發新話題

何謂CNC

何謂CNC

引用:
原帖由 NCP013 於 25-9-2017 16:36 發表
如果玩具一萬幾千,但仲要拎一千幾百做色做刻字執靚外表,我接受0吾到
以前ptvv味又係一堆人拎去做深刻 不過一千幾百做裝飾性純粹無功能刻字係唔值,本身幾百蚊支迷版手槍m4 aeg身都full marking,做套字仲貴過成件野根本本未倒置
但些啦曲就唔同美觀而耐用,做其他顏色有高要求表面處理咁唯有些啦曲做到要捱貴野喇, 只係無理由一千蚊支手槍仲投資千幾蚊做色,一陣打爛槍身就掉錢落海,貴野用料多數cnc料夠耐用先做得過

回覆 50# 的帖子

玩具Cnc料多數泛指6/7系鋁料or鋼材, 因為呢d料通常做法可以直接cnc加工成型唔係鑄料先開模成型後期部分加工, 如果話鑄料or膠料叫cnc料其實有誤會成份因好少會拎呢d料做cnc成型(玩具)

至於平野值唔值掉投入咁多仲貴過件野做表面處理/刻字就見人見智
平野我諗多數人會考慮性價比而玩貴野就精益求精, 不過每個人要求唔同自己覺得值就得

引用:
原帖由 jacko 於 25-9-2017 18:27 發表

咩邏輯? 平嘢,多數唔夠好,唔夠完善,後期製作有幾奇?貴嘢,仲要洗錢去執,咁仲咩買貴嘢?
後期製作無問題, 問題係後期製作費用性價比問題, 豉油貴過雞都係個句值唔值見人見智了
個人冇貶平嘢吹捧貴野之意, 反而一直態度支持平野話貴野貴唔抵冇人見到?

引用:
原帖由 jn_jona 於 25-9-2017 20:38 發表

木真係可以cnc
G&g m14隻木托係Cnc
佢有拍過片
膠應該就唔得了
好多野都可以CNC, CNC一個洞都可以合理叫CNC料(好似係)

回覆 60# 的帖子

其實而家講玩具cnc常見料你睇睇類似e記d網站有乜件會提到cnc呢字?
味就係多數6/7字鋁or鋼先注明, 其它鑄件(先鑄後切)後期cnc加工係唔會up話cnc製造以免造成誤導呃人,工業用更加有分cnc用鋁料同鑄造用料
為拗而拗其實好冇謂。。

回覆 62# 的帖子

其實我一開始upcnc料係指常用6/7字鋁料同非鑄造鋼料。。咁只要cnc機行到既物料字面理解意思都可以叫cnc料又無錯既, 只係合唔合適咁叫無從判斷, 其實我又冇up錯冇誤導又係講開常用玩具cnc用物料唔明一開始有人一大編指正我up錯d乜 不過大家當下吹水姐唔會計較掛?
越講越遠不如大家傾返我們支沙鷹

引用:
原帖由 loveless 於 25-9-2017 23:23 發表
E何B鍵入CNC,. 有1,185個結果
鍵入CNC/7075, 有58個結果。
鍵入CNC/6061 , 有19個結果,
鍵入T3/T4/T6, 有16個關乎熱處理鋁料既結果
键入Billet, 有6個相關既結果
e記連agn骨都加cnc先鑄後切都計實多
前面一早講左cnc料我意思係6/7字鋁料,如先鑄後切同大陸雜質不名料都計黎誤解我意思咁無計,
再執著字面撟枉過正無人再想入黎傾計不如傾返正經野啦 唔明cnc料一詞可以引起咁多回應。。

唔記得講返,49樓開始其實小弟一直話緊貴野(槍身/滑架)cnc料多數用6/7字鋁料or非鑄鋼耐用做些啦曲先做得過,可能大家冇追post已經溝埋左黎講有d誤會。。。

回覆 24# 的帖子

其實我一開始意思已經講貴野cnc料做槍身。。如拆開成句句子單睇兩字"cnc料"解讀的確有好多野字面都可以講得通, 所以相信一場誤會�睇漏眼冇需要再執著拗落去掛?。大家對用料有興趣係好事呢個post正好可以引起大家探究生產背後原理

引用:
原帖由 2slow 於 26-9-2017 16:36 發表

鑄造或鍛造的玩具通常有CNC後期加工, 邊位圓或sharp應該唔關事
cut開黎睇-->唔通買槍時比你cut開佢check咩

小弟諗到就係同一樣野如鍛造的應該會重d,
因為材料被壓縮了, 合金之間的分子會更小, 間隙會更 ...
之前love大都講過好多產品後期都有cnc加工(玩具中例如開洞,車魚骨位等等) 鍛造後密度高於原材料強度更高,後期cnc加工就成型
鑄造因為製造方式要熔左佢原材料物度低生產時易有氣泡易脆強度低
唔適合製作受力零件,玩具金身/零件等等大多數爛既就係鑄造產品原因生產成本平同快先用鑄造工藝,即是唔係用來做需要高強度既產物。。

引用:
原帖由 RCman 於 26-9-2017 17:44 發表
Die Casting 鑄件
現今的Die casting其實因機械也同步改進,
鑄件的完成度也很高。
密度也可以造得很好,以我小小認知
Diecasting 都有分Cold Chamber 及Hot Chamber
氣槍d野有咁落本投資咁少左好多補品需求,市面連熱處理同硬陽都冇幾可見到,二三千蚊支長火做比你仍係最低廉焗油同亞鉛唔可能會有靚料比你。。
好似以前貴價宣傳到幾勁幾高端既#記,又話硬陽又7075又壓字其實味又係普通野,平野更加唔好諗到有幾好。。

回覆 49# 的帖子

好地地閒聊post大家唔需要有乜認真執著, 有講有笑又一日hea下時間味算。。 網上萍水相逢啱傾先走埋同台吹水,息左網址就遇唔到其實冇乜好在意, 咁多年個人都睇化風風雨雨係唔係都好,玩玩具求開心對不對? 呢度比其他地方優勝就係輕鬆, 最後wg樂土了希望大家熱愛既同好互相珍惜

回覆 60# 的帖子

外國7075T6熱處理軍規硬陽鍛造cnc既珍M4上身or下身先幾百蚊港紙一件仲有賺,3k一支珍870 5k一支ar15, 可見7075料/鍛鋼料/鍛造/cnc加工等等唔係想像中貴,
同等價錢玩具只買到壓鑄陽極/焗漆低成本產品就知玩具利潤有幾多 , 只係就算玩具值唔值個價都好玩得就局住要買。。

回覆 66# 的帖子

唔講真野同玩具價比,玩具同返玩具比, 當年@px 870一出要4k鑄鋁焗油低廉方式生產, DM870一出全鋼先3千2, 而家前者改哂版投資更多仲越賣越平先2千上落, 仲有吉打dak kit以前貴到而家買成支enl仲平仲靚 ,另外例子 #記支鍛M4玩具黎講已經係頂級製程同用料可以插水插到3千幾連夾仲賺錢,呢個價買套cnc kit都未必夠 , 根本好多產品係無競爭之下明食水深焗你玩。。   有競爭先回落正常價值水平而家買玩具都係等下先

回覆 76# 的帖子

鑄造既野無咩可能產量低。。工業就係因為為左大量低廉生產先用鑄造。。商業角度獨市有市場野唔賺盡至奇

發新話題