33 123
發新話題

網媒揭滬昆高鐵隧道偷工減料

睇片直情唔係滲水, 係倒水.... 都幾得人驚

有線中國組 2017/11/14 21:46

上海至昆明的高鐵線,沿途風光如畫,是繼京滬、京港高鐵後最受矚目的高鐵線。與很多內地建設一樣,表面風光,但內裡的問題總是到了發生事情才被發現。這條滬昆高鐵線貴州段,最近因為幾場大雨,才發現有很多山洞都有嚴重的滲水問題,經調查發現,由施工、監督到設計都出現了嚴重的質量問題。

四個月前,貴州持續降雨,令滬昆高鐵貴州段部份隧道塌方,大量雨水湧入,多班列車停駛,工作人員都要連夜搶修。事隔四個多月,有網媒在微博發布中國鐵路總公司的通報,揭露滬昆高鐵有隧道偷工減料。內地澎湃新聞報道,中鐵總內部人士已證實通報。偷工減料導致本來設計上可承受高鐵以時速三百公里通過的北盤江特大橋,因兩側隧道滲水問題嚴重,要限速至時速七十公里低速行駛。

通報指,調查後發現個別隧道,由施工、監督、設計到第三方檢測都出問題。在施工方面,中鐵多個部門偷工減料,內部資料弄虛作假,違法分包,又無按設計要求完成洩水洞工程,現場管理亦混亂,施工組織不力,進度緩慢,施工縫質量缺陷未有整治到位。在監督方面,兩間分別來自北京及甘肅的監理公司,現場監控及驗收都把關失職,連施工方案、圖紙會審、工程驗收、水壓試驗、設備運行及調試記錄,設計變更等資料都隨意簽認。負責設計的中鐵二院沒有做好地質勘察,變更設計不到位,沒有準時提供圖紙,施工現場亦不夠配合。山西一間第三方檢測公司的檢測結果就與事實嚴重不符,負責建設的貴州公司就存在設計和現場管理失控,洩水洞施工管理不到位,驗收把關不嚴等問題。中鐵總指會嚴格追究責任,包括停止接受有關單位投標,降低其信用評價,部份公司要承擔相應的直接經濟損失。

滬昆高鐵在去年十二月底全線通車,設計時速達三百至三百五十公里,最快十小時可以由上海到昆明,全長二千多公里,沿途會經過六座省會城市及直轄市,是中國東西向線路里程最長,經過省份最多的高速鐵路,沿途經過滇池、洞庭湖等景區,有「中國最美高鐵」之稱。

http://cablenews.i-cable.com/ci/ ... 5%E6%B8%9B%E6%96%99

由300公里減到70公里行...  
點解仲要行 ? 整好先行唔得 ?

剛剛香港都有一單類似的,好似係XXX大橋一工程.
比ICAC告緊. Thx for sharing.

引用:
原帖由 kornhill401 於 16-11-2017 11:17 發表
剛剛香港都有一單類似的,好似係XXX大橋一工程.
比ICAC告緊. Thx for sharing.
唔知點解近年凡涉及大陸既工程都無好野

1 個讚好! TOP

滲水原來係好嘢,長知識了。
不是隨便說一句就可以轉移視線的。
引用:
原帖由 MG-42 於 16-11-2017 16:20 發表

以你既角度應該從來都係,大陸邊有好野ga
究竟世界上還有神嗎?

引用:
原帖由 48191 於 16-11-2017 17:09 發表
滲水原來係好嘢,長知識了。
不是隨便說一句就可以轉移視線的。
唔好曲解去撩交打o麻, 真係何必呢

或者可以咁理解,當某些國度有偷工減料的負面新聞,而且無日無之,那麼信心危機就會爆發,久而久之,當然會對某個國度的工程毫無信心;當在香港也發生這些事(短樁、鉛水事件),而背後承建商也是來自某個國度,麻目是必然的。
引用:
原帖由 loveless 於 16-11-2017 17:37 發表

唔好曲解去撩交打o麻, 真係何必呢
究竟世界上還有神嗎?

1 個讚好! TOP

引用:
原帖由 48191 於 16-11-2017 18:04 發表
或者可以咁理解,當某些國度有偷工減料的負面新聞,而且無日無之,那麼信心危機就會爆發,久而久之,當然會對某個國度的工程毫無信心;當在香港也發生這些事(短樁、鉛水事件),而背後承建商也是來自某個國度,麻目 ...
純傾o下偈,
我屋企6代人都生於香港,可以試o下從你角度, 解釋點解我又唔係對中國亳無信心嗎?
工作同利益上我同中國冇關係, 每日我同樣面對低質素既中國過客響我面前阻Q住晒.

我睇到既重點係成個工程判來判去,違法判job,連驗收都外判,想唔爆大鑊都難。

大公司要慳人事成本,出事唔揹飛就乜膠都判,一判出去就山高皇帝遠,U love U。細判好就大家好,唔好就攬炒一鑊熟。細判預算少,資源少,做好上面唔理你,做錯上面插爆你,冇資源做好就惟有出guanxi。

全世界都一Q樣,F35張彈射椅判比英國Martin Baker做,結果性能仲廢過幾十年前蘇聯Zvezda K36;香港地鐵壞車壞到hihi,我就成日係九龍站聽到各個判頭炒大鑊,玩辦公室政治......仲想點有質素姐大佬。

人一唔睇緊就會亂黎,尤其是目前中國人太鐘意guanxi,突然暴富而精神配套未足又係問題,情況會衰多幾錢重,呢一樣真係要學習西方果種落場無父子既專業精神,真係要時間要辣手去執。

冇人話中國乜都好,但唔該公平D,問題就係問題,錯就係錯,冇分乜野國家。中國偷工減料要鞭,美國偷工減料唔該一齊鞭埋。

2 個讚好! TOP

咁耐都仲未有人貼其他國家鐵路出事既新聞然後む外國也有め, CGF 有救了

錯o左首先要認,
認左要具體去執手尾,
令公眾重新建立信任,
再要令為一己利益搞亂檔既人付出沉重代價,
去令貪污風險及成本去到一個唔化算唔吸引既地步.

講好易, 做就永遠難.
肯直認,
負面去睇可以話資訊透明冚唔住至做場蘇,
正面去睇亦可以話見到一個方向去改變一個醜陋既文化

33 123
發新話題