42 123
發新話題

[認真] 呢條友究竟知唔知自己講緊乜?

呢條友究竟知唔知自己講緊乜?

https://hk.news.appledaily.com/l ... e/20171106/57425269
莫非佢見過「小姐」塊田上面紋咗「二維碼」?
究竟世界上還有神嗎?

生果報D嘢不能盡信。我唔相信堂堂大學講師會係公開場合講D咁既嘢。不過如果佢話大陸係電子支付方面較香港普及就係先進既表現的話,我就唔係咁認同,大陸D人唔鍾意用現金既其中一個原因係太多假銀紙。我上次賣咗件二手嘢上大陸,幾千銀,我都指明唔收現金,只收支付寶。

回覆 2# 的帖子

勸你唔好睇得大學講師呢類身份咁重
大把有博士學位都係講野語無倫次既
睇下國師 佢德國哥廷根大學出黎既....
但我同意生果報不能盡信
IPSC AA Shooter
WA Magna R-Type lover

其實佢知唔知內地叫雞係犯法?

今年年頭我同老婆番大陸間屋度假,發覺所有舖頭,包括士多都用支付寶。我買支啤酒,我老婆又掃一輪,我食碗蘭州拉麵又掃,煩到HiHi咁,我數錢仲快過佢。
係,大陸偽鈔多如牛毛係人都知,但係我響香港中銀ATM㩒,唔會有偽鈔啩!但係見我老婆又要掃又要入一大輪先俾到錢,我寧願數錢! 如果太依賴個系統,假如跌Q咗個電話咪要食幾日西北風?何況香港偽鈔問題並沒有大陸般嚴重,要方便就八達通、ApplePay即可,何必跟風?
引用:
原帖由 新手一隻 於 6-11-2017 20:10 發表

唔評論經濟同政治,但反對盲反。

師兄不妨看下呢個支付寶二維碼收付款教學,增廣見聞下都好。
究竟世界上還有神嗎?

引用:
原帖由 walther 於 6-11-2017 19:48 發表
生果報D嘢不能盡信。我唔相信堂堂大學講師會係公開場合講D咁既嘢。不過如果佢話大陸係電子支付方面較香港普及就係先進既表現的話,我就唔係咁認同,大陸D人唔鍾意用現金既其中一個原因係太多假銀紙。我上 ...
劣幣驅逐良幣。
支付寶餘額寶有利息收益,不過其實係基金。

明報又係不可盡信?某人又玻璃心發作?
引述自明報新聞網(20:22,2017年11月6日):
「....雷鼎鳴接受本報查詢時,直認不諱「叫雞」係講緊召妓,唔覺得用字有咩問題,以佢理解呢個字眼唔係形容性工作者做「雞」,而係用普通話講「召妓」和「叫雞」發音相似」云云。
https://m.mingpao.com/ins/instan ... 00001/1509971140350

究竟世界上還有神嗎?

不是不信,但你我之間的爭議點變成「蘋果不能盡信與否」,而明報亦不只是引述消息那麼簡單,而且該教授親自承認,這報導已經令到你的言論不攻自破。
再者,我駛鬼叫雞咩?唔知並不出奇。但作為「教授」,公衆自會對其身份有一定程度的期望,但該「公眾人物」一開口就是這樣,難免影響形象。
引用:
原帖由 JBL 於 6-11-2017 21:20 發表

數字兄,明報可不可盡信我唔想再講了,無謂又筆戰比呀公禁言,我只係想講內地用支付寶召妓以經唔係新鮮了,你唔信?可以問問內地居民.......
究竟世界上還有神嗎?

引用:
原帖由 48191 於 6-11-2017 20:28 發表
要方便就八達通、ApplePay即可,何必跟風?
基本上消費者既所謂方便往往係建立在商户既運作成本之上。
公司正在同步處理緊信用卡/聯通/AE/Paypal/八達通/pay wave/tap n go/android pay/apple pay/samsung pay/wechat pay/alipay online 及offline merchant/settlement account既各種申請及講數事宜。
每種付款方式都要俾錢,對消費者黎講係方便,對商戶黎講係支出。

我只可以話,從營商角度睇,有冇中國人生意都好,Wechat Pay 同 Alipay都企得住腳。

叫雞都申利

1 個讚好! TOP

情況有啲似八達通,有好多新開茶記都唔裝,原來係因為每十蚊消費,有五毫子要拆俾八達通公司(兩年前)。反而旺角有好多食肆都唔介意裝,尤其係賣臺灣外賣茶嗰啲。可能支付寶抽水冇抽得咁重手。
引用:
原帖由 loveless 於 6-11-2017 21:52 發表

基本上消費者既所謂方便往往係建立在商户既運作成本之上。
公司正在同步處理緊信用卡/聯通/AE/Paypal/八達通/pay wave/tap n go/android pay/apple pay/samsung pay/wechat pay/alipay online 及offline  ...
究竟世界上還有神嗎?

42 123
發新話題