發新話題

[認真] 呢條友究竟知唔知自己講緊乜?

引用:
原帖由 48191 於 6-11-2017 21:58 發表
情況有啲似八達通,有好多新開茶記都唔裝,原來係因為每十蚊消費,有五毫子要拆俾八達通公司(兩年前)。反而旺角有好多食肆都唔介意裝,尤其係賣臺灣外賣茶嗰啲。可能支付寶抽水冇抽得咁重手。
八達通原本係好平價既純Offline/batch系統。
但自從可以信用卡直接自動增值,即係involve使用信用卡,而使用信用卡既所有費用就轉移到八達通既運作成本之上,之後就轉移到商戶...

睇怕而家行Batch mode的就只有泊車咪錶同汽水機。
引用:
原帖由 loveless 於 6-11-2017 22:20 發表

但自從可以信用卡直接自動增值,即係involve使用信用卡,而使用信用卡既所有費用就轉移到八達通既運作成本之上,之後就轉移到商戶...
究竟世界上還有神嗎?

究竟世界上還有神嗎?

引用:
原帖由 48191 於 7-11-2017 07:24 發表
呢單嘢仲爆......
https://hk.news.appledaily.com/c ... e/20171107/57425660
打交跟拍卡或本主題有何關係?

引用:
原帖由 48191 於 7-11-2017 06:54 發表
睇怕而家行Batch mode的就只有泊車咪錶同汽水機。
斷估泊車咪錶同汽水機都好快會變, 反正要推窄頻NB-IoT
幾年後睇怕屎坑都要IoT..理由係..why not?

HSBC依家都推緊"PayMe",
P2P過戶交易, 亦接受信用卡轉任何香港銀行戶口, 無手續費,
變相小商戶同個人業者多一個零成本收credit card途徑.
朋友間食飯夾錢也可用, 形式同alipay, wechat pay類同,
但資料留返響香港範圍, 少左戶口資料走上大陸被外泄或監控風險.

雖然年初一出就甩左碌變play me, 宣傳hold住左, 但執完一輪後, 依家試用過既商戶同用家評價暫時正面.
有本土野梗係用左本土先, 起碼養住班IT香港自己人.

我尼D港燦少返大陸
真係唔明掃QR曲有咩特別方便
今晚打老虎

引用:
原帖由 Marsses 於 7-11-2017 13:26 發表
我尼D港燦少返大陸
唔洗驚收到假人民幣

我掹張銀紙岀嚟快過佢。
引用:
原帖由 Marsses 於 7-11-2017 13:26 發表
我尼D港燦少返大陸
究竟世界上還有神嗎?

講到底如果移動支付係歐美發揚光大而吾係中國的話LZ就唔會咁大反應

回覆 20# 的帖子

你唔知LZ要全方位地抽水先滿足的嗎?

引用:
原帖由 loveless 於 6-11-2017 22:20 發表

唔怪得,灣仔玩具街,某間玩具店,數年前開始,
在我用pps比錢時,說要收我?元付加費(之前係無收的). Thx for sharing.

引用:
原帖由 JBL 於 7-11-2017 15:35 發表

請問乜野叫LZ?唔明。
我估係漢語拼音 lou zhu

發新話題