發新話題

model gun 推介

其實樓主點解要細分Model Gun/ Cap Gun?
兩者都有操作性的。
只是Gap Gun鏜室不能放入有彈頭的dummy彈
但一般Cap Gun只要把barrel 內支金屬頂針拆走
一般都能夠入dummy 彈

引用:
原帖由 RCman 於 20-10-2017 11:32 發表
其實樓主點解要細分Model Gun/ Cap Gun?
兩者都有操作性的。
只是Gap Gun鏜室不能放入有彈頭的dummy彈
但一般Cap Gun只要把barrel 內支金屬頂針拆走
一般都能夠入dummy 彈
cap gun 會否係重現真槍結構上因為受某些限制而做得冇咁好 ?

小弟不才

玩具槍界的 Cap gun 難道不就簡單是設計上可用 Cap 的玩具嗎?

而 Model gun 便簡單來說是 不含發射元件的模型 (閹槍另計)?

引用:
原帖由 walther 於 20-10-2017 11:02 發表

多謝師兄, 好多牌子都未聽過. 童工擺咗一D寫著不能發射既槍出嚟,但我唔係好識得分佢係魔刀根定係喼根.下面係其中兩枝
這兩支都是cap槍.

引用:
原帖由 Ben_9413 於 20-10-2017 11:41 發表
小弟不才

玩具槍界的 Cap gun 難道不就簡單是設計上可用 Cap 的玩具嗎?

而 Model gun 便簡單來說是 不含發射元件的模型 (閹槍另計)?
其實小弟靚仔嗰陣都反過 cap gun 同 model gun. Cap gun 包括零食檔賣既啪啪紙(火藥係一卷紙上面)槍同後期既 cap 槍(火藥係個膠殼入面). Model gun 就只有砌過 LS 既 kit,結構重現性極高,但不能發射.依家世界已經唔同嗮,已經唔識點分鳥.

附件

20-10-2017 12:06

零食檔賣既啪啪紙槍,只有聲

都係啪啪紙槍,但只可以入一粒火藥, 可以發射蠟粒

cap 槍

LS model gun kit

LS model gun kit

引用:
原帖由 walther 於 20-10-2017 12:06 發表

其實小弟靚仔嗰陣都反過 cap gun 同 model gun. Cap gun 包括零食檔賣既啪啪紙(火藥係一卷紙上面)槍同後期既 cap 槍(火藥係個膠殼入面). Model gun 就只有砌過 LS 既 kit,結構重現性極高,但不能發射.依家世界 ...
見到樓主的分享圖片,引發起我的舊日情懷. Thx for sharing.

引用:
原帖由 walther 於 20-10-2017 11:40 發表

cap gun 會否係重現真槍結構上因為受某些限制而做得冇咁好 ?
大多日本出的Cap Gun都重現原有大部份實鎗結構
除了Fire pin部份
小弟部份N年前的Cap鎗

附件

20-10-2017 12:56

20-10-2017 12:56

引用:
原帖由 RCman 於 20-10-2017 11:32 發表
....一般都能夠入dummy 彈
頭先食飯去童工睇過下佢D cap 槍, 我問佢可唔可以玩入 dummy 彈玩跳殼,佢話全部都唔得,佢話"入都入唔到,點跳姐".佢既意思係咪枝 firing pin 頂著,所以入唔到呢 ? 拆咗就可以玩跳殼 ?
另外我見好多左輪 cap / model gun 既彈瓜前方既入面都有一塊圓形既金屬片,檔著細半粒彈頭,嗰塊片係咩嚟既呢 ?

引用:
原帖由 walther 於 2017-10-20 14:57 發表

頭先食飯去童工睇過下佢D cap 槍, 我問佢可唔可以玩入 dummy 彈玩跳殼,佢話全部都唔得,佢話"入都入唔到,點跳姐".佢既意思係咪枝 firing pin 頂著,所以入唔到呢 ? 拆咗就可以玩跳殼 ?
另外我見好多左輪 cap  ...
鐵片以區分真假及防止入到 full size 彈...

引用:
原帖由 Ben_9413 於 20-10-2017 15:00 發表

鐵片以區分真假及防止入到 full size 彈...
係咪拆得走既呢 ? 打 BB 彈D左輪冇果塊片架喎.

引用:
原帖由 walther 於 20-10-2017 15:02 發表

係咪拆得走既呢 ? 打 BB 彈D左輪冇果塊片架喎.
唔拆得,佢係啤膠個時啤入去。除非你自己鑽卅磨走佢

引用:
原帖由 walther 於 20-10-2017 14:57 發表

另外我見好多左輪 cap  ...
Cap 槍係日本可以玩到個粒火藥cap 所以槍管內有一條cap既firing pin
而有部分寫住dummy ver 既就係原廠用另一條無個條firing pin 設計既槍管同跟dummy彈而唔係cap彈
但要留意有部分廠既cap/dummy 彈其實係短過真彈size or 唔同數
所以你買真數size 既dummy彈未必一定拋到出黎

引用:
原帖由 walther 於 20-10-2017 11:40 發表

其實玩Cap槍只係追求感覺,大部份玩具槍都有吾同情度結構上簡化

引用:
原帖由 阿堅 於 20-10-2017 15:17 發表

Cap 槍係日本可以玩到個粒火藥cap 所以槍管內有一條cap既firing pin
而有部分寫住dummy ver 既就係原廠用另一條無個條firing pin 設計既槍管同跟dummy彈而唔係cap彈
但要留意有部分廠既cap/dummy 彈其實係短過真 ...
嘩 .... 原來咁複雜
咁跟槍如果有 dummy 彈係咪就一定入到呢 ? 好似下面呢枝咁 :

附件

20-10-2017 16:08

引用:
原帖由 walther 於 20-10-2017 16:08 發表

嘩 .... 原來咁複雜
咁跟槍如果有 dummy 彈係咪就一定入到呢 ? 好似下面呢枝咁 :
跟得比你通常都用到

發新話題