發新話題

H&K唔做香港警隊生意

咪打個轉同印尼買囉!

不過MP5榮休啦! 事實上德國製配件買小見小!

引用:
原帖由 BLSK 於 16-11-2017 19:59 發表
葡萄SIG
利申,支持葡萄SIG
香港越來越冇得選擇! 不如全部用NORICO版M4再去港華街配條好好地魚骨;尾柄,棍子,電筒.......咪算把啦! 平靚正!

1 個讚好! TOP

引用:
原帖由 queen 於 17-11-2017 12:39 發表
不過唔洗驚,香港警察早幾年先入咗一大批全新MP5連零件,有排用.....

我反而覺得係H&K發老脾,之前比咗咁多嘢你玩,但一張單都開唔到,又唔想再keep住已經越來越少人用的MP5生産線,所以 ...
徳國H&K主力生産大型軍用武器! 小武器市場由美洲H&K負責, 美佬現在推HK416系列! 因可以周圍找OEM廠生產! 成本平! MP5個生產成本昂貴所以唔想再接訂單合約! 香港政府當年在賣買投票合约內個Specifications寫得好清楚(即係寫得好死)指定要德國H&K原廠槍械及配件零部件等等....... 再加上英美及歐盟成員國有規例不可售賣槍械武器给非成員國, 所以咪順水推週唔接order! 香港保安員用M870一樣由97後没有雷明燈入到口换新槍一樣! 所期美國Trump Trump上枱後就有放寬出口permit给香港入口一批新M870!

如果我係政府的話! 我即時加新例去Tender! 改用5.56NATO Carbine! 入口五個40尺貨櫃cabine! 選擇用M4; HK416C; TAR-21; AUG carbine; AK-101.......到時! H&K成隻死狗咁款即時同德國事頭出permit落標搶生意!

引用:
原帖由 loveless 於 17-11-2017 12:40 發表

當佢得香港都一定唔會甘做.
換晒佢算數, 始終仲係一個 A list國際都會,
甘肉既事過唔到關...

至於用唔用得慣,
我以前用 Mac OS
依家 Win 10
做唔做到野, 交唔交到功課,
係我既問題,
關部機Q事.
Agree! 每年一次去澳洲全球警察交流會議, 呀一哥點有面目見人! 都唔咪NATO Specification! 呀公都唔批準有咁尷尬情况發生啦!

如果香港政府要在H&K面前威翻次! 轉用CTAR-21! 反正IWI在越南有工廠生產AK-105, 在越南生產CTAR-21根本冇難度! IWI根本想做非NATO國家生意好多年啦! H&K最憎恨IMI/IWI班猷太佬, 猷太佬認錢唔認人大小通吃, 做生意冇道義, 在南中國海及泛太平泙洋走軍火搶澳洲佬生意! 做埋香港(咁细蟻)生意就威哂!

槍就係槍! 冇特别分軍事级或警察级别 ! 只係個specification係咪國際公認!

50 cal. M2 警隊都合法使用! 不過有没有必要用咁解!

引用:
原帖由 LCH925 於 17-11-2017 23:07 發表

咁師兄覺得有需要用鋼蕊彈同過到黃河水的武器裝備香港警方?
事實上,香港自然環境並不太惡劣,標準不用如此嚴謹
至於有沒有分軍、警用槍,那就慢慢討論啦
用鋼蕊子彈同用支槍是否什麼Mil. Spec.係冇關係! 標準就係標準冇分什麼嚴𧫴!

引用:
原帖由 LCH925 於 18-11-2017 15:20 發表

我個人而言十分喜歡國產武器,甚至我落埸打緊都係用RS
但問題在於國產武器真係出於戰埸需要
新疆副局單野其實已經令上面警界有所非議
64式同警用左輪被指制止力不足,92 9mm偏偏又出現頂唔到子彈上膛問題
以軍 ...
我都係RealSword槍啲FANZ, 我都係TYPE-56中實FANZ落場用AK多過用PTW! 其實大陸生產槍械質素係OK! 以前我係外國都係用單發56式AK及SKS! 雖然唔跟NATO標準但大陸某些槍䕀我應同真係好槍; 列如97;56都係好槍! 大陸子彈火力比起外國西方子彈勁及大煙唔咪咁喘西方槍用! 除非呀公一定要香港全面换大陸槍同子彈及改哂全部装備及訓練課程, 否則多一事不如小一事繼續用原有套系统 ! 香港以經有老解所以軍備冇間題, 再加上大陸都想直住香港警察知道外面標準UPDATE情况所以成日中港交流.

警察話可能會用SIG MPX代替MP5

https://news.mingpao.com/pns/dai ... 00002/1512583824409

發新話題