25 12
發新話題

[Marui] 馬記mp7 爆尾甩pin 求助

馬記mp7 爆尾甩pin 求助

小弟把馬記mp7 都有兩年 老原一直好打好準
今日 終於跪低 飛機都未爆就爆尾 pin都跌唔見埋
原來而個受力位一直都係亞鉛件
反查記錄 係要墊膠係個尾度減低撞擊力
事到如今
想知道有無得整 舊件又咩價位 估計原件要訂起碼兩個月
如加加埋埋連師傅人工 千幾蚊 小弟可能加多幾舊買kw@算
暫時把野除左爆尾 其他都還唔錯 飛機竟然未爆
小弟用慣mp7 唔想轉
求師兄指點迷燈 究竟整定唔整好
定直接當零件槍放左去?入過把kw@算

如入kw@ mp7 有咩優勝過馬記個把?
希望各師兄長盡討論 前人種福後人享
祝師兄百發百中

wgc 幫到你

其實你可以一次過訂多幾份打爛左既件,到打到整唔返個日或唔想再整買過支新既,舊個支當零件槍咁玩落去
至於換kw@都一樣,凡係亞鉛野對比補品壽命短好多,遲早有野爛轉唔轉系統都要考慮呢個問題,
所以補品係需要特別係gbb系統易損耗, 不過呢d唔係大熱野想揾補品都未必有咁只可以不斷換原裝件治標了

爆尾甩pin係馬記mp7通病, 係遲早既事, 有人話馬記mp7個設計咁大bolt back打134a已經好極限, 打top gas已經超極限, 損耗會比正常GBB快好多.

我自己既經驗Marui MP7冇想像中咁耐用, 新槍買返黎冇耐
1. Trigger lever right side買返黎就鬆鬆地
2. 連發間中失效
3. 後定間中失效
4. 換唔到長內管, 會買PDI出既補品先得, 但全城冇貨左好耐, 聽聞唔出了

雖然1-3唔係咩大問題好易整到, 但Marui買返黎就係唔想整, 好鬼失望.
至於當初點解選Marui MP7係因為補品多, 唔駛整, 易拆.
後來先知KWA MP7有Rainbow6補給線唔怕冇, 一樣咁耐用甚至有過之而無不及, 一樣咁準咁直, 只不過係非常難拆.
如果你唔介意難拆, 落場砌一定係KWA MP7,我支野完左壽命會轉會用KWA MP7

引用:
原帖由 arzero 於 9-10-2017 09:58 發表
爆尾甩pin係馬記mp7通病, 係遲早既事, 有人話馬記mp7個設計咁大bolt back打134a已經好極限, 打top gas已經超極限, 損耗會比正常GBB快好多.

我自己既經驗Marui MP7冇想像中咁耐用, 新槍買返黎冇耐
1. Trigger l ...
kwa零感覺gbb 買kfc好過
marui mp7易爛死症嚟 一係換parts 一係轉會啦

引用:
原帖由 sealsman 於 9-10-2017 11:13 發表

曾經收過一枝二手馬記MP7,買返嚟時唔知已爆上面尾,但係都頂到七個月先全爆算係咁
馬記MP7最煩係搵件換,人在日本仲可以隨時寫信訂,好似我地需要經C_W或者Eagle六訂件,都唔係樣樣齊,買個枝新隨時仲好d

引用:
原帖由 sealsman 於 9-10-2017 11:13 發表

KW@支煲皮得100克多D打上黎冇咩Feel就算改鋼BOLT重左睇片好似增長唔大,我諗有唔玩KW@轉馬記既多數呢個原因

其實GBB MP7雖然有幾間廠做不過間間都未完善未敢入手

KW@- 準,氣化唔錯,但煲back冇咩Feel同boys size
馬記- 準,氣化唔錯,煲back chock得, 但未有補品FIX內部亞鉛問題亦一樣boys size
VFZ- full size,煲back感唔錯,印象中有內件鋼料同好似比較少見打爛野,但性能一般同好似係膠外管?
我們- full size,煲back chock得,平,小米仲平, 但聽講有鍋氣要搞搞先OK,性能一般

如果馬記係full size又有補品FIX內部咁係最好玩系統, 可惜無如果 ,整體上V記比較有發展空間未來肯改版提升性能同爽度咁實有更大市場

引用:
原帖由 gainax 於 9-10-2017 22:00 發表

KW@支煲皮得100克多D打上黎冇咩Feel就算改鋼BOLT重左睇片好似增長唔大,我諗有唔玩KW@轉馬記既多數呢個原因

KW@- 準,氣化唔錯,但煲back冇咩Feel同boy ...
we有手工可以一戰

引用:
原帖由 gainax 於 9-10-2017 22:00 發表

KW@- 準,氣化唔錯,但煲back冇咩Feel同boy ...
we有手工可以一戰ge
vfc短時間應該都唔會搞支mp7 mp5 m4排晒隊 其實唔差
kwa無feel落場一流

回覆 9# 的帖子

我們個支印象中冇鋼內件改上黎比v記輸蝕一d,勝在真係平一節啱粗玩,爛件保養未過唔知有冇免費整?有就抵哂
搞一支外觀得性能好耐用度高煲back爽四方面共存系統暫時應該得v記有潛力,
ksz個支點解最好full其實係因為煲輕太多同行程最短, 其他系統都可以照咁改, 偷輕偷短行程再執順應該有唔少增長,
不過有得等都是等下v記改版,到時自己再改實事半功倍

回覆 7# 的帖子

手上枝VFC MP7 膠外管都冇乜問題
IPSC AA Shooter
WA Magna R-Type lover

小弟下個月入手MP7都煩緊KW@定馬記

換白飛機後打TOPGAS 數次後, 爆尾情況終於發生(如圖),
槍街報價,零件加人工差不多等於原廠槍價,
我覺得MP7 準又輕,所以之前都換左幾次零件,斷尾托都換過兩次,
唔通真係要放棄愛槍, 準備轉會?

附件

mp7 2.jpg (31.03 KB)

21-11-2018 15:30

mp7 2.jpg

21-11-2018 15:30

呢個似乎係mp7死症
係爆一邊定兩邊爆晒?

JN兄,那只是Marui的死症。
引用:
原帖由 jn_jona 於 21-11-2018 15:53 發表
呢個似乎係mp7死症
係爆一邊定兩邊爆晒?
究竟世界上還有神嗎?

25 12
發新話題