發新話題

低初速 可以做到遠射程?

假如是可以1J打到60米的話,如此類推,
果D聲稱1.9J,就可以打到差不多120米!

其實........m170既槍當然會遠過m100既槍
m170既威力係m100既大約3陪
但射程既增覆,1倍都無
個人認為......子彈初速越高,同空氣磨擦就越大

引用:
原帖由 vp70usp 於 30-11-2017 15:03 發表
其實........m170既槍當然會充遠過m100既槍
m170既威力係m100既大約3陪
但射程既增覆,1倍都無
個人認為......子彈初速越高,同空氣磨擦就越大
全對

空氣阻力不是固定數值,而是相對值,假設物體形狀不變,愈高速,空氣阻力愈高,
常有人說輕彈快無力,亦是這個原因。
0.2 豆攜帶1.9J 動能高速飛行,相比起0.4 豆攜帶1.9J 動能低速飛行,前者衰退一定更為嚴重
原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

啱啱做咗個simulation
考慮空氣阻力, 但唔考慮hop up
向上10度射
0.2g 1J 會喺大約47米著地
2J 會喺大約55米著地

並唔係單純乘2

彈道可以睇睇下面ge圖

附件

30-11-2017 15:58

30-11-2017 15:58

再用0.5g做同樣計算
就見到dave兄所講ge分別
同樣第一張係1J
第二張係2J

附件

30-11-2017 16:24

30-11-2017 16:03

空氣阻力 proportional to V to power 幾 ?

引用:
原帖由 walther 於 30-11-2017 16:08 發表
空氣阻力 proportional to V to power 幾 ?

明白 師兄將我一直心中所想既野實證化(雖則肯定唔係第一個嫁啦)
即係彈越重 動能越大 射程必然增加
只係物件越大動能同空氣磨擦就越大 所以前提就係要彈重去抵銷(?)
力越大對射程既增益就越細 但反而想知個極限去到邊?

引用:
原帖由 marco91919 於 30-11-2017 16:29 發表
明白 師兄將我一直心中所想既野實證化(雖則肯定唔係第一個嫁啦)
只係物件越大動能同空氣磨擦就越大 所以前提就係要彈重去抵銷(?)
力越大對射程既增益就越細 但反而想知個極限去 ...
除此之外,仲要計算埋氣量同壓力夠不夠推粒彈
舉個例,一枝mp5打1j,0.2珠好可能會遠過0.5珠
因為你成個setting氣量同壓力夠不夠推粒0.5珠

引用:
原帖由 marco91919 於 30-11-2017 16:29 發表
力越大對射程既增益就越細 但反而想知個極限去 ...
1) 彈越重 動能越大 射程必然增加
非也, 第一, 彈越重唔代表動能越大, 譬如彈弓槍產生既動能就同彈重冇咩關係, 第二, 以同樣動能譬如 2J 計, 唔通粒彈重 1kg 都會射得遠過一粒 0.2g ? 唔駛計數都知唔係.

2) 物件越大動能同空氣磨擦就越大 所以前提就係要彈重去抵銷
非也, 第一,空氣磨擦係睇物件速度同形狀, 唔係睇動能, 你可以動能好高, 但速度好慢(因為彈重),空氣磨擦力就低. 同一動能,彈越重就越慢,空氣阻力低,速度衰減慢D, 可以去遠D, 但速度慢又會導致飛唔遠已經跌咗落地,所以會有一個最優值, 唔係越重越遠.

力越大對射程既增益就越細 但反而想知個極限去
3) 其實呢D都係中學物理知識, 自己計下數就清楚.

唔係粒粒彈都可以食盡"推力", 好似用0.1G 同0.4G 咁,
好多時D人話重珠大力D就係咁解.

就題目本身嚟講. 同一子彈質量下, 高初速(動能)先會高射程

同一動能下, E=(M)V^2/2, 速度關係唔係線性.   高速速道衰減更快(有冇師兄有方程式?)
輕子彈要高初速, 速道衰減快, 射程較低, 而且支槍設定好難做到超高初速.
重子彈可以低初速, 速道衰減慢, 射程較高

點做到同一動能? 氣/電槍靠"吹氣", o固啖氣既速度有極限,
如果輕子彈係槍管內已經逹到啖氣既速度, 咁就冇得再加速, 變相食唔盡啖氣, , 咁出槍口動能高極有限
重子彈加速慢,係槍管內可以食盡啖氣, 用盡動能, 咁出槍口動能會高D

所以如果可以食盡啖氣, 理論上用輕彈高初速都可以做到速射程, 不過當然有極限, 而重子彈極限更遠., 因為極限=出槍口速度

啱啱試過
1J 用0.5g 可以飛最遠
呢個係市面上最重ge BB

2J時大約係0.8g
即係鋼珠重量
當然唔係叫你用鋼珠
只係講緊個計算結果

但係要考慮Joule Creep問題
並唔係你枝槍射0.2g出2J, 0.5都係出2J

引用:
原帖由 新手一隻 於 30-11-2017 18:15 發表
joule creep就唔關射程事啦,純粹係火力設定同效率問題。
並唔係完全唔關事
以現實嚟講
你枝槍唔會fix死幾多joule
而係視乎你入咩BB

火力唔同咗
都會影響到射程

當然我知道計算上面唔需要考慮joule creep
不過實際係要考慮埋

發新話題