23 12
發新話題

2號波箱摩打及電線問題

2號波箱摩打及電線問題

雖然前排開POST係問次世代, 但最後都係買左普通AEG

今日拆開個箱換左(晒)D野, 合番埋個箱D齒輪都仲郁到
但插摩打封底蓋後就[卡]一聲, 粒TITAN 咇左一聲之後就停晒無動作
拎個摩打出黎自己轉係OK沒問題的
打開波箱睇, 傘齒下面條線比野(應該係摩打)刮爛左塊皮
問題係
條線應該點擺?壓完落去佢都係會彈返上黎, 未有方法可以令佢掂唔到摩打
另外仲有一問題, 裝晒所有野之後拉橋後面個位會彈起少少, 是否正常?

謝解答!

摩打正負有冇駁錯?
我要玩耍故我在

引用:
原帖由 werewolf319 於 30-9-2017 11:53 發表
摩打正負有冇駁錯?
無錯呀

岩岩再試左一試
D線應該唔太關事, 摩打岩位的話應該會係再入D掂唔到電線
拎出黎再插返入去試(極難裝, 個底蓋唔格硬上鏍絲合唔埋)
行到一半
摩打轉左下, 天梯去左後面, 然後就卡死左, 再扣都無反應(TITAN咇左3下, 唔比佢再轉)
用工具輕輕搞一搞個傘齒, 完全鎖死左郁唔到
直至拎返舊摩打出黎天梯先至歸位
會係波箱入面問題定係裝摩打果陣有問題?
THX

回覆 5# 的帖子

睇緊果份野, 然後我要解決左電腦讀唔到佢隻USB問題先至睇到ERROR CODE.....

唔好意思防逆齒即係..? 剩係裝得頂中傘三隻齒...

彈弓夠唔夠位壓縮可以點睇?

電線...手上得水喉膠布叫做庶一庶先....

THX!

引用:
原帖由 新手一隻 於 30-9-2017 23:59 發表

防逆齒

裝得正確的話,成組齒輪都唔可以逆行,只可以往一個方向旋轉。就算條天梯拉到一半停咗想回彈,都會被防逆齒剎停。

彈弓壓縮可以試試將 ...
防逆齒應該無錯, 如下圖

天梯可以壓到尾掂到尾頂

買電工膠布, 收到

咁睇黎波箱無問題?

THX

附件

1-10-2017 00:09

好似錯左......
佢而家卡住的話會係中齒順時針轉唔到
但好似唔可以相反方向裝? GOOGLE睇又好似無錯
==================================================
(睇真D GOOGLE張圖我好似一開頭就錯晒...防逆齒係應該卡住傘齒而唔係傘齒同中齒之間....

合箱前最後一CHECK
如下圖咁裝, 傘齒每轉一下都會卡一聲, 岩唔岩?

另外無知一問防逆齒條彈弓上面突出黎果個勾仔有咩用?

THX!

附件

1-10-2017 00:33

波箱有油又受熱,電燈膠布唔頂得耐,用熱縮通穩陣D,同埋條電線最好攝返落條坑度

附件

1-10-2017 02:31

引用:
原帖由 blockhead 於 1-10-2017 02:31 發表
波箱有油又受熱,電燈膠布唔頂得耐,用熱縮通穩陣D,同埋條電線最好攝返落條坑度
明白
依個波箱下面果度無坑

引用:
原帖由 新手一隻 於 1-10-2017 15:06 發表

?v=1421101750
圖嚟自airlab,正確係咁裝的。

防逆勾係卡著傘齒,只有一個安裝方向。
防逆勾彈弓個勾係用嚟勾著 ...
THX!!
防逆齒應該已經無問題

頂齒同天梯位置應該係點?
今朝合埋波箱無睇位置, 插摩打行, 單連都變左5連發,然後TITAN又震我
扣多幾次後天梯再次卡係後面, 所有齒卡死晒
打開波箱, 天梯最後果兩齒掃左

換返原裝天梯, 拎走彈弓試下自己轉D齒拉天梯, 似乎無問題
天梯推到最前, 頂齒有齒部分向下
合箱插摩打, 唔郁, TITAN震3下
摩打同箱入面齒都可以獨自運作, 但封返底蓋就係郁唔到

就快想掟比人整.....

引用:
原帖由 新手一隻 於 1-10-2017 17:56 發表

合波箱時,天梯應該係最前,頂齒唔應該掂住天梯(除非肯定位置正確,不過保守起見都係唔好),同時要注意合埋嗰下天梯位置,另外一半波箱殼沒有夾死條天梯。

單連都變左5連發,會唔會係titan的設定問題?
...
TITAN 沒設定過, 試過用佢張PROGRAME卡但係跟住片做都入唔到DTC
================
換左PORT, 讀到!! THX! 研究下先
係E07, OCP1
原因應該係我摩打裝得唔好? 因為真係好難裝得入
==================
摩打: VFC HK416原裝摩打
齒: SHS18:1
彈弓: 原裝(原裝設定~350FPS, M110?)
電: LIHV 11.1V 20C

唔該晒!

23 12
發新話題