發新話題

[認真] 再講高鐵~

引用:
原帖由 gtoray 於 29-9-2017 03:31 發表
從來無覺得有必要
大陸想同化, 溝淡你已經係顯而易見
近十年都響台灣用緊, 希望果邊守得住

無得走, 唯有受
同意。

引用:
原帖由 horenhim 於 29-9-2017 17:18 發表

高速直達廣州(南)
45分鐘到廣州,同以前3個鐘真係差好遠。
不過幾何無啦啦返廣州

引用:
原帖由 horenhim 於 29-9-2017 17:18 發表

高速直達廣州(南)
如果你對返大陸的定義只係限於廣東省
咁條高鐵的確好無謂

但我好相信如果只係返廣州,通常D人會過落馬洲關轉地鐵,唔係用高鐵

引用:
原帖由 LCH925 於 29-9-2017 21:01 發表

如果你對返大陸的定義只係限於廣東省
咁條高鐵的確好無謂

但我好相信如果只係返廣州,通常D人會過落馬洲關轉地鐵,唔係用高鐵
希望睇到師兄高見

引用:
原帖由 sealsman 於 29-9-2017 21:25 發表

希望睇到師兄高見
高見唔敢講,只係高鐵一通,長江以南可以用高鐵去到
咁第日就算坐飛機,都會少D延誤

引用:
原帖由 LCH925 於 29-9-2017 21:39 發表

高見唔敢講,只係高鐵一通,長江以南可以用高鐵去到
咁第日就算坐飛機,都會少D延誤
有高鐵>坐飛機少D延誤
飛機delay好似關空管事喎 起好高鐵會少左空管
求指教

引用:
原帖由 sealsman 於 29-9-2017 22:11 發表

有高鐵>坐飛機少D延誤
飛機delay好似關空管事喎 起好高鐵會少左空管
求指教
如果起好左高鐵,好多人第時去江南應該會用高鐵去,因為扣返D delay時間兩者其實差不多,高鐵仲要平左同埋有風景睇
分流左班人去江南,空中交通壓力相對地細,就算等都理論上等得快d

當然去淮水以北的話,個價錢同坐飛機冇分別,有次打算去敦煌,一查,高鐵仲要貴飛機一百蚊

不過高鐵勝在準時,講好幾時幾分就真係幾時幾分。即使飛機實際上需時更短,但長久delay令人煩躁,高鐵冇呢個問題(而且好多內陸機仲要冇電腦玩,頂)
所以「一地兩檢」方案,明顯係首先出於交通部建議
因為高鐵停車頂多三至五分鐘,呢個時間肯定唔夠過關
你又冇可能叫成車人係到等,等到個個埋曬位先再開車,因為大陸都有人要上車

而更明顯係正常人根本冇可能會坐高鐵只係去廣州南。因為實際上係價錢方面,落馬洲轉地鐵仲實際(政府條片明顯都有問題,佢自己都捉唔住問題核心,剩係同人宣傳去廣州有幾快,根本本末倒置)

高鐵系統係中國國內run得幾好,坐過一次就知。重點在於香港邊界有個關口,一下子就卡死曬成套系統。「一地兩檢」係單純交通角度,係最快最方便的解決方案
當然提升到法律同政治問題,又係另一回事

引用:
原帖由 MG-42 於 30-9-2017 05:44 發表
人地睇未來大局去諗:
係引國內人方便入來香港做商貿, 港珠澳大橋一樣 , 自由行亦係引國內人落香港洗錢 , 令香港保持區域優勢唔好比人爬頭 ! 人地係諗增加十幾億國內人落香港會方便左, 引錢入來增加商貿機會 !

短 ...
繼續抗拒同大陸接軌,香港只會進退兩難。
錢就洗咗,寄望將來配套改善發揮高鐵優點。

其實重點係接唔接受香港係中國的一部份,接受的不論多浪費高鐵也要起;不接受高鐵一定無用.....

首先講實際作用,個人認為高鐵基本上係廢的,由於香港同深圳實在太近,即使由紅磡站坐火車經落馬洲連出關轉深圳地鐵去深圳北,大概都係個半鐘(上水去仲快),所以以實際用途香港起高鐵絕對係無用。
但如果接受香港係大陸一部份,高鐵就係必需,因為以大陸城市計,如果無高鐵就好難做到一級城市,如果悟想日後被邊緣化,就一定要起

引用:
原帖由 MG-42 於 1-10-2017 00:25 發表

試試想像下你係一個國內老闆一身西裝帶住兩個下屬由武漢落來中環傾大生意, 要你武漢搭到去深圳地鐵落馬洲, 再坐迫爆火車落馬洲企住迫十幾個站先到紅磡站... 落離傾生意就死得啦,搭過一次你重敢再來?    其實參 ...
所以先話政府條片捉唔住重點
高鐵面向全國,偏偏就只係著重話去廣州南有幾快幾快
有部分有心人士就不點破,直接用呢個點話返政府:上廣州用火車仲好啦!

一步錯,步步錯

引用:
原帖由 MG-42 於 1-10-2017 00:25 發表

試試想像下你係一個國內老闆一身西裝帶住兩個下屬由武漢落來中環傾大生意, 要你武漢搭到去深圳地鐵落馬洲, 再坐迫爆火車落馬洲企住迫十幾個站先到紅磡站... 落離傾生意就死得啦,搭過一次你重敢再來?    其實參 ...
國內老闆
兩個下屬
一身西裝
大生意

即係寶藥黨?

引用:

俾定正確答案你
A.國內老闆關我X事o羊
B.有錢o米搭飛機o羅
C.納稅人D錢黎o架
Bonus combo hit:傾生意關我X事o羊

要明白個邏輯
我唔接受唔承認中國,
但國慶放假係我既權利

引用:
原帖由 gtoray 於 1-10-2017 12:22 發表

國內老闆
兩個下屬
一身西裝
大生意

即係寶藥黨?
黑龍江有機水
原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

發新話題