發新話題

鋼件一問

鋼件一問

想問係唔係比magnetic吸到就係鋼件?

當然唔係啦,視乎種類,不锈鋼就唔吸磁或只係好微咁吸磁。我果日去地獄睇佢枝成皮嘢既 Mafioso Kimber compact ,我問佢係咪真係全鋼,即係包括D制,佢話揾磁石吸下咪知囉,佢俾個哥哥試咗好耐,個哥哥細細聲咁同個阿姐講 “.... 微微哋有啦.......”. 個阿姐跟著同我講,” 係鋼架啦!”。事後我知到嗰枝係全不锈鋼制。頂級品牌 FPR 既全鋼槍就係不锈鋼製

Thx ching

補充一點,磁石(鐵)其實也不是鐵,不是鋼,更不是金屬。假如某東西用磁石造,你用磁石去吸,只要極性相同就一定吸到

所以只靠磁石來判斷並不完全正確

引用:
原帖由 新手一隻 於 16-10-2017 02:26 發表

普通鐵氧體磁鐵係陶瓷,但稀土磁鐵比如釹磁之類係合金嚟的。
鐵氧體磁鐵主要是鋇及鐵的氧化物燒結而成,而釹磁則是釹鐵硼的化合物,嚴格來說不算是合金

引用:
原帖由 walther 於 15-10-2017 17:55 發表
當然唔係啦,視乎種類,不锈鋼就唔吸磁或只係好微咁吸磁。我果日去地獄睇佢枝成皮嘢既 Mafioso Kimber compact ,我問佢係咪真係全鋼,即係包括D制,佢話揾磁石吸下咪知囉,佢俾個哥哥試咗好耐,個哥哥細細聲咁同個阿姐講 “.... 微微哋有啦.......”. 個阿姐跟著同我講,” 係鋼架啦!”。事後我知到嗰枝係全不锈鋼制。頂級品牌 FPR 既全鋼槍就係不锈鋼製
Mafioso 的槍主體是用304不鏽鋼材生產, 所以不太吸磁.
頂級價格 FPR 既全不锈鋼槍所用的鋼材是很吸磁的, 那種材料估計是4系的不锈鋼, 但行內通常叫"不鏽鐵".
3系與4系的不锈鋼材料價格不會差太多, 但304的加工成本就高很多.

引用:
原帖由 marking 於 16-10-2017 12:50 發表

Mafioso 的槍主體是用304不鏽鋼材生產, 所以不太吸磁.
頂級價格 FPR 既全不锈鋼槍所用的鋼材是很吸磁的, 那種材料估計是4系的不锈鋼, 但行內通常叫"不鏽鐵".
3系與4系的不锈鋼材料價格不會 ...
如果 304 難加工,點解 Mafioso 用 304 做呢 ? 佢既價錢係 FPR 既一半

引用:
原帖由 walther 於 16-10-2017 12:54 發表

如果 304 難加工,點解 Mafioso 用 304 做呢 ? 佢既價錢係 FPR 既一半
影響定價的, 不單是加工成本及材料價格.

MAFIOSO 交廠租應該平過FPR

發新話題