發新話題

MARUI MICRO PRO SIGHT 手槍紅點鏡簡介

引用:
原帖由 walther 於 8-12-2017 20:36 發表

剛剛同我個真紅點西 Burris Fast Fire III 比較過 :
透光度 : 一樣
視差 : 對 10 米或以外既靶兩個都冇視差問題
粒點清唔清 : 清,但 A1A 粒點係鏡既邊緣時係比接近中間時暗好多。你可能要開光D補償。 A1A  ...
請問師兄A1A頂唔頂到GBB? 馬記螺絲位似係自家數... thanks!

回覆 30# 的帖子

都大概明白,但請問膠片大概幾厚 5mm?

即係紅點係自家數市面啲slide裝唔到?
咁黎緊支M&P9L會唔會只可以裝佢呢隻

引用:
原帖由 killermike 於 9-12-2017 14:57 發表

真係好簡單。。。
一塊長型膠片,屈返左右,左右用雙面海綿膠紙 / 魔術貼。
Cgf 貼相都幾煩,我唔整啦

我咁講 你會唔會 都係唔明 ??
其實師兄你整過未?
就咁諗真是幾難想像到如何製作,
膠片不難處理,問題係固定,貼上紅點鏡面定係邊框?
貼鏡片會大幅影響視野,貼邊框大概只有 1mm 寬,除用aa 膠痴死,不然沒可能靠貼紙或魔術貼固定。
如果師兄有製作過或者見過人整可以分享實物,否則別人真是信哂照做但根本不可能成事又是冤枉。

原創小說:黑鷲

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

引用:
原帖由 killermike 於 9-12-2017 14:57 發表

真係好簡單。。。
一塊長型膠片,屈返左右,左右用雙面海綿膠紙 / 魔術貼。
Cgf 貼相都幾煩,我唔整啦

我咁講 你會唔會 都係唔明 ??
小弟都對 DIY 都算有D經驗,但老實講, 唔明。
一塊長型膠片,屈返左右,點屈 ?沿著摺邊加熱 ?係屋企有咩架餐可以做到 ?薄膠片就唔駛加熱既,但點頂兩招 ?
左右用雙面海綿膠紙黐 ?假設你真係整到,點樣可以將塊 U 形膠片“埋位” ?夾硬啦闊個 U 形膠片然後套上去 ? 點樣可以保證未移正位前唔會俾塊雙面膠紙黐著 ?其實都有辦法既,但呢個辦法未必係人都諗到。
仲魔術貼添 ? 果個位面積咁細,靠少少勾同絨毛會固定得到 ?唔好唔記得 RMR 果個位係個制,係咪要開返個大窿俾個制 ? 
CGF貼圖係超容易,咁樣都話煩 ?係既話你講既“好簡單” 方法就煩大約一萬陪,仲係假設行得通既話。  

其實rmr都有些保護套,用番呢種概念去整可能更簡單。

https://www.google.com.hk/search ... iw=1396&bih=668

例如馬記本身有個罩,開前後兩孔再痴膠片可能得,先旨聲明我是靠估的。
自己用鏡就算是過千銀的都是裸跑不理

http://ck101.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2660842&extra=page%3D3

回覆 35# 的帖子

咁睇法strike industry 個隻幾好最多再加厚前面

馬記原裝個套自改可能打打下會甩
佢本身預你收納用可能唔會好實頂到blowback

就係咁, 用3M 魔術貼已好穩陣。
覺得唔夠嘅 o係兩隻摺埋嘅耳仔用電線膠布向內痴
再覺得唔夠嘅,我箭嘴位 cut個凹位, 用幼oring 或者 黑色嗰啲綁頭髮嘅幼橡筋 固定

光學質素? 一定有差, 5%-10%到掛,我覺得好清。

另外一款簡單野,不值一提。

呢個post係為自我辯護而出,並唔係啲乜太空科技,上圖膠片係1.5mm用間尺用手都屈到。 用較剪/ 花泥較剪可以較到。下圖1.5mm 更加輕鬆。
啱啱特登開1x空槍完全無走位。基本上落兩條膠紙仔已經好穩陣。驚嘅咪用軍用膠片。

會唔會係我rank低覺得我唔可信 ?  覺得比人藐視咗。

2 個讚好! TOP

補充返 cgf 貼圖真係好麻煩嫁, 影相, 執相, 貼上網, 攞link,  修好link,  再貼
全用電話整。

相比wtsapp / fb 貼相 係煩好多。

引用:
原帖由 killermike 於 9-12-2017 22:42 發表
要討論就不要拎身份來做條款,不然一質疑就說歧視,甚麼都不用談。
glock 那支不談,底座夠大,裝甚麼都可以,何況回膛時那鏡是不會動的。
只談fnx 那支,說實話這個模式其實聽師兄你的言談已想像得出來,但還是那一句,
這種固定方式,射擊時的衝擊應該一百幾十發已經將那膠片跳出來,另外還未談不小心碰一碰便甩的可能。
人家rmr 那個罩,好歹還是有個凸出位置倒扣著rmr 本體,沒那麼易掉出來。
上魚骨紅點的保護片,最簡單一款是直接mount 一片垂直的膠片在紅點前,有事都先爆膠片先,十分直白實用,
但槍紅點面對的難題有2 ,一就是回膛時的大後助力,第二是基本上沒有太多固定位置,所有零件一定要做得很fit。
當然這都是我估算的,也許師兄這設計非常堅固亦有可能,但在下暫時沒太多信心去照跟。

回覆 37# 的帖子

哦原來係咁 之前手殘打錯0.5mm做5mm
第一個都幾好 但我都覺得加多條橡筋係底固定可能再穩陣啲
我覺得加左塊片反而仲清
第二個塊片斜左會唔會影響粒點望落個位嫁

支持diy CGF貼圖又真係幾煩 用手機影完壓好煩,我都係cap 圖縮圖咁先得

引用:
原帖由 killermike 於 9-12-2017 22:42 發表 [url=http://www.wargamehk.com/cgf/redirect.php?goto=findpost&pid=1289517&ptid=172860]
用間尺用手都屈到 ...
係屈到.......爆
另外塊膠片咁薄都頂到 2J 既話,睇唔到點解塊鏡頂唔到。

附件

9-12-2017 23:47

引用:
原帖由 walther 於 9-12-2017 23:46 發表

係屈到.......爆
另外塊膠片咁薄都頂到 2J 既話,睇唔到點解塊鏡頂唔到。
阿師兄, 我建議你地做COVER保護你地嘅鏡姐 !
方法係點, WORK 唔 WORK, 鍾唔鍾意落 自己諗啦
固定補強方式, 2nd, 3rd 我都講過啦

呢D不碎膠片試過1.8J 貼住7,8槍都唔穿.
你覺得得咪得, 唔得咪唔得.
膠片就試過頂到. 如你同人打AUTO大火力近距離仲攞支手槍出嚟, 我幫你唔到啦.

支鏡嘅鏡片應該係玻璃, 官網無寫乜乜 Z87防彈防破片, 我唔會駁, 我自己唔容易返, 又窮,
廢事寄嚟寄去又維修費又SHIPPING 又有機會比人收 / 唔見咗 等等 自己諗啦

BTW, 我好幾次見d自以為醒嘅師兄爛鏡爛電筒

不過 倍數鏡 我唔落COVER, COMPACT ACOG 都唔落
因為頂到

ELCAN DR 都落COVER (唔係KILLFLASH) 因為驚頂唔到, 而且加咗都好清, 無乜損光學質素.

引用:
原帖由 Dave 於 9-12-2017 23:23 發表

要討論就不要拎身份來做條款,不然一質疑就說歧視,甚麼都不用談。
glock 那支不談,底座夠大,裝甚麼都可以,何況回膛時那鏡是不會動的。
只談fnx 那支,說實話這個模式其實聽師兄你的言談已想像得出來,但還 ...
Dave 師兄,

支鏡咁嘅形狀,做保護係監硬嚟,
用EOTECH COVER 嘅 方式 , 頂,左,右, 3片膠片用魔術貼 / 海綿膠布 , 底再cut個凹位, 用幼oring 固定 , 可以好穩陣.

支鏡3XX 可以唔考慮, 成3千我會保護吓

引用:
原帖由 BLSK 於 9-12-2017 23:41 發表
哦原來係咁 之前手殘打錯0.5mm做5mm
第一個都幾好 但我都覺得加多條橡筋係底固定可能再穩陣啲
我覺得加左塊片反而仲清
第二個塊片斜左會唔會影響粒點望落個位嫁

支持diy; ...
一手揸相一手揸電話 勁難影

斜膠片 無問題, 好清. ( PIC2 膠片係1mm )

感謝師兄分享
有排都玩唔起真鏡 我啲copy都要保護下

發新話題