發新話題

各位兄弟以後打Wargame 要小心場中障礙物

點解一定係要槍射爆姐?撞爆機會米重大,其實車玻璃好易亨爆除風檔外,有畤身上裝備或槍身玩得慶起大力一d亨落去就爆,重有唔使直接撞去塊玻璃只要大力撞度門由於門框迫得太緊一有碰撞就爆

我想知成個故仔🤤 我玩左唔係好耐 大約得10年左右 打得爆玻璃既槍我見過 但唔係合法既玩具槍囉😂 同埋有人係上車面? 點解會打車尾玻璃既? 打一槍就爛定不停咁打先打得爛? 仲有 我想要現場相😀

引用:
原帖由 loki 於 15-10-2017 12:25 發表
我想知成個故仔🤤 我玩左唔係好耐 大約得10年左右 打得爆玻璃既槍我見過 但唔係合法既玩具槍囉😂 同埋有人係上車面? 點解會打車尾玻璃既? 打一槍就爛定不停咁打先打得爛? 仲有 我想要現場相社 ...
唔一定有人喺車入面先打到車嘅
別人笑我太瘋癲 我笑他人看不穿

回覆 64# 的帖子

其實係想知道個情況係點 係打緊時射呀 定係無開Game 監粗打爛佢 我都好想知點樣先打得爆玻璃😂

其實放得落場都應該係廢車
打game始終都係跑黎跑去 唔係射穿都有機會撞穿
再者好似未見過有車既場d車玻璃係完整
如果怕打爆...不如拆晒佢

here's a very good reference, 合法火力應該冇法打爆windshield
https://www.youtube.com/watch?v=mPNkNuX_Z6A
「Reality is a prison, Your mind can set you free.」

因為28新買左堆行得既2手車放車場,希望之後可以每月郁車改變個場比新鮮感大家。所以都會提醒玩家唔好再亂破壞汽車。用BB彈射爆就一定無可能架喇,但反而見過有唔少玩家會用MUZZLE或者其他野去吉玻璃。樓主講到一舊舊,我覺得就唔可以信晒一個人既,最好就有28既人上來回應下。

引用:
原帖由 2slow 於 15-10-2017 15:28 發表
here's a very good reference, 合法火力應該冇法打爆windshield
https://www.youtube.com/watch?v=mPNkNuX_Z6A
樓主果單好似唔係大銀幕 係車尾
前面果塊應該唔係超少少 應該都超好多先爆

引用:
原帖由 jn_jona 於 15-10-2017 15:30 發表

樓主果單好似唔係大銀幕 係車尾
前面果塊應該唔係超少少 應該都超好多先爆
咁易用BB 彈打爆車窗 ( 左右後 ) 的話... 我覺得BB 槍應該納入安全標準,架架車都配備一支,
被困時拎起轟幾槍即時粉碎車窗,快快樂樂逃出車,安安全全回家去。 
原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

1 個讚好! TOP

引用:
原帖由 jn_jona 於 15-10-2017 15:15 發表
其實放得落場都應該係廢車
打game始終都係跑黎跑去 唔係射穿都有機會撞穿
再者好似未見過有車既場d車玻璃係完整
如果怕打爆...不如拆晒佢
又驚呢樣,又要驚果樣
不如直情5好擺啦
又不如直情"摺埋"啦

引用:
原帖由 Dave 於 15-10-2017 17:05 發表

咁易用BB 彈打爆車窗 ( 左右後 ) 的話... 我覺得BB 槍應該納入安全標準,架架車都配備一支,
被困時拎起轟幾槍即時粉碎車窗,快快樂樂逃出車,安安全全回家去。 
其實玻璃有冇老化呢樣野
見過一次強化玻璃突然爆裂 成塊散晒
但一日爆兩塊都好唔偶然
報驚處理最實際

引用:
原帖由 Masgrey 於 15-10-2017 15:29 發表
因為28新買左堆行得既2手車放車場,希望之後可以每月郁車改變個場比新鮮感大家。所以都會提醒玩家唔好再亂破壞汽車。用BB彈射爆就一定無可能架喇,但反而見過有唔少玩家會用MUZZLE或者其他野去吉玻璃。樓主講到一舊舊 ...
先不論今次事件誰對誰錯,但作為埸主,理應明白放任何物件入埸區,都會有爛嘅機會,唔好話BB彈打中,假如有人跑嗰陣唔小心踢起粒石,又咁啱打爆牌玻璃,咁點計? 其實架車如果有玻璃,為安全計,應先全部拆除,反正架車只係Cover,有無玻璃都唔影響佢嘅功能,一樣郁到車嫁

別人笑我太瘋癲 我笑他人看不穿

引用:
原帖由 我當你透明 於 15-10-2017 17:07 發表

又驚呢樣,又要驚果樣
不如直情5好擺啦
又不如直情"摺埋"啦
其實一般場地租用 ( 打GAME 算是租用場地設施 ) ,通常都有條款係話「如有任何人為損壞需要作出賠償」,
又或者「保留追究權利」,客氣D就可能加一句「正常損耗除外」。

香港康文署亦有此條款:
「使用設施期間,如設施遭到任何損壞,租用人須負責支付修理費用;如有任何設備、器具、裝置或其他財物遭到損壞或損毀(正常損耗除外)、偷竊或被移走,租用人亦須支付修理、修復或重新購置有關物品的費用。」

在下相信運動場租用同WARGAME 場租用或者屬性雷同,好像籃球場,個網其實很多時都會損壞的,尤其是3 分穿針,擦網而過果下拉力其實頗大,
但相信如果真係射波而扯爛網,應該沒需要賠償。但如果係玩「掹籃框」又爭2 寸唔夠高抓到網,扯爛...又是否屬於正常使用呢?

相信沒有哪家租場地方會寫明「任打任踢放得出黎任用爛左亦屬本場責任」,這是道理上的層面。

至於人情世故的層面上說,場地放這些東西出來應該沒打算用來屈客錢 ( 那十幾架車加起來最少十萬吧 ),放得出黎亦預左比人射,但預算應該相當時間先打得殘,
但如果有人對著車尾狂抽猛送,射爆方休,一架不夠尚要爆多一架,事後再大條道理「放得出黎預左人射」,是否合理真是值得思考。

有時權利跟責任是相對的,有權用到盡,他日個個場地只SET 木版膠桶出來真是不要問點解。

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

引用:
原帖由 jn_jona 於 15-10-2017 17:17 發表

其實玻璃有冇老化呢樣野
見過一次強化玻璃突然爆裂 成塊散晒
但一日爆兩塊都好唔偶然
報驚處理最實際
如果果D 車本身是行得走得路面上的車,每年都會有驗車的,如果玻璃本身又裂又殘係過不到車檢。

至於會否「老化」,其實或者不應叫作老化,應該是本身已有損壞,例如本身已有內部裂痕,再食一野應棍的即時爆開也不奇。

因為一架車耐極都係行十年、十五年,要老化到自然爆破應該難一些。

發新話題