發新話題

[認真] 再講高鐵~

引用:
原帖由 美味炸雞脾 於 2-10-2017 07:02 發表
其實啲反對聲音都好無謂... 係咪你好想搭高鐵,但唔支持香港有高鐵?
反對起源既係 ... 點解要有高鐵?唔起,咪唔會有今日既問題。
唔會有成近千億都未填完既坑,唔會有法治問題。

幾十億使左去既唔止高鐵,仲有郵輪碼頭,又係呢類大白象,nice to have 但要市民埋單既。

1 個讚好! TOP

引用:
原帖由 wongmanhong2 於 30-9-2017 08:03 發表

繼續抗拒同大陸接軌,香港只會進退兩難。
錢就洗咗,寄望將來配套改善發揮高鐵優點。
進退兩難自九七後已經係,仲要考慮呢個問題就已經太 out。
要確保香港競爭力,只有確保香港既獨立性,而唔係同大陸溶為一體。

至於"錢就洗左",固然係要將佢個效用最大化。
但更重要係,要防止呢類假大空既項目再上馬,而唔係再任由佢地胡作非為,然後以"錢就洗左"再不停開坑。

引用:
原帖由 mkmonkey 於 2-10-2017 12:39 發表

要確保香港競爭力,只有確保香港既獨立性,而唔係同大陸溶為一體。
唔明,願聞其詳

引用:
原帖由 loveless 於 2-10-2017 12:45 發表

唔明,願聞其詳
如果香港同大陸一樣,仲有邊個會要黎香港投資?直接走去大陸投資就得。

引用:
原帖由 mkmonkey 於 2-10-2017 12:51 發表

如果香港同大陸一樣,仲有邊個會要黎香港投資?直接走去大陸投資就得。
原來如此,多謝高見

引用:
原帖由 mkmonkey 於 2-10-2017 12:51 發表

特別係法治...人地黎香港都係想有法律保障
大陸都開始去完善法規 但d人唔經正常法律程序姐

呀陶傑在光明頂吹水! 不如班拿BNO嘅香港人(30萬人左右)去英國叫英國政府出一塊地做個新香港! 到時咪可以從頭來過! 掙取英國搞新香港容易得多!

引用:
原帖由 jn_jona 於 2-10-2017 13:18 發表

特別係法治...人地黎香港都係想有法律保障
大陸都開始去完善法規 但d人唔經正常法律程序姐
我爸是李剛

http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20170924/20162414
我係高層朋友

完善完法規 都要有人執行先得架

引用:
原帖由 mkmonkey 於 2-10-2017 12:17 發表

作為香港有實際使用者,我只係見到比集運快一點既速度。但價錢方面不見得有優勢。
如果香港並非實際使用者,香港作為貨倉會比內地更便宜?如果真係要貨,由福田運過黎,都係一日。

如果以玩槍既角度黎計,就 ...
從九龍城經大馬路入元朗、上水、屯門車程大抵都係九個字到一個鐘
同坐架地鐵差不多

咁係咪代表因為有大馬路就唔需要係上述地區起地鐵?

引用:
原帖由 sealsman 於 2-10-2017 13:38 發表

我爸是李剛

http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20170924/20162414
我係高層朋友

完善完法規 都要有人執行先得架
唔講法律 最近摩天輪單野都處理得好肉酸...

其實點解冇乜人提起香港關係法?
引用:
原帖由 mkmonkey 於 2-10-2017 12:39 發表

進退兩難自九七後已經係,仲要考慮呢個問題就已經太 out。

至於"錢就洗左",固然係要將佢個效用最大化。
但更重要係,要防止呢類假大空既 ...
究竟世界上還有神嗎?

引用:
原帖由 LCH925 於 2-10-2017 14:39 發表

從九龍城經大馬路入元朗、上水、屯門車程大抵都係九個字到一個鐘
同坐架地鐵差不多

咁係咪代表因為有大馬路就唔需要係上述地區起地鐵?
從前係幾耐之前?講緊 20 年前,我由太子去元朗係一個鐘頭多 d 既車程。由觀塘去將軍澳要大約一小時多 d。
呢 d 地方係我地主要既居住地方,而且亦都非常容易濟塞。所以強化交通網絡係必需。唔係根本吸引唔到人去遷移去住。
我地既鐵路主要係要連接居住既地方,咁我地既居住地點幾時延申左去大陸?
而且上面咁多位講既不外乎物流,引入外資,同大陸接軌,同本港鐵路既本意相同?係為左本地人口既分佈同發展?定單純為左引入一 d 未知既投資?

香港政府用錢一直都「用得其所」㗎啦⋯⋯

究竟世界上還有神嗎?

發新話題