來說,CNC貴的原因一定唔係起圖,而係Machine Time,仲有換工件的時間

以一個熟手畫圖仔,有晒數照圖出個3D model,一日半日時間,洗得幾多.....

發新話題