發新話題

零票房?!

賽德克巴萊勁正!
引用:
原帖由 loveless 於 19-1-2018 23:13 發表

香港應該冇乜人會特登去揾太陽的孩子,
不過賽德克巴萊好似都有幾百萬票房
究竟世界上還有神嗎?

引用:
原帖由 48191 於 20-1-2018 07:13 發表
賽德克巴萊勁正!
各花入各眼o拉
剩係計沒完沒了血腥暴力官能刺激佢係好掂的
其他政治/迫害/民族/戰士/尊嚴/之類就真係有D接近毛管戙境界。

1 個讚好! TOP

Youtube原來有福伯伯片段;
https://www.youtube.com/watch?v=FXgheg_jU4c
心都酸..

不過..
1982年套戲, 其實係福哥硬上弓強姦o左一個無助的Rachel.
而原著小說中, 又掉返轉係無感情的Rachel色誘 Deckard 去逃過被殺.

所以..同套戲一樣...
記憶..
好蝦人的....

福伯垂垂老矣⋯⋯
引用:
原帖由 loveless 於 21-1-2018 16:42 發表
Youtube原來有福伯伯片段;
https://www.youtube.com/watch?v=FXgheg_jU4c
心都酸..

不過..
1982年套戲, 其實係福哥硬上弓強姦o左一個無助的Rachel.
而原著小說中, 又掉返轉係無感情的Rachel色誘 Deckard 去逃 ...
究竟世界上還有神嗎?

究竟世界上還有神嗎?

1 個讚好! TOP

究竟世界上還有神嗎?

大阪電影節,有幾多部大陸電影入圍?當中有幾多可以賣埠?
吹吓水啫!
引用:
原帖由 MG-42 於 17-3-2018 23:41 發表
亞洲明星大獎 ?   亞洲共有有幾多個國家, 當中幾多個有上畫?   日本可否代表亞洲?  講下笑姐
究竟世界上還有神嗎?

票房同藝術成份完全兩回事。
王家衛、許鞍華啲戲好收得咩?
剩係識睇票房,同識欣賞電影嘅人嘅觀點角度完全唔係一個水平。
引用:
原帖由 MG-42 於 18-3-2018 06:52 發表

亞洲明星大獎 個名好豬肉獎囉,可能見有日本演員就有得分... ,  賣埠? 日本電影咪得番卡通片動畫... 不如你數完全球電影產業收益排名先 , 認真非吹水
究竟世界上還有神嗎?

大板亞洲電影節入選的影片很大部份涉及日本題材。
幾年前中國電影“親愛”講中國主角及日本母親,拿了最佳電影。

香港駐東京經濟貿易辦事處年年都科水比大板電影節搞香港電影特輯。
香港政府有基金支持本地電影去大板電影節參展同做lobbying。
建立在良好的推廣關係,香港電影多年來都係大板電影節常客。
春嬌與志明拿觀眾賞,蔡卓妍拿特別表揚獎etc.

我比較關注戛納情x電影節參展作品。

以M兄所言,大陸電影都攞過「豬肉獎」
引用:
原帖由 loveless 於 18-3-2018 10:01 發表
大板亞洲電影節入選的影片很大部份涉及日本題材。
幾年前中國電影“親愛”講中國主角及日本母親,拿了最佳電影。

香港駐東京經濟貿易辦事處年年都科水比大板電影節搞香港電影特輯。
香港政府有基金支持本地電影 ...
究竟世界上還有神嗎?

[quote]原帖由 48191 於 18-3-2018 10:55 發表
以M兄所言,大陸電影都

引用:
原帖由 48191 於 18-3-2018 10:55 發表
以M兄所言,大陸電影都(拿)過「豬肉獎」  
而以48191兄所言, 大陸電影不會入圍..
上面提到的親愛, 係中國導演李欣蔓第一次埶導作品, 就摘下最佳電影.
這個獎, 亦係這套電影, 在任何地方, 唯一得過的獎項.
個人唔會話大板亞洲電影節係豬肉獎,
但亦唔會話佢具有電影業、藝術甚至成就代表性, 因為評審自開辦起都明顯有題材偏好.

發新話題