16 12
發新話題

KJ 1911問題

KJ 1911問題

各位師兄,新手買咗支KP08  換咗Hammer!有時打打下Hammer會頂住飛機座尾部突出嘅位置,我應該攪邊Part先可以修正呢?請問係邊part 出問題?!附圖

謝謝各位

係咁既狀態下係咪大力D推個滑架向前個滑架就可以復位 ? 如果係既話個擊錘係保持落咗既位置定係上返去呢 ?

引用:
原帖由 walther 於 28-11-2017 12:16 發表
係咁既狀態下係咪大力D推個滑架向前個滑架就可以復位 ? 如果係既話個擊錘係保持落咗既位置定係上返去呢 ?
你好CHing,我要㩒番Hammer向下(仲有小小餘位)條滑架先可以復位!Thanks

我枝迷版 Glock 19 出現過類似情況, 原因係個火控入面個司牙( 扣著個擊錘係落咗既位置嗰件嘢 ) 既運作唔暢順, 俾條 trigger bar 既披口揩著 ,所以有時唔可以 lock 著個擊錘係落咗既位置. 解決方法係磨走D披口.

建議拆咗個 slide, 然後人手按滑架後移既次序噤低個 disconnector ( 上面望落去, 火控右邊粒的),  valve lock (火控左邊粒的), 同個擊錘. 睇下係咪有D 情況個擊錘係唔可以停留係落咗既位置, 係既話就裝入個火控D罅睇下個司牙係咪運作有問題.

當然最簡單既方法就係換返原裝擊錘.

3 個讚好! TOP

這個問題是由於 hammer 的弧度跟飛機座底部的斜枕角度不配合引起的

不同廠生產的 1911 (包括 Hicap),它的飛機座底部斜枕的形狀及角度都不一致(沒有抄足馬記數),所以不同硬件之間的兼容性並非 100%,最壞情況就如樓主面對的一樣,會卡死不動。

所以要解決,一係執 hammer, 對照原裝鎚的弧度銼去不同的部份,但外觀可能不好看。另一方法就是執飛機座,把飛機座底枕的斜度改細,直至不卡鎚為止。

3 個讚好! TOP

引用:
原帖由 olw0978 於 28-11-2017 13:16 發表
這個問題是由於 hammer 的弧度跟飛機座底部的斜枕角度不配合引起的

不同廠生產的 1911 (包括 Hicap),它的飛機座底部斜枕的形狀及角度都不一致(沒有抄足馬記數),所以不同硬件之間的兼容性並非 100%,最壞情況就如 ...
我估樓主枝槍個問題發生程序係咁:
1) 滑架後移
2) 飛機座底部後方凸起個枕位壓低個鎚
3) 個鎚 lock 唔死係落低既位,馬上又升返上嚟, 但此刻個滑架仲繼續後移
4) 滑架前移,但俾個已經升起咗既鎚頂著個飛機座枕位

我枝 Glock 發生咁既問題時我都懷疑過係咪飛機座底部後方凸起個位蝕咗,唔可以將個鎚壓到可以被 lock 著既位,但拆咗滑架用人手噤個鎚都發覺 lock 唔到就知道唔關個滑架事.

3 個讚好! TOP

回覆 6# 的帖子

卡鎚過程的確如是,我以往執過的案例中,唔搞就無事,搞親必定多事,當中以 KJ 及大陸仔卡鎚的情況最多,就係因為飛機座底枕斜度引起的。

提一提樓主,如要執底枕要有耐心及要很小心,不能銼過頭,否則 hammer 不足夠低是不能操作的,要修細斜度但絕不能修平

3 個讚好! TOP

今晚返去會攪攪多謝兩位師兄提點!

回覆 8# 的帖子

我現在身處大陸但槍在香港,無法圖解。如果等得,我下星期回港後可以上圖解釋,之後再動手未遲。

引用:
原帖由 olw0978 於 28-11-2017 19:26 發表
我現在身處大陸但槍在香港,無法圖解。如果等得,我下星期回港後可以上圖解釋,之後再動手未遲。
等你師兄!唔該晒!Thanks!

就是這樣............

附件

28-11-2017 21:40

28-11-2017 21:41

3 個讚好! TOP

引用:
原帖由 Ang123456 於 28-11-2017 21:40 發表
打咗幾多槍 ? 呢個位一定要落潤滑脂

引用:
原帖由 Ang123456 於 28-11-2017 21:40 發表
已執飛機座突出部份,ok了(hammer太硬無執)其實我亦試咗唔同嘅飛機座嚟比較,e家係用Army飛機座執嘅程度最少,而最緊要執衰咗都無咁肉赤。

多謝各位C Hing 敎授。真係獲益良多!Thanks

回覆 13# 的帖子

Congratulations! 恭喜! 恭喜!

回覆 13# 的帖子

弓起完成!
我個飛機座原廠KJ, 開始剩挫飛機座都卡住, 唯有鑽紗挫挫個CP鋼hammer, 好快挫完, 係試位煩D, 一挫過龍就大檸樂!

16 12
發新話題