發新話題

何謂CNC

引用:
原帖由 jn_jona 於 26-9-2017 23:20 發表
井記好似比外國玩家踢爆左唔係7075
其實7075都唔係貴野...
平貴只係相對,我去兆祥買 7075 碎料就貴過 6061. 加上 7075 硬D,刀具損耗度高D,加工時間長D, 呢D都係 $$$

回覆 49# 的帖子

好地地閒聊post大家唔需要有乜認真執著, 有講有笑又一日hea下時間味算。。 網上萍水相逢啱傾先走埋同台吹水,息左網址就遇唔到其實冇乜好在意, 咁多年個人都睇化風風雨雨係唔係都好,玩玩具求開心對不對? 呢度比其他地方優勝就係輕鬆, 最後wg樂土了希望大家熱愛既同好互相珍惜

引用:
原帖由 walther 於 26-9-2017 16:56 發表

鑄造唔一定會有氣泡架喎, D 亞鉛件全部係鑄造, 你有冇見過切開有氣泡 ? 鍛造既目的唔係打咗D氣泡出嚟, 而係改變金屬晶粒 ( grain ) 既形狀嚟達到強化既目的.鍛造有分冷同熱, 係室溫碌扁一塊鐵(冷 ...
美國佬成日話cold hammer forged barrel必屬佳品
但愈黎愈少廠做

回覆 60# 的帖子

外國7075T6熱處理軍規硬陽鍛造cnc既珍M4上身or下身先幾百蚊港紙一件仲有賺,3k一支珍870 5k一支ar15, 可見7075料/鍛鋼料/鍛造/cnc加工等等唔係想像中貴,
同等價錢玩具只買到壓鑄陽極/焗漆低成本產品就知玩具利潤有幾多 , 只係就算玩具值唔值個價都好玩得就局住要買。。

引用:
原帖由 gainax 於 27-9-2017 00:36 發表
外國7075T6熱處理軍規硬陽鍛造cnc既珍M4上身or下身先幾百蚊港紙一件仲有賺,3k一支珍870 5k一支ar15, 可見7075料/鍛鋼料/鍛造/cnc加工等等唔係想像中貴,
同等價錢玩具只買到壓鑄陽極/焗漆低成本產品就知玩具利潤有幾 ...
咁我又覺得真野同玩具唔可以直接用價錢對比
真槍大工廠高生產力咁做出黎,所以成本除返開會好平
但如果以一般玩具補品廠,少量生產又得幾部機,加上香港租金
真係好難會平

引用:
原帖由 sam524 於 26-9-2017 23:54 發表

美國佬成日話cold hammer forged barrel必屬佳品
但愈黎愈少廠做
冷鍛造聽聞係因為成本高及失敗率高
「Reality is a prison, Your mind can set you free.」

冷鍛槍管 : 槍管同來福線成型一次過搞掂 : https://www.youtube.com/watch?v=dC7pWfM3ngU

最鍾意呢啲學術研究所GE POST

其實CNC係好籠統GE工業字眼
唔單指車鑼
只要係電腦控制GE生產工藝都可以叫CNC

引用:
原帖由 queen 於 26-9-2017 17:23 發表
"鑄造因為製造方式要熔左佢原材料物度低生產時易有氣泡易脆強度低
唔適合製作受力零件"

.....AEG 波箱............是鑄件吧..........................
其實適唔適合製作受力零件
都係相對嫁姐
正如你講
你嗰行6061係用作非受力位
氣槍用6061好多地方都好夠

真鐵 AR15 既下身都可以用 6061 做 :http://www.tacticalshit.com/alum ... me-to-cut-the-shit/
膠都得 ...

回覆 66# 的帖子

唔講真野同玩具價比,玩具同返玩具比, 當年@px 870一出要4k鑄鋁焗油低廉方式生產, DM870一出全鋼先3千2, 而家前者改哂版投資更多仲越賣越平先2千上落, 仲有吉打dak kit以前貴到而家買成支enl仲平仲靚 ,另外例子 #記支鍛M4玩具黎講已經係頂級製程同用料可以插水插到3千幾連夾仲賺錢,呢個價買套cnc kit都未必夠 , 根本好多產品係無競爭之下明食水深焗你玩。。   有競爭先回落正常價值水平而家買玩具都係等下先

唔知點解 又令我諗起 全鋼m4身

又諗起鋼神

引用:
原帖由 gainax 於 27-9-2017 16:47 發表
唔講真野同玩具價比,玩具同返玩具比, 當年@px 870一出要4k鑄鋁焗油低廉方式生產, DM870一出全鋼先3千2, 而家前者改哂版投資更多仲越賣越平先2千上落, 仲有吉打dak kit以前貴到而家買成支enl仲平仲靚 ,另外例子 #記 ...
亦都可能係初版產量唔多
要攤分模費

發新話題