發新話題

[認真] 一帶一路又中伏

又啱,何必同冇乜家教嘅五毛/ 義工計較?
究竟世界上還有神嗎?

引用:
原帖由 MG-42 於 8-10-2017 03:03 發表

又學陳水扁搵人射自己?   我話我日頭上來CGF留言, 夜晚落街買野食比人打左一身叫我唔好上CGF亂講野都得啦...

建議直接向版主投訴隊佢出來以示清白冇吹水 , 否則都係當笑話一則
MG兄意思係在下講大話?

引用:
原帖由 JBL 於 6-10-2017 19:17 發表

但有d人卻很腦熱,一聽到平果喊中國觸礁,即時有性高潮.......
當呢班人拿到緣卡時就180'轉軚!

一波一露! 好野!

引用:
原帖由 loveless 於 2017-10-7 20:44 發表

我鐘意玩,
但唔鐘意結仇,
何必公開
大方 :good

引用:
原帖由 Ben_9413 於 8-10-2017 09:57 發表

大方 :good
我點睇人自己可以選擇,
人地要點睇我就輪唔到我控制。

講返碼頭野。
過去廿年,中國已建立左一個幾完善既航運網,
呢刻中國响15個國家擁有30多個港口營運租約,13個國家擁有47個貨運碼頭。
全球都接受中國投資,但同時又不完全接受中國企業總會有中央政府背景,
呢個某程度上就係環球氣氛。

斯里蘭卡..只係數不清投資項目既其中一項。
傾唔掂生意,其實好小事。

引用:
原帖由 rho837 於 8-10-2017 09:44 發表

當呢班人拿到緣卡時就180'轉軚!

一波一露! 好野!
打著愛國旗號  為自己左金錢同政治撈取利益

有歷史,就有得對比。
有師兄提過巴拿馬運河,不如就講佢。
自16世紀起,所有貿易帝國,都想打通穿越中美洲,令航運成本降低。
最終到1881年,由法國首先展開巴拿馬運河工程。
當時巴拿馬仲係哥倫比亞屬土。
在法國無效率兼貪污式管理下,9年間耗盡了法國80萬個投資者相等共2億8000多萬美元的投資。缺乏現今的醫學常高識,熱帶雨林疾病及工業意外令超過二萬勞工死亡。
法國政府一直隱瞞真相,直到1889年工程破産,開始有人被起訴,才披露法國國會超過500會員曾受賄,被起訴既人中,包括作身為工程師的巴黎鐵塔同自由神像設計者Effiel。

以上只係歷史既部份,美國介入又係另一個故事。
19世紀末法國再無財力發展巴拿馬運河工程,項目一直放售,而美國開始介入。
1903年,美國國會單方面通過以每年1000萬美元的年費,向哥倫比亞政府換取接手工程後的航道權,哥倫比亞不批准。
法國不想失去買家,於是建議美國資助哥倫比亞叛軍,用武力令巴拿馬脱離哥倫比亞獨立。當時Roosevelt總統隨即説服國會,出兵支持巴拿馬獨立。
巴拿馬獨立,法國人隨即以巴拿馬國節使身份與美國簽署條約,全面給予美國巴拿馬運河區主權,並令巴拿馬成為受美國保護國。
變天完成後,美國找數比巴拿馬共和國既運河航道權費用,由原本願意俾哥倫比亞但被拒絕既每年1000萬美金,變為每年25萬美金。
法國人投資了2億8000萬,為減輕損失出賣了哥倫比亞再出賣巴拿馬,換來是美國只肯用4000萬完成頂手。

今日,大家彷彿都文明左,包裝唔同左,但其實太陽底下實在無新事。

1 個讚好! TOP

我又唔覺得好黑暗,世界一向如此。
部份國家識發財立品,知道要投資造好公關同形像,睇落自然順眼D.
反正都係大話,靚既大話,同肉鬼酸既大話,俾我都寧願睇靚野

引用:
原帖由 loveless 於 8-10-2017 17:12 發表
有歷史,就有得對比。
有師兄提過巴拿馬運河,不如就講佢。
自16世紀起,所有貿易帝國,都想打通穿越中美洲,令航運成本降低。
最終到1881年,由法國首先展開巴拿馬運河工程。
當時巴拿馬仲係哥倫比亞屬土。
在 ...
多謝Dr 笠資訊分析。
FBC1

笠兄百科, 佩服
原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

抄書咋

世界永遠都在改變。
由第一日起,巴拿巴人民就不斷反對美國擁有運河區主權。
前後經歷接近百年,1999年美國才正式交還運河區予巴拿馬。
巴拿馬政府自知無管理運河能力,在競投下把兩邊主要港口25年營運權交給了李嘉誠的和記黃浦。
那是十幾年前的事,今日中國擁有很多國家的基建項目,事實是西方已無法或無力改變。
但那又不一定等同超英趕美,因為现今文明太多智識産權及資訊,是在西方政府或企業手上。

回39#
謝謝..loveless..C Hing給予歷史知識,使我得益良多.

發新話題