63 12345
發新話題

[反省] 小心購買真品裝備

[反省] 小心購買真品裝備

(Update) 鋪頭回應請睇尼度

(先指聲明, 故事可能係真,亦可能係假,信不信由你,如有雷同,實屬不幸, 我絕對唔係因為比人呃左超級唔憤氣先出post架)

是咁的.
事源係上兩個星期
我c忽痕又想砌下裝, 就諗住買個G-CODE RTI Hanger 啦
我之前d G-CODE野都係 觀塘某間A同C之間個字開頭既鋪頭買.

咁我習慣性先上佢網頁睇啦, 冇貨, 咁我又唔死心打電話比佢,佢職員又話有貨,仲話會whatsapp我.
咁我等左一日冇收到whatsapp, 就去FB 比message 佢啦, 對話同比錢過程請睇下面.

好啦, 咁星期六我上到去, 佢比舊野我,
我一睇, 有少少唔對路 , 圖片請參考下方(我之後係屋企影的).

G-CODE野不嬲獨立包裝, 但係佢兩舊夾埋一個包裝比我?
我即場打開望一望,
同我本身有Hanger 一比, 表面冇左G-CODE雷射marking, 造工配件亦有唔同.
咁我即時打開G-CODE網頁指住G-CODE 既圖片問職員 "真係正貨 ? 同佢個樣唔同樣既 ?"
咁阿職員就話 "我地近排收到果d係咁既款wo, 你唔要我可以退番錢比你 . "

鑑於我之前都係係尼間鋪頭買G-CODE野, 一路相安無事, 咁就諗住 "應該信得過既" 就冇退到.

同一日,
我去左槍街某TMC 鋪, 望左一望 " 咁q似樣既? "
仲麻煩左阿靚女姐姐仔拎左TMC 版Hanger 出來360度比對一下, 心諗 "金翅仆x鳥"

不過, 基於有萬分之一既可能性, G-CODE可能真係轉左包裝,
我就先email G-CODE 問下, 圖片請參考下面.

結果就係 : 這是假貨.

尼個故事教訓左我: 要信自己, 唔好太過信鋪頭, 就算佢之前賣既係真貨,唔代表佢而家係賣緊真貨呀.
仲有, 當面問你退唔退, 記得要退 .

(再講一次, 故事可能係真,亦可能係假,信不信由你,如有雷同,實屬不幸, 我絕對唔係因為比人呃左超級唔憤氣要開佢名花兩個禮拜又寫信又剩為左出post架)

1 個讚好! TOP

有單有據,要去消費者委員會,攪攪佢.

以正視聽!

近年老翻包裝串錯字既情況減少左好多,令判斷困難左。
但始終唔係自己語言,有D野依然會响起少少警號:
例如Made in the USA 正路唔會拆開二句...

小事一樁,可能間舖都入錯貨

引用:
原帖由 loveless 於 12-10-2017 19:50 發表
近年老翻包裝串錯字既情況減少左好多,令判斷困難左。
但始終唔係自己語言,有D野依然會响起少少警號:
例如Made in the USA 正路唔會拆開二句...
咁又唔係.
G-CODE正貨包裝都係上下分開的 MADE IN USA ,
佢個包裝袋有大機會係正貨,入面唔係姐.
引用:
原帖由 Lolanto 於 12-10-2017 19:50 發表
小事一樁,可能間舖都入錯貨
所以我發既係自我反省post , 唔係開名插佢post

拆左包裝仲有冇得退? 有既話都算有售後好過冇

引用:
原帖由 Epxaiual 於 12-10-2017 19:57 發表

咁又唔係.
G-CODE正貨包裝都係上下分開的 MADE IN USA ,
佢個包裝袋有大機會係正貨,入面唔係姐.

所以我發既係自我反省post , 唔係開名插佢post
返去睇下先,好似都有個包裝未丢

嘩... 咁大間鋪...
學識 素養 價值觀

勞心者治人
勞力者治於人
治於人者食人
治人者食於人
天下之通義也

呢排香港經濟好,請人難,有可能係個店員新嚟唔識。今日去生根睇下 WE 枝 1911, 問個店員係咪新款,佢九唔答八咁話嗰枝係 display, 再問,佢問返我咩係新款,我話飛機口徑大D,一年前至出, 佢跟著四圍望,個口就 er....er....er.....

小兔都有假貨?!?!
一個什麼也不懂的老兵!!

回覆 12# 的帖子

拿, 我冇話係尼間鋪架, 你估架咋

引用:
原帖由 walther 於 12-10-2017 20:54 發表
呢排香港經濟好,請人難,有可能係個店員新嚟唔識。今日去生根睇下 WE 枝 1911, 問個店員係咪新款,佢九唔答八咁話嗰枝係 display, 再問,佢問返我咩係新款,我話飛機口徑大D,一年前至出, 佢跟著四圍 ...
你真係說服到自己有呢個可能性?

買過豬曲,一定會有logo同made in usa
Copy 一定無呢兩樣野

咁包裝法我覺得有點怪

63 12345
發新話題