發新話題

Discovery VT-R 倍數鏡開箱

Discovery VT-R 倍數鏡開箱

聽下故仔先, 唔想聽就拉落少少去正文
--------------------------
好耐好耐之前, 買咗一枝大陸仔嘅彷M3 倍鏡, 型就係型
可惜落一場比人射中咗, 又跌一跌, 成個十字變咗側頭仔... 都唔好講話咩ZERO..  
好啦返到嚟,
早前已經買咗一枝好好好平嘅倍數鏡, 諗住比愛槍馬記M40A5用...

Vector Optics Pacer 3-9x40 Riflescope 購自 "槍街射手"
VO 官網
http://www.vectoroptics.com/Vect ... -Scope-Product.html

大概$300 左右, 非常經濟, 而且好輕身
準心係好純粹嘅十字, 可以講係冇任何刻度, 而3-9倍已經足夠應付收費場嘅距離
成像有少少黃, 總之咁嘅價位, 睇到又ZERO到就得啦, 我咁諗

但有一個好大問題, 就係唔夠型呀!
枝鏡好短身, 對M40咁大枝嘢, 顯得發育不良!

如圖中所示, 唉!

正文

所以我就把心一橫, 整枝睇落好清, 樣子霸氣, 價錢又公道嘅倍數鏡啦
"明搶" $$ 大約 600咁上下, 對比起上面果枝, 係兩倍咁濟

MODEL 係 Discovery VT-R 3-12x42, 都係類似倍數

好多殘體, 睇到眼都花, 不過都清楚知係同某美國電視頻道同名, 隨鏡送鏡布

急不及待換JOR 枝舊嘢佢~ 都幾襯

VR-R, 好簡單嘅型號名

對我嚟講幾新奇嘅就係調較上下左右, 不是擰開個蓋用工具, 亦不是直接擰,
而係先向外拉開個蓋(1cm) 然後再擰, CUP返埋作固定, 希望夠穩陣吧...

對焦係前面, 平時應該係左手邊個轉盤, 依家要適應下

好核突, 遲啲用噴漆搞搞佢

reticle係咁嘅, 整體清晰, 成象冇偏色,
update 15/11 朝早睇有少微量黃,始終呢個價位..

順帶一提, 呢兩枝都係SFP, 而非 FFP,
(CHEAP 嘢多數用SFP, 所以冇咩要求, 想知有咩分別就參考https://ushuntershq.com/first-focal-plane-vs-second-focal-plane/)

標明出處 隨便轉載 不用通知
實地試驗需要19/11, 請等!

19/11 update
冇咩好補充

學識 素養 價值觀

勞心者治人
勞力者治於人
治於人者食人
治人者食於人
天下之通義也

1 個讚好! TOP

留名 係氣狙定手拉?

引用:
原帖由 BLSK 於 14-11-2017 21:48 發表
留名 係氣狙定手拉?
手拉Marui。 Gas Powered/Spring Powerd都冇blowback 嘅,應該冇咁大機會成得爛枝鏡⋯掛
學識 素養 價值觀

勞心者治人
勞力者治於人
治於人者食人
治人者食於人
天下之通義也

平又型,請問入瞳易嗎?影像夠唔夠光?THANKS
原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

引用:
原帖由 Dave 於 14-11-2017 22:13 發表
平又型,請問入瞳易嗎?影像夠唔夠光?THANKS
eye relief 個range 都幾寬容,如果用一半價錢嘅VO嚟比,可以話係多少少,整體舒服嘅

夠唔夠光呢... 出乎意料地算係中高(最高倍數下)室內無光vs室內有光

學識 素養 價值觀

勞心者治人
勞力者治於人
治於人者食人
治人者食於人
天下之通義也

哇!仲有得發光
睇野舒服啲,雖則無打夜game

我都有支可發光狙鏡落gbb,無牌子執返來,打左兩次又好似無走位

引用:
原帖由 tinyau1134 於 14-11-2017 22:20 發表
eye relief 個range 都幾寬容,如果用一半價錢
謝謝分享,終於有支便宜倍鏡可以介紹人買
原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

好似幾正咁

引用:
原帖由 laiwangkai 於 15-11-2017 11:49 發表
好似幾正咁
你又o岩?
Utube有片講佢點QC  

又幾型仔. 請問樓主,前,後蓋是否包埋呢? Thx for sharing.

引用:
原帖由 kornhill401 於 15-11-2017 13:40 發表
又幾型仔. 請問樓主,前,後蓋是否包埋呢? Thx for sharing.
一鏡 一對前後蓋 一塊布 一條六角匙 一碌遮光罩
冇mount
學識 素養 價值觀

勞心者治人
勞力者治於人
治於人者食人
治人者食於人
天下之通義也

引用:
原帖由 tinyau1134 於 15-11-2017 13:56 發表
一鏡 一對前後蓋 一塊布 一條六角匙 一碌遮光罩
冇mount
巴打咁mount可以點配,求指教

回覆 12# 的帖子

學識 素養 價值觀

勞心者治人
勞力者治於人
治於人者食人
治人者食於人
天下之通義也

發新話題